hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 重溫當年熱|五|DB3562, DB4161, DB5233
開啟左側

重溫當年熱|五|DB3562, DB4161, DB5233

imagicas_kimi 發表於 2007-6-11 22:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

** 近日, 找回舊日的照片,
可惜, 家中掃瞄器已經出現問題,
只好用數碼相機把舊照翻拍。 **

請注意, 相片的質素當然不會太好,
甚至可謂有點
所以, 特此預先通知一下。

另外, 相中的閃光燈,
是在翻拍時所造成的,
而非在當年拍照時開了閃光燈,
這事, 也特此聲明一下。

*-*-*-*-*-*-*-*-*-**-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

** 這裡, 加插上一個小小的目錄:

<< 重溫當年熱 >>

第 一 回: DC9961 @ 11K 
第 二 回: DC9683 @  3M 
第 三 回: DC8066 @  2D 
第 四 回: DG1457 @ 11X 
第 五 回: DC983  @ 11K 
第 六 回: DE4089 @ 11K 
第 七 回: EH7728 @ 53  
第 八 回: DE8779 @ 77K 
第 九 回: DE5729 @ 77K 
第 十 回: DE5729 @ 45  
第 十一回: DE5729 @ 44  
第 十二回: DE5729 @ 15A 
第 十三回: DF1769 @ 15P 
第 十四回: DC9077 @ 15P 
第 十五回: DF1769 @ 15A 
第 十六回: DD7523 @  6C 
第 十七回: DD3601 @ 93A,98A,98C  
第 十八回: DH8508,DJ3429 @ 82M
第 十九回: 10 - DC7520
          - DC9288
          - DC9418
          - DD364 
          - DE3742
          - DE4058
          - DE5387
          - DE6317
          - DG1701

第二十 回: DD364 @ 7B、11C、15A、53
第二十一回: 5  - DB3562
          - DB4161
          - DB5233

*-*-*-*-*-*-*-*-*-**-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

第一回: DC9961 @ 11K (三張) 見於附件。

歡迎各位貼相或發表回覆, 謝謝。

評分

參與人數 3aPower +11 收起 理由
AD18 + 5 精品文章
kaka1985 + 3 謝謝師兄的分享^^~
Dennis34 + 3

查看全部評分

HV7025 發表於 2007-6-11 23:03 | 顯示全部樓層
仲記得DC9961掛11K既時候, 仲貼住L廠廠徽
但印象中DC9961掛牌唔係好耐, 之後11K就轉掛11米熱狗了
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
kaka1985 發表於 2007-6-12 02:26 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2007-6-11 23:03 發表
仲記得DC9961掛11K既時候, 仲貼住L廠廠徽
但印象中DC9961掛牌唔係好耐, 之後11K就轉掛11米熱狗了

這一部M仔有沒有掛過21號?

因為我有一張佢行21的菲林相

謝謝~
工作繁忙的熱狗愛好者
 樓主| imagicas_kimi 發表於 2007-6-12 13:20 | 顯示全部樓層

第二回: DC9683 @ 3M

當年, 3M 當然仲未搬上慈北,
而且, 仲係用緊細車添。

BL 是掛牌, M仔, 當然係特見啦!~

PS: 如果各位有相關的照片, 歡迎貼相, 分享分享。

另外, 再重申一下,
由於這些都是以前拍下來的照片,
相片質素不佳, 敬請見諒。

(話晒當時細個唔識影...)

HV7025 發表於 2007-6-12 13:23 | 顯示全部樓層
原帖由 kaka1985 於 2007-6-12 02:26 發表

這一部M仔有沒有掛過21號?

因為我有一張佢行21的菲林相

謝謝~

應該無掛過21
呢部M仔調來K廠時就掛11K直至11K換大車
而11K換大車後十幾日, 21亦換上11米吉蘭
 樓主| imagicas_kimi 發表於 2007-6-12 17:04 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2007-6-12 13:23 發表

應該無掛過21
呢部M仔調來K廠時就掛11K直至11K換大車
而11K換大車後十幾日, 21亦換上11米吉蘭

想問一下,
當時除左 DC9961 掛左 11K之外,
仲有邊部 M仔呢?

另外, 如果無記錯,
11K換大車後的兩部11米掛牌熱狗,
應該就係
分別來自S廠及U廠的DT5556同DT4016.

如有錯, 請指正。

PS: 其中, DT4016 係原裝車咀蘭啊~
TankKingEH9697 發表於 2007-6-12 21:05 | 顯示全部樓層

DC 9683 掛11C時
早更司機上到2波頭已經收油 30KM/H都唔知有冇
吉偈M仔本身冇咩力 輕踩油門 好早就轉到2波
我到而家都記得呢個司機
坦克王EH 9697
HV7025 發表於 2007-6-12 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 imagicas_kimi 於 2007-6-12 17:04 發表

想問一下,
當時除左 DC9961 掛左 11K之外,
仲有邊部 M仔呢?

另外, 如果無記錯,
11K換大車後的兩部11米掛牌熱狗,
應該就係
分別來自S廠及U廠的DT5556同DT4016.

如有錯, 請指正。

PS: 其中, DT4016 係原裝車咀 ...

另外果部好似係BL來的, 11K應該只掛過DC9961一部M仔
換上既大車的確係DT5556同DT4016, 直至兩車退役先換上其他11米熱狗

原帖由 TankKingEH9697 於 2007-6-12 21:05 發表
DC 9683 掛11C時
早更司機上到2波頭已經收油 30KM/H都唔知有冇
吉偈M仔本身冇咩力 輕踩油門 好早就轉到2波
我到而家都記得呢個司機

DC9683 部車本身既性能已經keep得好差, 比其他M仔仲要差
加上當年其中一更既掛牌司機手車非常安全...真係我都仲記得部車幾慢
TankKingEH9697 發表於 2007-6-12 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2007-6-12 22:41 發表

另外果部好似係BL來的, 11K應該只掛過DC9961一部M仔
換上既大車的確係DT5556同DT4016, 直至兩車退役先換上其他11米熱狗

DC9683 部車本身既性能已經keep得好差, 比其他M仔仲要差
加上當年其中一更既掛牌司機手車 ...

的確係 搭過EH牌M @ 11X 起步爽好多
我連名都記得 佢好似退左休LU
重有一樣出奇既野 就係你入幾多$ 佢都唔會理你 我D話入5毫佢都唔會理

另我見過呢位人兄操3N1-3(是但一部)
行過秀明道 同人行路冇分別
坦克王EH 9697
 樓主| imagicas_kimi 發表於 2007-6-13 13:12 | 顯示全部樓層

第三回: DC8066 @ 2D

當年為左影2D, 去左幾個地方試試影,
東頭村、澤安村……

不過, 發現去 2D總站影2D,
如果走左班車, 有排等,
而且...仲要係呆等...因為無其他野影...

去白田, 情況就有D唔同,
起碼白田仲有 2E, 104 影。

而且, 同一部2D,可以影到兩個方向。

(雖然影得唔好, 不過, 此景再在。)

話時話,
當年除左 DM同BL外,
M仔有無行過 2D呢?

順便徵一徵相,
如果有熱狗行2D既相,
歡迎貼貼, 尤其是 M仔行2D啊!

先謝謝了。

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
Dennis34 + 3

查看全部評分