hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今早282滿載企樓上 車長拒開車 乘客猜包剪揼決定誰落車 ...
開啟左側

今早282滿載企樓上 車長拒開車 乘客猜包剪揼決定誰落車

SWR 發表於 2021-7-5 14:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

(上圖為media小編所加)

1. 點解車長明知超載仲比客上車?
2. 乘客付費後被迫下車, 九巴有無責任要回水?

kiwai 發表於 2021-7-6 20:40 | 顯示全部樓層
網上另一版本
hkitalk.media 發表於 2021-7-6 23:21 | 顯示全部樓層
昨日早上,網上流傳一部往沙田市中心的 282 因滿座且上層及樓梯有乘客站立,部分乘客需在路口中線下車,更有指乘客需以「猜拳」形式決定誰人落車,事件被部分媒體報道。不過有當時乘客在網上指正,指當時只是因巴士上層及樓梯有乘客站立,車長拒絕開車並報警,部分趕時間的乘客私自開門下車,並無所謂「猜輸落車」事件。

#假新聞

https://linktr.ee/hkitalk
tommy14D 發表於 2021-7-5 14:55 來自手機 | 顯示全部樓層

走廊冇位企咩?
tommy14D 發表於 2021-7-5 14:56 來自手機 | 顯示全部樓層
俾咗$又搭唔到車係米要揾空車載佢地?
tommy14D 發表於 2021-7-5 14:58 來自手機 | 顯示全部樓層
有啲司機明知嗰條線得一班車嘅話會盡量塞多客入去,但全日線何必甘做
ryandroid 發表於 2021-7-5 15:01 來自手機 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2021-7-5 14:55
走廊冇位企咩?

你估啲人真係得登企上層咩
啲客排住上樓梯去上層
頭嗰個去到車尾先見原來冇哂位
(唔通話個客發雞盲定坐車尾啲乘客生得矮?)
上層啲客退返下層嗰陣
下層又塞爆走廊位同閘門
咁你叫啲客去邊?
學外國掹車邊?
tommy14D 發表於 2021-7-5 15:06 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-7-5 15:01
你估啲人真係得登企上層咩
啲客排住上樓梯去上層
頭嗰個去到車尾先見原來冇哂位

所以要叫人係十字口落車再等過另一架車?去下一站先放客安全好多
louis19910701 發表於 2021-7-5 15:44 | 顯示全部樓層
吓,停喺度? 通常轉個彎就會有人落車....
btw 呢次事件會否加速AVW退役呢?
andrewyl 發表於 2021-7-5 15:59 來自手機 | 顯示全部樓層

明知滿曬客總要上客,唔打番去站頭去 call 支援。
真係叫 林公關 同 9A 出嚟回應下先得,
我諗個司機應該都要返去再教育下。
AtrHenu 發表於 2021-7-5 16:18 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2021-7-5 15:59
明知滿曬客總要上客,唔打番去站頭去 call 支援。
真係叫 林公關 同 9A 出嚟回應下先得,
我諗個司機應該都 ...

打返去站頭Call都無乜的更可況係282呢類短線點會搞反正條線D人都係搭一兩站當電梯線看待,不過講到尾個佬係非巴士站強行叫人落車都唔岩的起碼停係個站開咪叫上層乘客落嚟否則就先玩壞車兼唔開車囉!!
ctb234 發表於 2021-7-5 16:24 | 顯示全部樓層
要乘客係路中心落車,唔知運輸署點睇呢?
乘客隨時俾隔離線啲車撞死.