hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 鄧炳強:有威脅時可要求所有巴士及港鐵乘客隨身物品接.. ...
開啟左側

鄧炳強:有威脅時可要求所有巴士及港鐵乘客隨身物品接...

ryumew 發表於 2021-7-15 00:02 來自手機 | 顯示全部樓層

KU7668 發表於 2021-7-14 23:20
呢個舉動同德國納粹專政時期嘅gestapo完全無分別

政務師都係軍警出生當然變得軍人統治
HN745 發表於 2021-7-15 00:05 | 顯示全部樓層
乜唔係有班人好撐架咩?

去哂邊?

連中國本身做唔到既野香港到做到啦 仲唔衝出黎支持垃圾強?
eternalflame 發表於 2021-7-15 00:11 來自手機 | 顯示全部樓層
ryumew 發表於 2021-7-15 00:02
政務師都係軍警出生當然變得軍人統治

技安法 = Enabling Act
石頭 發表於 2021-7-15 00:19 | 顯示全部樓層

明顯針對機場既東西,都拎出黎套落市區線度?

流水線做唔到~
manlok 發表於 2021-7-15 02:04 | 顯示全部樓層
不如去大嶼山 1 號 沿線來回各站裝好哂X光機加每站4 個警察守住試行下先啦, 實驗成功再去市區
kitarolo 發表於 2021-7-15 06:27 | 顯示全部樓層

嬰兒潮人數比率過多、
管理層/首長級啲人輪流做
一段短時間,月薪6位數無得唔
交差,往往做埋啲零效率嘅措施
無論政府同私企都類似。

圍封大廈包括已抵外地但確診
港人曾住嘅地點,多家傳媒直播都
往往搵唔到個案,認為咁樣做可截斷
傳播定係向邊個交待嘅,不用多說。

HN745
乜唔係有班人好撐架咩?

好啦實有人衝出嚟自己早啲
出門抵償返安檢時間囉,圍封大廈
七點甚至稍遲先放,政府而家唔係
好強勢咩? 呼籲僱主體諒員工遲到噃,
衛生署出法令唔准罰僱員,唔想定唔敢?

edhong
首先要每巴士同車卡強制掃安心出行,大家一定奉陪到底

仲要不接受填紙方式
到時睇吓邊個問題大啲
唔好拗無智能電話點算
社會不穩好多時係實施政策
但有啲平民(非權貴)卻獲豁免
expertuser2004 發表於 2021-7-15 12:05 | 顯示全部樓層

黨鐵根本沒可能做到,九龍灣站放工時間3分鐘就企滿一邊月台,香港人是智慧的,咁做是增加緊感染風險我明既
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
cky 發表於 2021-7-15 16:31 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2021-7-15 12:05
黨鐵根本沒可能做到,九龍灣站放工時間3分鐘就企滿一邊月台,香港人是智慧的,咁做是增加緊感染風險我明既: ...

其實宜家香港越來越荒唐, 有乜做唔出?

早年仲會肯返河北, 過關去坐福田口岸站, 條人龍好鬼長咪一樣要逐個驗行李, 同埋晌佢面前飲樽裝水
PK櫈同比卡超要玩香港人, 話 知你要提早半粒鐘定半分鐘入閘, 好似強國咁個個閘口前裝保安關卡有乜做唔出?

eric278 發表於 2021-7-16 17:21 | 顯示全部樓層

只要內地人大/國務院決定將《反恐怖主義法》寫入《基本法附件三》,
列為在港實施的全國性法律,所有港鐵車站就要實施安檢。

內地於2016年頒佈的《中華人民共和國反恐怖主義法》第34條明確規定,
城市軌道(地鐵)交通運營管理單位要對進入地鐵車站的人員、
物品進行安全檢查(人物同檢),以法律的形式將安檢制度化。

還看香港公交
expertuser2004 發表於 2021-7-16 21:04 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2021-7-15 16:31
其實宜家香港越來越荒唐, 有乜做唔出?

早年仲會肯返河北, 過關去坐福田口岸站, 條人龍好鬼長咪一樣要逐 ...

香港人只要團結就可以, 只要全民擺搭黨鐵落地面坐巴士, 黨鐵已沒戲唱, 一年 $0 收入不知蝕幾多億
不要忘記我們仲有綠小紅小, 依家好多物流公司司機也有巴士牌可直接開大巴, 直接組成黃色巴士圈

三巴+黃色巴士圈+綠小全部轉紅小一齊玩 = 應都幾有趣, 政府可試下不發客運營業證比巴士公司(即直接不允許巴士出街行)

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%