hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 報告屯馬線全線通車後巴士路線客量變化 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 報告屯馬線全線通車後巴士路線客量變化

shakugan2005 發表於 2021-7-24 11:20 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-7-24 11:04
80同89有咩重疊?

81M同88M既重疊囉, 顯徑最興嫁啦, 出獅隧後先入去顯徑兜個大圈先返過去大圍兜到人地條線又慢又貴等人地更加唔洗搭;
以顯徑既地理環境夠客就自己係顯徑總站開出去, 唔夠客未加88K轉乘

無敵風火輪 發表於 2021-7-24 11:38 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-7-24 10:49
觀塘媽媽送走好多80觀塘客啦,

你見過搭80乘客觀塘上車然後因為觀塘道又開始有狀況(無厘頭塞左半個鐘),

一睇就知你唔識
80係塞車時間先多客

唔塞車ge時間80客量一啲都唔好
無敵風火輪 發表於 2021-7-24 11:43 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-7-24 10:49
觀塘媽媽送走好多80觀塘客啦,

你見過搭80乘客觀塘上車然後因為觀塘道又開始有狀況(無厘頭塞左半個鐘),

呢啲情況40都有啦

但都改變唔80主力觀塘ge事實

80去到九龍灣三站都好難搵到窗口位坐喎
S3bl430 發表於 2021-7-24 11:53 | 顯示全部樓層

無敵風火輪 發表於 2021-7-24 11:38
一睇就知你唔識
80係塞車時間先多客

屯馬線未南延之前,
80 下午8點至11點幾乎所有班次都係企人入隧道, even尾2-3班車都有30-40人

我就試過下午11點等80在彩虹見到架頂閘的巴士

依家?晚上有班車50人過隧道已經偷笑
錯字連篇
無敵風火輪 發表於 2021-7-24 11:56 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-7-24 11:53
屯馬線未南延之前,
80 下午8點至11點幾乎所有班次都係企人入隧道, even尾2-3班車都有30-40人

無知真可怕
80頂唔到閘係正常
但7點前坐夠100人入大圍完全冇難度
S3bl430 發表於 2021-7-24 12:04 | 顯示全部樓層
無敵風火輪 發表於 2021-7-24 11:56
無知真可怕
80頂唔到閘係正常
但7點前坐夠100人入大圍完全冇難度

對比返屯馬線通車以前先啦...
cut過班(3-7分鐘變5-9分鐘), 頂閘變企人, 唔通證明唔到80有明顯跌客?
一架車頂閘至少載120-130人,依家得返100人, 帳面已經跌接近20%客啦
更何況我亦見過7點前到隆亨班次無企人囉

另外,依我的理解, 7點應該仲係叫"傍晚", 尤其是夏天下午7點才日落,
我指的晚上是8點後

我關注的係前後客量變化,
而你就講繁忙與非繁忙之間客量既比例
咁樣好難討論囉

錯字連篇
HM3044 發表於 2021-7-24 12:05 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-7-24 11:20
81M同88M既重疊囉, 顯徑最興嫁啦, 出獅隧後先入去顯徑兜個大圈先返過去大圍兜到人地條線又慢又貴等人地更 ...

錯曬,81M同88M頹其實係衰喺兩鐵合併度
大圍上車唔使再出閘就駁到地鐵線,咁仲有咩需要喺九龍塘轉地鐵?
只可以講,九龍塘M線嘅歷史任務其實已經完咗
HM3044 發表於 2021-7-24 12:07 | 顯示全部樓層
80同89大纜都扯唔埋都話重疊,真係搞笑

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3bl430 + 1 個路線編號重疊左個"8"字.

查看全部評分

shakugan2005 發表於 2021-7-24 12:21 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2021-7-24 12:07
80同89大纜都扯唔埋都話重疊,真係搞笑

咁68E同264M點扯得埋? 九巴為保一條貴線話要你扯埋就扯埋, 好明顯既係89不斷減班, 咁可能九巴會優待D更貴既線而80都會不斷減班而唔優待既
shakugan2005 發表於 2021-7-24 12:22 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2021-7-24 12:05
錯曬,81M同88M頹其實係衰喺兩鐵合併度
大圍上車唔使再出閘就駁到地鐵線,咁仲有咩需要喺九龍塘轉地鐵?
...

錯曬,我係話係唔需要有重疊都可以合併到, 另一例子係為保68E而合併264M

80依個NUMBER正D, 明明係6A都可以話合併叫做6號都得