hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021-22 年度南區巴士路線計劃總結
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021-22 年度南區巴士路線計劃總結

chunglau 發表於 2021-6-28 21:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

40M、592、X970、75、97、260、590、71、4、6A、6X、973、97A會落實

43M只落實減班

91、94A唔會落實

因應巴士路線計劃影響,會新增:
7<>48 轉乘優惠(主要對象:華富往中環乘客)
973<>6、6X、73、260轉乘優惠(主要對象:九龍至薄扶林往東頭灣道一帶乘客)
73<>70、75、90、97轉乘優惠(主要對象:原使用260嘅乘客)
90/90C/96 即日來回鴨脷洲大街/利東邨<>黃竹坑優惠(主要對象:原使用97A嘅乘客)

BRPP

https://www.districtcouncils.gov.hk/south/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/TTC/20527/TTC_2021_17_TC_Annex.pdf

下圖由 hkitalk.media 小編加上
Cover_Southern Dist RPP Confirmed.png

whzzzz 發表於 2021-6-28 21:50 | 顯示全部樓層
見今年個樣睇怕 94A 同 97A 好搭機會落實, 依家只希望 au 到比較好 ge 轉乘補償...
kay 發表於 2021-6-28 21:55 來自手機 | 顯示全部樓層
97減到5個字一班,91離開中環唔合理
marcolam205 發表於 2021-6-29 01:48 | 顯示全部樓層

善水赤柱線唔夠客>減班>送走更多客俾小巴>小巴嗌唔做 cut班>齊齊行路入赤柱
係呀
而家小巴咁多人搭都話唔夠人手要cut車

係肯拉返73全日20分班入馬坑嘅,你點姦973我都唔會理你

而家小巴惡到隧道口入赤柱8.3啦 (6.9個架唔係成日有位)如果260唔減 咁黃竹坑新圍入赤柱尾班車會係2402交廣 即係2410到
而家咁搞 就變咗尾車會係2303數碼港73 即係2321到
小巴唔做嘅話 係咪搭手指?

而家十二點後全赤柱得返20分一班N40。結果12點至地鐵尾車,係海洋公園地鐵站要等起碼9個字至一個鐘先上到小巴入赤柱
果然赤柱居民仲賤過地底泥
如果有泥的司機睇到,我邀請你哋過嚟做生意,15蚊個入赤柱一定有人落搭

點解赤柱善水線條數咁差 就係因為一開始已經20分班起錶
呢兩年趁住疫症就不斷玩埋25分 30分 35分 甚至9點尾車
咁嘅形象就令到絕大部分居民過份依賴小巴,而家小巴一借啲意cut車就齊齊攬炒
啲客走咗係唔識返轉頭嘅 你冇合理嘅服務點叫人撐返巴士做靚盤數?
而家6仔夜晚20-30分架 但一到假日夜晚灣仔成日上唔到車 因為半山區啲工人姐姐已經足夠打爆一班車
如果當初留夜間服務嘅係6X唔係260
我相信善水係赤柱嘅形象唔會咁差 條數都肯定會靚啲 起碼啲人肯上車先
260而家12.7 試過好多次中環包車返到赤柱 中間只係停過灣仔入境處 你貴到咁 有幾多人捨得搭?
而家坦白講40小巴係遠超負荷 但問過友好消息人士都係話會繼續cut車 因為唔夠司機
總結一句 我相信好多case都啱用
唔係因為無客搭先至減班 而係減班減到無客搭
而家擺明係倒果為因惡性循環
不過算啦 旨意班法國佬睇得明呢個道理
我都係練習下夜行入赤柱好過

至於 6A 6X咁改表面上睇都算係德政嚟
而家6X 66下繁出中環係聯合開車班次,一走咗就半個鐘,好重口味吓

評分

參與人數 3aPower +5 HugeC +20 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 英雄所見略同
AtrHenu + 1 英雄所見略同
neoplan720p + 3 + 10 惡性循環

查看全部評分

我地落...落鵝頸橋打小...小人
PV4082 發表於 2021-6-29 08:41 | 顯示全部樓層
marcolam205 發表於 2021-6-29 01:48
善水赤柱線唔夠客>減班>送走更多客俾小巴>小巴嗌唔做 cut班>齊齊行路入赤柱
係呀
而家小巴咁多人 ...

"係肯拉返73全日20分班入馬坑嘅"<--聽聞係有持份者不停反對,邊個自己估

仲有,73呢個價唔想做都正常,R完改唔到更加冇心

20起跳?我見6仔依家都唔止呢個班次。

以前又有66全日,連61都有,咁係唔係真係無啦啦巴士放棄赤柱先?

65全日又係講左10年,新巴又點會唔想全日?40跌1%出黎都得有做

又,點解30分一班?自己估下啦

kay 發表於 2021-6-29 10:03 | 顯示全部樓層
夜晚想推晒D人去6
或者小巴40

不過赤柱線扣走晒遊客
其實都好打極有限

好似平日非繁
52出車海都可以坐唔滿
73又無餅碎執

今日需求同十年前,二十年前,三十年前都唔同
世界很簡單 人類很複雜
0q9w8e 發表於 2021-6-29 10:04 來自手機 | 顯示全部樓層

marcolam205 發表於 2021-6-29 01:48
係呀
而家小巴咁多人 ...

講真
66可以斬黎換直車去鰂魚涌太古
6A可以改行軒尼詩道
AtrHenu 發表於 2021-6-29 10:32 | 顯示全部樓層
係呀
而家小巴咁多人 ...

根本就係當年善巴20年前赤柱玩車海戰唔理三七二一有沒有客下的最終後果,但講到尾呢個有錢佬區大部份揸豐田電車出入仲會坐你架爛鬼巴士咩!!

btw,如果有得擇赤柱線應該只需還原返藍戰士的年代一樣只要有6,66,64,260,63/65,73,14維持服務最多頂龍地有973,N6俾人過海做通宵就足夠,根本唔需要整呢樣整個樣囉!!
0q9w8e 發表於 2021-6-29 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2021-6-29 10:32
根本就係當年善巴20年前赤柱玩車海戰唔理三七二一有沒有客下的最終後果,但講到尾呢個有錢佬區大部份揸豐 ...

要斬14/73應該冇可能。。
珀島魚蛋 發表於 2021-6-29 12:46 來自手機 | 顯示全部樓層