hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 田主席構想既第二條南北鐵路
開啟左側

田主席構想既第二條南北鐵路

qunow 發表於 2021-7-14 17:58 來自手機 | 顯示全部樓層

SaintAngolmois 發表於 2021-7-13 19:24
片中佢條路綫自大圍之後直接向西面走
到水塘區域附近同城門隧道并排
然後沿象鼻山路直接去荃灣市中心一帶 ...

其實呢一段可唔可以高架化埋?
Kelvin15190 發表於 2021-7-14 18:10 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2021-7-14 17:58
其實呢一段可唔可以高架化埋?

不行,金山海拔很高,列車很難爬到山的高處,想從大圍到荃灣就難免要挖隧道
SaintAngolmois 發表於 2021-7-14 22:04 | 顯示全部樓層
ArnoldC 發表於 2021-7-14 17:29
查實香港周圍都係地質斷層[1],而且大把現存隧道穿過斷層[2]。其中西鐵大欖隧道穿過兩大斷層帶,起嘅時候 ...

城門谷地形同大欖隧道上方山嶽地帶不一樣行車隧道需要遷就峽谷地形,爬升到山腰粗粒花崗岩層用鑽爆方式興建
鐵路隧道爬升幅度有限,較難避免穿過城門谷下部較爲鬆散地質,施工難度高,起始成本唔符合經濟效益

要起雙向鐵路隧道
都係靠近尖山隧道個邊會比較經濟

而且可以遷就到現有東鐵路綫佈局
請給我一個良好討論環境
巴士的膠 發表於 2021-7-14 23:19 來自手機 | 顯示全部樓層

ArnoldC 發表於 2021-7-14 17:29
查實香港周圍都係地質斷層[1],而且大把現存隧道穿過斷層[2]。其中西鐵大欖隧道穿過兩大斷層帶,起嘅時候 ...

反而要避嘅應該係水塘,尤其大型嘅水塘,你見青沙同城隧都係特別兜開水塘地底。

如果要做荃灣-沙田,仲要考慮埋屯馬雖然好兜,但對比巴士,都唔係慢太多,如果美孚轉乘,已經明顯比巴士快。
ArnoldC 發表於 2021-7-19 05:56 | 顯示全部樓層
SaintAngolmois 發表於 2021-7-14 22:04
城門谷地形同大欖隧道上方山嶽地帶不一樣行車隧道需要遷就峽谷地形,爬升到山腰粗粒花崗岩層用鑽爆方式興 ...

大欖點樣「不一樣」呢?

仲有百勝角隧道呢?南港島線呢?高鐵呢?其他非鐵路隧道呢?

高鐵定線非常接近城門水塘,仲要穿過鉛礦坳斷層,同埋更加複雜、全港最大、對地貌影響最明顯嘅赤門斷裂帶,咪又係起左出來。

SaintAngolmois 發表於 2021-7-20 17:42 | 顯示全部樓層
ArnoldC 發表於 2021-7-19 05:56
大欖點樣「不一樣」呢?    仲有百勝角隧道呢?南港島線呢?高鐵呢?其他非鐵路隧道呢?
高鐵定線非常接 ...

高鐵走綫都係同城門峽平衡而唔係穿過
水塘同斷層都未係主菜
畢竟全港都有
但而家香港有無橫斷峽谷底下嘅地下鐵路隧道?
有無諗過點解城門隧道要起到咁高?

我唔會一下就講唔會起到
當然港鐵可以做"城門峽地下鐵路隧道"呢個壯舉
最重要係要用幾多錢+時間先可以搞得掂
另外有無更加經濟而有效率嘅options呢?
請給我一個良好討論環境
bctiv999 發表於 2021-7-26 02:32 | 顯示全部樓層