hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區議員要求檢討A線及E線路線安排
開啟左側

[其他] 元朗區議員要求檢討A線及E線路線安排

PoohPoohJoe 發表於 2021-7-2 22:34 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2021-7-2 22:16
我同意 E37 最多打個和
但 E36 本身里數又無點減
行車時間就算唔塞都唔會快好多 , 何況而家仲會大塞

E36其實美其名係補大欖
實際係用E36P無全日
趁機加左54/64K/77K免費轉乘
呢個舉動其實對錦田係好左既
呢幾日無塞車時間全程行左1個鐘10分鐘
元朗形點開始計就1個鐘
係LWB角度黎講
其實唔會太大分別
只要食車長5-10分鐘休息
條數已經搞番掂
所以都只係繁忙時間塞車個2-3鐘既問題

至於私牌
我諗同以前差唔多
因為龍仔私牌車已經唔俾行大欖好耐
以前未有屯赤
山水樓出機場45分鐘左近
而家八鄉路出機場應該差唔多

其實成件事睇
呢個改路操作唔係壞到不能接受
只不過LWB操作小家
好話唔好聽
做得公共交通最多咪蝕得一兩年
一個唔該盤數唔靚仲有價加
LWB同KMB就驚死蝕一年就會公司倒閉
又Cut補水又Cut蛇車
KMB都還好
車多左拉右拉唔會好覺眼(理論上)
LWB得個少少車
仲要隔離區未必識元天線
結果Cut蛇Cut補水
識做個班收哂工
班站長咪要搵手指去救囉
其實你開番蛇車
上段開6收10 下段開4收8
已經可以塞車個時幫佢補飛
E36/E37/A36/A37原本加埋十四五部蛇架...
而家一刀切哂
無左十幾部車補位
咪食哂香蕉囉
不過佢識諗既
就知應該出多啲錢俾員工
盤數爛左但係唔會有市民嘈點解要出咁多人工架嘛
加價都好睇啲啦
而家左Cut右Cut
計埋政府個筆仲賺60萬
想加價真係再排番三五七年先啦
所以話管理層根本就倒米~

PoohPoohJoe 發表於 2021-7-2 22:37 | 顯示全部樓層
Lelouch 發表於 2021-7-2 22:31
都有為數唔少去左欖隧坐A43
好實在,E36行屯赤去東涌只係比以前短左4km
但就要行每日例塞既屯公,同埋 ...

其實最大影響應該係YOHO又新街個帶既行程時間其實又唔差得遠
至於本身欖隧班客
有啲應該279X直上青衣轉E車
反正本身279X轉E車無優惠
青衣叫埋城巴都仲得

GU9338 發表於 2021-7-2 22:49 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-7-2 22:21
A車減左0.7嗎?你諗清楚。

係咪 $0.7 又點

用錢買時間不嬲都係定律

A22 vs A29
A41 vs A41P
甚或各大 A 車 vs 各大 E 車

拎走條貴既快線 , 得返條平既慢線
睇下地區反唔反你檯
唔係因為條線改行屯赤減咗價,A 車保留編號就可以將所有問題拋諸腦後

有臉講得出元公屯公係撞車先塞先好笑
算唔算係擘大眼講大話 ?
請用文明來說服我。
3asv@59x 發表於 2021-7-2 22:56 | 顯示全部樓層

34系列已經唔屬於元朗天水圍㗎喇

最起碼喺龍富路支路興建之前
可以考慮開E36B E37B特別班次
行返舊E34A E34B嘅路線

其中E36B配合返E36嘅方向,應該好似以前元朗東時代68X咁,形點開,之後喺朗天路上公路

又或者其實可以再簡單少少
E36 E37選擇喺交通繁忙嘅時候改行青田路/杯渡路,經龍門路不停站

我諗而家最大嘅問題唔係30橋
虹橋對開成日撞車
直路都可以撞
係咪應該話畫晒雙白線會比較安全?
又或者係改一改育康街/新和里嗰度個出入口
順手搬開個油站
或者重新設計過路面
而家咁樣成日都錯

kitarolo 發表於 2021-7-2 22:57 | 顯示全部樓層
PoohPoohJoe 發表於 2021-7-2 22:34
其實成件事睇
呢個改路操作唔係壞到不能接受
只不過LWB操作小家
好話唔好聽
做得公共交通最多咪蝕得一兩年

咁其實又引伸元天A線應否恢復行欖隧

話E線係慢或者間接整到佢唔受歡迎
已無法挽救,但旅遊業旺返多人搭A線呢?
睇吓當時有無濕滑嘅司機? 上咗車就嘢已瀨……
明知個別時段無意外都塞,就搭早一兩班?

最致命傷係A線行欖隧即刻貴近50%票價
PoohPoohJoe 發表於 2021-7-3 00:04 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-7-2 22:57
咁其實又引伸元天A線應否恢復行欖隧

話E線係慢或者間接整到佢唔受歡迎

A36/A37其實等澳門開番
行番以前15/20分鐘一班
咁班客上前一班影響都不大
而家30分鐘就真係尷尬
HG6729 發表於 2021-7-3 11:03 來自手機 | 顯示全部樓層

其實應該將E車收費放寬上限..
kitarolo 發表於 2021-7-3 11:55 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2021-7-3 11:03
其實應該將E車收費放寬上限..

咁做會唔會正正係龍運嘅目標?

#41講到內部咁樣削成本
另外最近一次巴士加價龍運
不獲批,好啦可能就搏有聲音提出
(舉例)元天E線上調到$18.9與A線
同價,換取重返欖隧/青馬? 但我自己
就唔睇好,多5蚊即係話首33個全費客
仍然係白做,每班車多過先有著數.

仲要防止其他區域有樣學樣將E加到A嘅水平

樂仔〞 發表於 2021-7-3 12:26 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2021-7-2 18:47
今日傍晚屯門公路又再有交通意外,嚴重影響機場巴士線穩定,區議員可否邀請警方及運輸署代表出席會議,商討 ...

點減少交通意外?Cut 咗新墟街市同紅橋個站咪可以減少交通意外
唔多唔少呢兩個巴士站搞到 D 私家車成日要左 cut 右 cut 避開巴士出站
Cut 咗佢個個順住去就乜事都無
 樓主| LN9267 發表於 2021-7-3 14:43 | 顯示全部樓層

https://www.districtcouncils.gov ... _paper_2021_59a.pdf

龍運說就議員建議E36、E37有特別班次行大欖,會研究可行性後與運輸署商討,亦表示跟進元朗區來往迪士尼安排,有進展時公佈。

其實看出龍運不會想走回頭路,只會小修小補。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)