hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議合併 6F 11
開啟左側

建議合併 6F 11

S3BL100 發表於 2021-7-4 08:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

因應屯馬線通車後巴士客量下降,為善用資源,同時維持沿線地區往來伊利沙伯醫院的巴士服務,建議合併 6F 及 11 線,改為來往黃大仙至長沙灣麗閣邨,來回途經土瓜灣上路及旺角。

配合荔枝角道沿線重建,建議修改後 11 線西行改經荔枝角道及欽州街;另外東行繞經深旺道的安排將改為全日實施。因應合併後里數增加,建議上調全程收費,及加設分段收費。

受影響乘客可改乘 2E、6C、9、12A、14、26 及 203E 等線。

兩線合併後可削減 10 輛巴士,建議將部分調往加強黃大仙區其他巴士服務(例如 3X 線),亦能提供條件予 93K 作其他重組。

詳情如下:

11 黃大仙 <-> 長沙灣麗閣邨

行車路線
黃大仙開出:東頭村道、沙田㘭道、彩虹道、天橋、太子道東、太子道西、馬頭涌道、馬頭圍道、漆咸道北、漆咸道南、加士居道、彌敦道、荔枝角道、欽州街、長沙灣道、東京街
長沙灣麗閣邨開出:東京街、東京街西、深旺道、欽州街西、欽州街、荔枝角道、彌敦道、加士居道、漆咸道南、漆咸道北、馬頭圍道、馬頭涌道、太子道西、太子道東、彩虹道、大成街、東頭村道

服務時間及班次
黃大仙開出 | 長沙灣麗閣邨開出
星期一至五
0540-0840 20 | 0600-0740 25
0840-1020 25 | 0740-0900 20
1020-1520 30 | 0900-1600 30
1520-1800 20 | 1600-1920 20
1800-0000 30 | 1920-0020 30
星期六
0540-0640 30 | 0600-0930 30
0640-0840 20 | 0930-1200 25
0840-1020 25 | 1200-1400 30
1020-1320 30 | 1400-1920 20
1320-1700 20 | 1920-0020 30
1700-0000 30
星期日及公眾假期
0540-0940 30 | 0600-1030 30
0940-1120 25 | 1030-1300 25
1120-1700 20 | 1300-1920 20
1700-0000 30 | 1920-0020 30

收費
全程 $6.2
宋皇臺公園往長沙灣麗閣邨 $5.2
旺角鴉蘭街往黃大仙 $5.2

派車
8 輛雙層巴士

評分

參與人數 4aPower +5 HugeC +35 收起 理由
GW4866 + 1 + 10 創意十足,眼前一亮
99MAN + 2 + 10 未曾設想的道路
SE7378 + 1 + 5 有創意,我鍾意
Justshamxx + 1 + 10 良好建議

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
Ravenclaw 發表於 2021-7-4 20:09 | 顯示全部樓層

如果殺11既反對聲音真系好大,咁我讚成呢個方案...

但建議來回跟796x行,入一入紅磡街市,打傷埋3B同21...

但我就唔明跟93K有咩關係...
 樓主| S3BL100 發表於 2021-7-4 22:06 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-7-4 20:09
如果殺11既反對聲音真系好大,咁我讚成呢個方案...

但建議來回跟796x行,入一入紅磡街市,打傷埋3B同21... ...

你應該睇得透我用意,擺明係透過最小規模重組,用最少資源做返晒一堆唔可以唔做既客,會簡單過你或者其他版友去搞一次過唔知攬炒幾多條線既大重組

新 11 全面取代 93K 來往上路至彌敦道功能,93K 可以成條抽走,幫康盛翠林做其他重組,例如換尖咀線。今次重組一炮慳十部車,比較返十部車既成本同上路旺角客數,好明顯係唔值得為左收貴價而綁死咁多部車,就算 93K 其他貴價流水路段亦然,至少呢盤屎忽數唔值得做全日

3B 21 已經夠頹,唔需要 11 兜埋落紅磡捅多刀,反而 11 兜埋落去應該要加多部車

3B 我暫時依然覺得直接拎來換慈沙係最理想出路。但今次反正 6F+11 已經減十部車出來,而我之前亦建議過 5 變半直通,3B 都仲有好多改法。例如可以兩邊縮短,變成富山往來黃埔花園,後半截跟 5D 行法,咁又可以收 5D 檔,非繁半粒鐘一班三部車都夠跑,都仲夠車做半粒鐘一班慈沙

mak5052 發表於 2021-7-4 22:25 | 顯示全部樓層

西行能否行海壇街 (填補當年取消 212, 並配合愛海頌入伙)? 另外能否仍然放鑽石山?
另外建議加 11 < > 2E, 6C BBI 及 6C 設即日來回優惠 $10.4 (補償下路乘客, 其中往九龍城碼頭須在寶血醫院或之後上車)
Ravenclaw 發表於 2021-7-4 23:08 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-7-4 22:06
你應該睇得透我用意,擺明係透過最小規模重組,用最少資源做返晒一堆唔可以唔做既客,會簡單過你或者其他 ...

93K既重點位系旺角東站,彌敦道系廢既,如果旺角東站班人肯落紅磡轉馬鐵既話,93K根本可以直接改走...
 樓主| S3BL100 發表於 2021-7-4 23:27 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2021-7-4 22:25
西行能否行海壇街 (填補當年取消 212, 並配合愛海頌入伙)? 另外能否仍然放鑽石山?
另外建議加 11 < > 2E, 6 ...

西行海壇街唔反對,但無必要

擺鑽石山又要用多至少一部車,呢段路單向都唔見十分鐘,成本效益好低,而且屯馬線鑽石山有站

將 6F 由下路抽走至少可以保住 6C 班次唔會減得太多,會好過 6C 6F 攬炒。以大區計,土瓜灣往來彌敦道唔係無左 $5.2 選擇,往來深水埗仲有平價 2E 12A,6C 加分段/即日來回優惠形同捉蟲

樓主| S3BL100 發表於 2021-7-4 23:29 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-7-4 23:08
93K既重點位系旺角東站,彌敦道系廢既,如果旺角東站班人肯落紅磡轉馬鐵既話,93K根本可以直接改走... ...

但地區角度好似重視旺角段彌敦道多過旺角東站

雖則我知 93K 之前有一定客源真係坐到旺角東站,但旺角東比起彌敦道更難同屯馬線打

Ravenclaw 發表於 2021-7-5 08:34 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-7-4 23:29
但地區角度好似重視旺角段彌敦道多過旺角東站

雖則我知 93K 之前有一定客源真係坐到旺角東站,但旺角東 ...

93K旺東相對彌敦道系客倉黎,不過唔知仲 "倉" 得幾耐啦...

紅土個客倉系正條鐵個站隔黎,去旺東紅火轉,去彌敦道何文田轉綠線,93K唔做油旺既條件強左好多...

不過我始終覺得,93K改總站跟14往來中港城殺14,14X繞經中港城(廣東道)和九龍公園徑既機會大過玩咩將軍澳大重組...

93K將軍澳服務範圍遠離將軍澳新發展區,石礦場呢d隨時又系招標開新線,舊果堆咩297/297P/98A/98C/98D/98S/98P佢隨時懶理,減班算數...

當93K要做陶大同紅土呢2個位時,點快都系28來回行法,我就體唔到有咩可以搞...
 樓主| S3BL100 發表於 2021-7-5 09:03 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-7-5 08:34
93K旺東相對彌敦道系客倉黎,不過唔知仲 "倉" 得幾耐啦...

紅土個客倉系正條鐵個站隔黎,去旺東紅火轉, ...

今次已經將 11 由佐敦道抽走,14 係有必要留低做基本廿分班,變成 93K 就過分左。有時候都要適可而止,無謂去得太盡,亦唔可能去得太盡,否則好容易弄巧反拙

無錯 93K 其中一個麻煩位係德福淘大,但甩走紅土旺角段後,大可以跟 213X 咁行,就已經搞掂呢個位,然後 213X 來回掟上繞道、拉上石礦場

Ravenclaw 發表於 2021-7-5 09:20 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-7-5 09:03
今次已經將 11 由佐敦道抽走,14 係有必要留低做基本廿分班,變成 93K 就過分左。有時候都要適可而止,無 ...

唔得,做陶大東行點快都要跟26X行,跟213X一下去左振華道根本做唔到陶大,但要做紅土既話,即系西廊都唔上得,所以我話,點快都系28行法,最多新山道後不停站...

佐敦翻陶大班人系搭A22/14/93K...