hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城作風守舊連續虧損陷惡循環
開啟左側

[報刊新聞] 新城作風守舊連續虧損陷惡循環

cz9328 發表於 2021-7-11 01:25 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2021-7-9 11:50
無人預計到有個咁嘅疫情
本來開咗港珠澳,
加埋香港人鍾意星期五收工夜機飛台灣,星期一早機返嘅玩法

機場線要視乎瘟疫能否受控。但飛機有個問題係 "每小時換氣次數" 近乎零,呢方面如此脆弱......
如果公司業務上係間接受飛機影響,呢樣不得不考慮。

另外,我懷疑城巴/新巴裡面嘅人未必識思考 "每小時換氣次數" 呢個問題,所以未必明我諗緊乜。

(如果識Air Change per Hour 係乜,並知道巴士車內嘅ACH數值上其實係唔夠嘅......就唔會乜都唔做啦)

講完A線/E線,口岸線亦唔見得......
cz9328 發表於 2021-7-11 01:32 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2021-7-9 12:18
如果新城唔安排到1, 2個新區既全日線, 應該個多幾年都幾難生存落去
特別係新巴
...

之前都有俾新巴做將軍澳某些新區,但將軍澳因鐵路服務算係方便,加上將軍澳出入其它市區嘅里數/回車速度並全程收費去到2020年亦唔知算唔算有肉食/大大啖肉,所以...(最起碼比唔上新界西北區)
nwfb1001 發表於 2021-7-11 01:35 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2021-7-9 12:35
佢一放監,擔保呢度肯定「興高采烈」
留名等睇佢一放監第一時間講「不如九巴接哂D線,跟住收費加到同九 ...

B2又會一大堆「探討乜乜乜可行性」嘅thread
nwfb1001 發表於 2021-7-11 01:36 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2021-7-9 12:24
講真,善水(以至以前嘅新創建、周大幅年代),有一個massive mistake,就係太靠A B線作為自己嘅票務收入, ...

除咗A、B線,當年仲有629條水喉射住城(一);偏安嘅後果
京华客车 發表於 2021-7-11 01:47 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-7-9 11:10
仲係唔放棄補貼虧損路線

不過白鴿都離開左立法會

運吉同九記關係一直良好,有好多運吉退休高官都去九記做
今日突然放翻D有柔食嘅線俾柴小只係因為唔想見到柴小萬一唔做而帶來行政上嘅麻煩
qunow 發表於 2021-7-11 02:41 來自手機 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-7-11 01:25
機場線要視乎瘟疫能否受控。但飛機有個問題係 "每小時換氣次數" 近乎零,呢方面如此脆弱......
如果公司 ...

飛機唔係可以每3分鍾換一次?由HEPA filter過濾
qunow 發表於 2021-7-11 02:42 來自手機 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-7-11 01:32
之前都有俾新巴做將軍澳某些新區,但將軍澳因鐵路服務算係方便,加上將軍澳出入其它市區嘅里數/回車速度並 ...

只用住宅發展區域來計算規模不夠大
流星☆雨 發表於 2021-7-11 03:11 | 顯示全部樓層
現時港島不少路線具有功能性,例如未有鐵路服務覆蓋的地區線、學校線、醫院線,及點對點快線等,政府可考慮提供補貼,以確保該等路線能夠繼續提供具必要性的服務。

學校醫院線你贏,連特快線都係政府要補貼,
咁不如主席列舉下有咩路線係唔需要補貼?

不過政府資助MTR做八折又唔資助巴士小巴,的確抵鬧。
趕客路上 理_得你
miklcct 發表於 2021-7-11 04:21 | 顯示全部樓層
既然AB線旺場已經成為歷史,政府應該補貼受影響嘅巴士公司,然後喺專營權滿嗰陣將相關網絡重新招標,減少對AB線嘅依賴。
進智公交
cz9328 發表於 2021-7-11 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2021-7-11 02:41
飛機唔係可以每3分鍾換一次?由HEPA filter過濾

換氣,應該係用抽風機抽走處所空氣,及/或引入大量戶外空氣進入室內,才算是 "正宗" 的換氣吧。

業者好多時會把filtered air (已過濾空氣) 夾硬(/側側膊)當做air change......但其實以CO2或 "可揮發有機氣體" 為例,一般HEPA filter 不能 "除滅" 上述氣體吧。如果咁樣諗,已 "過濾空氣" 係咪真係 "換" 咗??因此,用tracer gas 量度 ACH 個結果亦因此會低於業者的期望值。

當然依家最值得關注嘅係病毒,咁一般都相信HEPA filter 能阻擋病毒,但依附在濾網纖維上的病毒,會不會re-entrain / re-suspend 入空氣呢? 所謂已過濾空氣係咪真係零病毒......HEPA filtered air 如果排出戶外都仲搵到兩個理由說服成 "可以放心",但如果re-circulated air 係不幸 "contaminated" by HEPA filter...

飛機機艙係試過有人報涉及 ("涉嫌"??) Tuberculosis outbreak, (同樣係飛沫/空氣傳播疾病)所以我會比較批判地query...

扯遠了,講番巴士,啲巴士回風會不會經過HEPA filter...部冷氣機嘅風扇頂唔頂得順HEPA filter?? 而且HEPA filter 唔係便宜,我又擔心塵網有沒有可能成為virus reservoir, 所以HEPA filter 在巴士營運而言可唔可行...我有疑問。

換氣,始終係正正經經地排走室內空氣,引入大量 (經歷過atmospheric dilution嘅) 戶外空氣,在防止車廂 "助長" 隱形傳播轋發生嘅角度,正宗地換氣先至算安全。