hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) 英國Wrightbus官方網站版面已全面革新,並推出多項新產 ...
開啟左側

[UK] 英國Wrightbus官方網站版面已全面革新,並推出多項新產品

s20141095 發表於 2021-7-6 02:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://wrightbus.com/

擷取.PNG 擷取.PNG

今天在英國當地時間5/7(即是香港時間6/7),Wrightbus官方網站版面已全面革新,並推出多項新的單層/雙層巴士產品。例如:

全新雙層巴士:
1.Streetdeck Hydroliner FCEV(氫燃料)
2.Streetdeck Electroliner BEV(純電動)

全新單層巴士:
Gb Hawk EU6 Diesel(柴油)

至於現有巴士產品,例如:

現有雙層巴士:
Streetdeck Ultroliner EU6(柴油)

現有單層巴士:
1.StreetLite Ultroliner D/F EU6(柴油)
2.StreetLite Ultroliner W/F EU6(柴油)

服務方面已全面革新,例如:
1.WB Support 365
2.WB Uptime 365
3.Parts & Service

注意:
裝配Gemini 3的Volvo B5TL/B5LH雙層巴士,在英國本土市場已停產,官方網站不存在此產品。
而裝配Gemini 3的Volvo B8L/Scania雙層巴士,在海外市場繼續生產,官方網站沒有寫香港專用的產品資料。

Source:Wrightbus

WHYB630 發表於 2021-7-6 12:21 | 顯示全部樓層
2.Streetdeck Electroliner BEV(純電動)

呢部幾正,車廂佈局同柴油版無異
不過得兩軸,又唔知推唔到得郁冷氣,否則香港啲公司有機會落搭?

比亞迪啲雙層車底盤如果唔改到咁樣,優勢只會越來越少(特別係客戶要求要用喺高載客量嘅路線)

另外電池最大容量450kWh左右,叉一次行約300公里,厹招標安裝嘅200kW叉電站約兩至三個鐘叉完?
GA6072 發表於 2021-7-6 13:02 | 顯示全部樓層
WHYB630 發表於 2021-7-6 12:21
不過得兩軸,又唔知推唔到得郁冷氣,否則香港啲公司有機會落搭?

部FUELCELL幾好

第二係,反正都係坐80-90人同SET死23.5度
而且冷氣技術同以前又唔同
會唔會原裝英版冷氣其實係香港係用到
051039 發表於 2021-7-6 13:22 | 顯示全部樓層

電池擺地台唔係唔好,但係落大雨水浸嘅時候點算呢
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
bnr34 發表於 2021-7-6 18:37 | 顯示全部樓層
051039 發表於 2021-7-6 13:22
電池擺地台唔係唔好,但係落大雨水浸嘅時候點算呢

全密封電池兼防水插
 樓主| s20141095 發表於 2021-7-6 20:55 | 顯示全部樓層

認同,咁好的底盤設計
可能會吸引巴士公司購買Streetdeck
始終好過比亞迪