hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴再訂購MAN雙層巴士
開啟左側

九巴再訂購MAN雙層巴士

Phoenix 發表於 2021-7-5 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層

新歐6man叫M6F?M6N?
he_01 發表於 2021-7-5 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層
TR1614 發表於 2021-7-5 22:56
副 D1556啲數據幾吸引,又細 cc高輸出,又輕啲(輕過 D9B差唔多 60kg),仲好似唔駛行 EGR,不過副 D1556 ...

紅巴2.0得4部都大玩tailor-made 順豐應該肯嘅
ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-6 00:40 來自手機 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2021-7-5 23:17
紅巴2.0得4部都大玩tailor-made 順豐應該肯嘅

玻璃梯係九公司標配,邊有得唔跟
就算真係可以唔跟,都唔使旨意仲有第二張單

要改都應該唔係好難,ADL同MCV明顯都係冇玻璃夾硬改到有,唔似Wright 3望落去順眼似本身就預咗有玻璃梯設計,唔會一忽黑一忽紅
3ASV174 發表於 2021-7-6 00:52 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-6 00:40

EvoSeti 本身設計都預左 Option 係玻璃伸到入樓梯位,類似 AVBWU291 到港既設計
係得 mmc 夾硬改出黎
如要討論,請先自貼差餉單一次
051039 發表於 2021-7-6 08:22 | 顯示全部樓層
TR1614 發表於 2021-7-5 22:56
副 D1556啲數據幾吸引,又細 cc高輸出,又輕啲(輕過 D9B差唔多 60kg),仲好似唔駛行 EGR,不過副 D1556 ...

其實貨車已經用左佢去取代D2066
巴士都開始緊:
https://www.google.com/url?sa=t& ... 6D2bx0U2-gZFTs6f3kx
不過D1556未有卧式版(LUH),唔知洗唔洗改改個引擎室先裝到
另外就係D1556LOH其實一樣要飲尿+廢氣後處理
同埋九巴就算用,應該都係用出到1400Nm嘅330匹就算而唔會用1600Nm嘅360匹
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
GK3258 發表於 2021-7-6 08:33 來自手機 | 顯示全部樓層
s20141095 發表於 2021-7-5 19:43
聽聞係大陸某個世界知名品牌中標 ( 亦有人說ADL )

但確實要fact check或稍候時間問員工

唔係大陸嗰間就係ADL架啦,又要扮有料又要怕中招
3ASV174 發表於 2021-7-6 08:41 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2021-7-6 08:33
唔係大陸嗰間就係ADL架啦,又要扮有料又要怕中招

ADL 依家都係成架大陸嘢
更何況 ADL 嘅電車同 BYD 貼牌有幾大分別?
如要討論,請先自貼差餉單一次
isay 發表於 2021-7-6 08:52 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-6 00:40

MCV似係一早預埋位冇隔硬黎
係得ADL為咗就窗柱又唔順便換新殼,條梯歪晒
正常玻璃梯出面望唔會連扶手都見唔到
啲人上車唔會得個頭😂
ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-6 10:52 | 顯示全部樓層
isay 發表於 2021-7-6 08:52
MCV似係一早預埋位冇隔硬黎
係得ADL為咗就窗柱又唔順便換新殼,條梯歪晒
正常玻璃梯出面望唔會連扶手都見 ...

啱曬割議員唔怕走光
ccatvb 發表於 2021-7-6 11:58 來自手機 | 顯示全部樓層

051039 發表於 2021-7-6 08:22
其實貨車已經用左佢去取代D2066
巴士都開始緊:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url= ...

歐6邊間公司可以做到唔使飲尿既重型商用車柴油引擎