hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 關注九巴81C, 87D客量急跌問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 關注九巴81C, 87D客量急跌問題

Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-13 18:17 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-7-13 17:20
呢一刻 87D 提速,唔應該再止於成日提起嘅飛亞公角、石門同一城,
更要考慮飛起成日塞車嘅窩打老道,改行龍 ...

如果以前話行大埔道都尚且可以接受既
但而家條元洲街塞到連大埔道都可以出事
未必真係幫到幾多

尖麼一日搞唔掂出站既問題
塞多條線王級班次既線落去都係一齊死
想減行車時間好似260X咁直落海傍仲有效

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
RyanPun 發表於 2021-7-13 18:20 | 顯示全部樓層
KelvinSJ743 發表於 2021-7-13 17:13
衰起上嚟 87D 都要輸給屯馬線,主因 87D 經塞車黑點都唔少隨時 1 粒鐘都唔得

係一粒鐘走唔甩,馬鐵年代嘅弱點,無論係大圍轉車定還是大學站轉87K,始終都係要嘥時間轉綫要等車,加加埋埋45分鐘先出到閘並唔係難事。對遠離鐵路站嘅客嚟講,如果我尖沙咀走有87D可以坐返樓下,始終係吸引過左轉右轉,仲要未計等車。

依家尖沙咀一程過入馬鞍山,轉綫要等車呢點根本唔會發生喺屯馬綫身上,巴士已經先被打折扣。同樣面對鐵路競爭嘅大西北,偏偏唔少路線明顯係愈做愈旺,油尖旺做例,你唔會見到大西北路線好似87D咁由頭行到尾,就算係,中間點都有堆特快線做分流、留空位比尾站客。

87D?做過啲乜嘢?你話佢冇客,絕對稱唔上,但偏偏放任唔理,本來有客都比佢趕Q走哂。呢啲先叫冇心做,而唔係做唔到,以87D客量冇可能連拆幾班尖沙咀特快車都做唔到。依家先後知後覺走嚟做,佢儲唔儲得返以前客量都係一個問題,而且,佢有心做先算,依家直頭連空頭支票都懶得開。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-13 18:22 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-7-13 17:36
我好奇81C和87D客量急跌的觀察是基於內部數據還是個人觀察...

另外,我覺得81C基本上無得通過拆線"救線"... ...

都係個句上繁281X客量麻麻係好正常

等同其他區落油尖既線上繁都係一般客量
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-13 18:34 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-7-13 17:39
我覺得87D走線無乜問題, 不過要救條線只有一個方法
"讓私家車從路面消失"
...

87D走線稱不上無乜問題
對馬鞍山嚟講的確係偏慢
miklcct 發表於 2021-7-13 18:37 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-13 18:34
87D走線稱不上無乜問題
對馬鞍山嚟講的確係偏慢

由市中心起計,87D嘅唯一問題係要停第一城,但係如果無咗第一城嘅話,條87D非繁夠唔夠客係另一個問題。
要令馬鞍山好,最理想係87E加強服務,非繁上埋馬鞍台。
進智公交
tszhinchan3 發表於 2021-7-13 18:40 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-13 18:22
都係個句上繁281X客量麻麻係好正常

等同其他區落油尖既線上繁都係一般客量

281X要做全日就一定要行埋石門第一城同旺角先夠客
至於87D問題其實由富安出尖沙咀同81C時間上差唔多,但馬鞍山甚至第一城大多人都會選擇87D,都係因為觀感上87D係完勝,一條上車就到隧道但另一條仍然要係區內兜,你覺得一般乘客會care去計實際時間?
有時我會諗,如果680同681都係咁坐行,即680兜第一城但出東隧直達灣仔,而681就耀安直出但出東隧落北角,馬鞍山會唔會接受返680?
所以,站在馬鞍山角度,佢地唔太care市區巴士係九龍兜多D地方,只係想D巴士經少D沙田。起碼獅隧、城隧同青沙線好似87D、43X同286C咁去到第一城就上隧道佢地已經接受,而大隧線就好似85M、89D同286M咁沙田醫院直出就可以。
SE7378 發表於 2021-7-13 18:53 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-13 18:17
如果以前話行大埔道都尚且可以接受既
但而家條元洲街塞到連大埔道都可以出事
未必真係幫到幾多

至少大埔道都係元州街路口會比較啃,入咗龍翔道支路就直接上到獅隧,
比起經深水埗內街轉出界限街,然後轉上窩打老道繼續慢塞食燈算係好,
加上沙田區內飛走亞公角、石門同一城,應該有條件拉翻一部分客回流。

至於馬鞍山 <> 尖沙咀特快,我諗現階段都係拎條 287D 去改,
兼加開去程嘅可能性大啲,不過大角咀特快返 87D 沿線要唔要補呢?
KelvinSJ743 發表於 2021-7-13 18:58 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-13 19:09 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-7-13 18:53
至少大埔道都係元州街路口會比較啃,入咗龍翔道支路就直接上到獅隧,
比起經深水埗內街轉出界限街,然後 ...

不過我諗主要阻力係九龍塘同太子邊皮又有少少客咁
如果唔係其實都可以係唔錯既選擇

大角咀班客我就唔知多唔多啦
如果想做返既一係開返兩班車
九龍站開經海泓道掃返上去都應該有D客

天空之神 發表於 2021-7-13 19:28 | 顯示全部樓層

其實當年開 281A 果陣,如果81C 係按RDP 改行沙田路直出九龍塘

就唔會攪到今時今日半死

四紅三黑今日死左一半
.