hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大水坑容大帝辭職,87D飛亞公角街有望? ...
開啟左側

大水坑容大帝辭職,87D飛亞公角街有望?

Waiyin12 發表於 2021-7-12 14:32 來自手機 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-7-9 15:27
昨天六點幾在旺角見到AVBE@287D,車上極少客,彌敦道埋站也不多客上。
一轉燈後有ATENU@87D到站反而條龍 ...

之前試過喺海防道等車返馬鞍山,287D早87D兩分鐘到站
因為個frd住太子,就一齊上87D

返到馬鞍山後,我海栢落車行到上天橋,先見部287D埋站
Waiyin12 發表於 2021-7-12 14:34 來自手機 | 顯示全部樓層
FD5410 發表於 2021-7-10 20:08
我反而覺得 87D 先最容易拆
本身條線客量夠多,加上有條 81C/281X 比佢用

石門位後生靚女同第一城位巴迷界知名議員都辭咗職
AVW28 發表於 2021-7-12 16:36 | 顯示全部樓層
87D係沙田段遇到既問題,基本上係成個馬鞍山巴士線都一樣遇到。
早繁離開馬鞍山7點左右開始塞車,唔好彩遇正車手表演就買起左成個馬鞍山(大老山公路加亞公角街)。
出九龍去獅隧條公路塞、大老山隧道附近都一樣塞。

講完沙田段,九龍段行大半條彌敦道,條線偏偏做正旺角市中心,旺角客係西、馬兩鐵連埋前,的確受歡迎;馬臂通車後,旺角客變左係食之無味、棄之可惜;尖咀紅火客嫌行旺角慢又倒左落鐵,雖然搭鐵唔包有位坐,但半個鐘多少少就返到馬鞍山,比貴d都不乏有人咁做,總好過碌到九龍塘先入隧道。有時唔係話唔想撐巴士,而係真係幫唔落。未有馬臂線前,夜晚10點幾開始係旺角返馬鞍山既綠van站已經有幾十人排隊比多幾蚊買個位坐和快1倍時間。

我估就算將87D九龍段拆線,甚至上面有人講89C全日改特快,我只能話「太遲了!」九巴有心搞就應該馬鐵出市區前搞啦!當然,你話有無得補鑊?唔係話無,九巴真係做既話,即管睇下佢會交到咩貨出黎?
LL3850
THomas20010808 發表於 2021-7-12 17:14 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-7-11 18:21
過到 8 號班業主先講

雖然今時今日所有野都係夾硬起夾硬做

沒有民意可言?上FB討論區大部份都係支持,反對嘅唔少比人發現喺8號班業主。

河東居民大多支持
天空之神 發表於 2021-7-12 18:14 來自手機 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2021-7-12 17:14
沒有民意可言?上FB討論區大部份都係支持,反對嘅唔少比人發現喺8號班業主。

河東居民大多支持 ...

唔好扭曲本人指 沒有民意可言 既意思
我唔係指無人支持T4

明就明
石頭 發表於 2021-7-13 00:23 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-7-11 00:25
富安果幾萬人衝出黎唔比 89D 離開亞公角街

寧願抽車做大X89D 好過

89C變左亞公角街直出之後,富安都無咩好理由唔比,

班次方面,89D抽到走當然要減車俾89C,特車又變左唔需要咁多,

咁到時89C班次都起碼8-12繁時,但富安由企車頭變有位坐,

未必一定反對到底,關鍵係九巴點同佢地傾!

天空之神 發表於 2021-7-13 06:56 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2021-7-13 00:23
89C變左亞公角街直出之後,富安都無咩好理由唔比,

班次方面,89D抽到走當然要減車俾89C,特車又變左唔 ...

問題係唔好咁天真啦,89C 點都唔會返去非繁都有 8-12 既年代

繁時都仲係既

但拆線就唔會夠車跑
.
gu9434@24 發表於 2021-7-13 08:54 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-7-13 06:56
問題係唔好咁天真啦,89C 點都唔會返去非繁都有 8-12 既年代

繁時都仲係既

如果真係跟大家主流既建議 殺286M 89D恆耀直出 89C沙田醫院直出 依九巴個款 89C非繁班次應該都係20起跳  但係77區會支持下(77區唯一大隧線) 最難搞可能係亞公角村既村民而唔係富安花園..
天空之神 發表於 2021-7-13 10:18 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2021-7-13 08:54
如果真係跟大家主流既建議 殺286M 89D恆耀直出 89C沙田醫院直出 依九巴個款 89C非繁班次應該都係20起跳   ...

富安阻力最大,因為以 89C 非繁 20 分一班係疏車左一截

77 區果班都有問題既,取消 286M 就反
無巴士去馬市又反
 樓主| tszhinchan3 發表於 2021-7-13 10:18 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2021-7-12 16:36
87D係沙田段遇到既問題,基本上係成個馬鞍山巴士線都一樣遇到。
早繁離開馬鞍山7點左右開始塞車,唔好彩遇 ...

87D而家客量主要集中係太子旺角一帶,去到佐敦已經落哂咁滯,唔覺得馬鐵通車或者而家屯馬綫全通對87D有幾大影響。
至少錦英、利安、恆耀呢幾區脫離鐵路範圍人口又多已經可以維持到。
同埋馬鞍山普遍真係唔care佢兜旺角, 因為旺角真係大需求。