hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員就坑口巴士服務與運輸署交流意見 ...
開啟左側

[其他] 西貢區議員就坑口巴士服務與運輸署交流意見

kc_loo 發表於 2021-7-10 01:41 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-7-10 00:18
應該叫隔離帖班坑口板友入去睇下人哋啲comment啦,淨係識講坑口冇直出好苦,上唔到102小巴好苦,井底程度 ...

98C 對佢地來講唔係直出?
俾唔起錢仲有架95俾你等車, 遊下車河

老實講, 98C 如果直出20分鐘一班我又唔認為坑口人會唔接受wor
而家都唔見得98C 有幾密, 只係山上一路驚一拆佢地俾人分薄左唔抵
102差從來唔係坑口人自己拎來講, 只係因為要駁唔知咩地方人成日一講直出, 就搵架唔知幾時上到車又無轉乘收你$10 既車來講

3ASV174 發表於 2021-7-10 01:54 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2021-7-10 01:41

102 就算坑口吹到佢幾差都好
佢已經係全將軍澳做得最好嗰條綠小
坑口咁憎佢嘅話,其實可以搭返地鐵,服務唔會差過直出塞隧道嘅路面交通
但坑口鍾意食屎搭 102 係佢地選擇

98c 所謂分拆根本唔存在分薄客源問題
而係 98c 山上佔太大份,依家 98s 開 20 分繁時唔使企但 98c 開緊 9 分班頂閘
所謂拆完 98c 根本就唔會夠載,98s 飛埋寶林根本甚麼都不是
坑口人口只係多翠林康盛寶達南邨少少,但人地無重鐵站清客
真正坑口客根本巴士直出都唔會回流,只係坑口巴膠不願面對

不如一齊欣賞下 98D 坑口直出嘅客量幾咁驕人
98D 本身好客但只做坑口都食晒屎,何況係本身都收視差嘅98s

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +9 收起 理由
oldenglish + 1 + 9 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
kc_loo 發表於 2021-7-10 02:26 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-7-10 01:54
坑口咁憎佢嘅話,其實可以搭返地鐵,服務 ...

我唔會講102係最好定差..我識唔哂全TKO 綠小, 我只係10M 都唔見得差,
憎102 可以上鐵, fine, 都係果句, 如果係咁就18區我諗有大半巴士都可以摺左佢, 因為有鐵, 係唔係咁玩?
你認為唔係分薄, 但只係你認為, 之前講左N 次, 講到坑口話分線, 事實就係搶佢野?
原因?  就係因為一個都不能小, 你山下有多人個人, 都係佢power, 你耐左唔關佢事, 你拆線一定對佢無好處
翠林康盛有95, 寶達亦有小巴
坑口客會唔會回流, 呢個問題我亦睇唔到點解你有呢個定論

又找早特來講, 都已經講左幾年, 我都無興趣再回, 以一個交通最worse 準時最緊要既時泉, 仲要係講左N 次既話題來講, 你唔悶我都真係唔悶,

Ravenclaw 發表於 2021-7-10 05:22 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2021-7-10 01:54
坑口咁憎佢嘅話,其實可以搭返地鐵,服務 ...

所以我覺得,就算有坑口直入隧道既長途線,估計都系康城開既尖咀線...
Ravenclaw 發表於 2021-7-10 06:04 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-7-10 01:37
運吉個睇法就係要開將隧直出就應該調配新資源。但係厹就諗住要開去觀塘就喺 98A 度抽啲車,但係都唔係一 ...

佢根本就唔想做98A,仲唔乘機,佢想做啟晴調頭既93K,位位$9.40落山...

坑口增取296M變296U,或297調轉行吧
0q9w8e 發表於 2021-7-10 06:47 來自手機 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-7-10 05:22
所以我覺得,就算有坑口直入隧道既長途線,估計都系康城開既尖咀線...

運吉會俾你同796P爭先算
poondriver 發表於 2021-7-10 07:49 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2021-7-10 02:26
我唔會講102係最好定差..我識唔哂全TKO 綠小, 我只係10M 都唔見得差,
憎102 可以上鐵, fine, 都係果句, 如 ...

又唔願面對

咩叫最worse最需要準時?喂呀大哥呢個時間點 98D正線都企人上隧道
尚德三寶同大家都睇衰既297 都坐得滿 都未講798同796系
點解會得你條98D特車載空浪費資源呀

即係其他區返工就唔駛準時 淨係返尖咀要?兜個寶林既98D又滿人嫁喎

poondriver 發表於 2021-7-10 07:57 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2021-7-10 01:41

點解會覺得拆線會分薄人地?

運吉而家都開口講明山上貢獻40%客 比你拆得成線 98C上山應該都唔會疏過15分一班
但你山下條98S就只會同296C睇齊
然後你個坑口議員想拎舊冇用既垃圾塞比座山之後獨食98C喎 點睇?

點解坑口咁黑人憎係因為你地咩都有 只係你地唔想坐 同時間又想要更多而去搶人野呀

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

kay 發表於 2021-7-10 08:21 | 顯示全部樓層
係FB個邊
本來個PO出頭幾個鐘都無COMMENT
之後原來有人SHARE去烽火台
就變左公審時間
最後仲要驚動埋林少忠

不過今次睇到
山上對坑口都恨之入骨
坑口亦唔需要亦無可能再打山上主意

唔鐘意搭MTR係一件事
但人地連MTR都無
98D特98S唔好客又諸多藉口
實情係D客唔係MTR就102

嫌交通差
搬去山上住LOR
睇下頂唔頂得順

你睇我好我睇你好JA

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
poondriver 發表於 2021-7-10 08:25 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-7-10 08:21
係FB個邊
本來個PO出頭幾個鐘都無COMMENT
之後原來有人SHARE去烽火台

抵死嫁喎
諗到拉213D入來 一係就聽左D痴線佬講野 一係就自己唔用腦

其實最簡單咪就係98C 98S 拆線 講數姐 一定係一邊多邊一邊少
你想獨食咪做少個邊囉 唔夠車咪搵98D交車囉 簡單直接