hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98平均載客率由9%增長至26%
開啟左側

九巴98平均載客率由9%增長至26%

3ASV174 發表於 2021-7-16 14:41 | 顯示全部樓層

康城無全日地鐵出市區 + 無車海小巴出市區搶客 + 98 直上轉車站 + 觀塘道轉乘 + 少唔止一半巴士選擇 + 98 797 以外所有巴士都兜過坑口線
都咁嘅客量

叫坑口膠情何以堪
仲邊好意思叫直出
如要討論,請先自貼差餉單一次
JX9097 發表於 2021-7-16 14:47 | 顯示全部樓層
LN92830 發表於 2021-7-16 14:00
我認為797及98有必要加班, 以增加客源 :

1. 797來回應該加經坑口及寶琳以換取798來回直上環保大道

797要同98鍊過
除非兩巴一齊改
否則「敵不動我不動」
JX9097 發表於 2021-7-16 14:48 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2021-7-16 14:18
你係咪想講88,88X半個鐘一班正常朝早趕返工都唔會搭佢加上大循環eta完全唔準
...

秀茂坪就一定88,唔使諗
興田亦冇必要行落去坐798
因為798朝早都未必有位上車
不如「安分守己」搭88X仲好
w061327a 發表於 2021-7-16 14:49 | 顯示全部樓層

797 康城個站位喺正商場底,對於晉海、Malibu 同日後入伙嘅期數其實比 98 好好多,不過最大嘅敗筆就係來回要兜大赤沙,往往要用成 10 分鐘,令到啲客倒哂去鐵,反而98就至少全日有工業邨客

其實我覺得如果 797 繼續專做康城峻瀅改做咁會吸引好多:

石角路峻瀅 <> 首都 <> 康城總站 <> 清半 <> 將轉

再唔係考慮好似 797 工業邨班次咁行,來回經康城總站,至少畀康城人有一種直出轉車站嘅感覺
城巴 20,在啟德晴朗的一天出發
poondriver 發表於 2021-7-16 15:13 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-7-16 14:12
講真,
一個中一學生,都知道運吉做既實驗、調查,完全談唔上「科學化」可言。

其實都唔係冇野睇 佢對比個地點 除左690p 唔知點解由寶康變左做東隧之後其實都冇咩問題
同埋只係佢個啟用前到底係康城專線開線之後個排定係今年4月 開九龍方向之前數

咁到底呢份野睇到d咩
就係原來690就算開左轉乘 都冇多左客佢坐佢返將軍澳 吸到新客既能力係0

樓主| li1872903 發表於 2021-7-16 15:22 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-7-16 14:48
秀茂坪就一定88,唔使諗
興田亦冇必要行落去坐798
因為798朝早都未必有位上車

我朝早8:30左右見到班798到轉車站仲有大把位,仲有人落車,再望一望九巴app下一班88X要25分鐘之後先到,所以如果興田康華要快一定係坐798,如果9點前要到恆生大學更加唔洗諗,坐88X起碼要8:10出門口,坐798可以再遲多15分鐘先出去都未遲
GW5878 發表於 2021-7-16 15:26 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2021-7-16 15:13
其實都唔係冇野睇 佢對比個地點 除左690p 唔知點解由寶康變左做東隧之後其實都冇咩問題
同埋只係佢個啟用 ...

我睇到呢份野係咁
1. 690 客量同當年 692 差唔多, 應該要直接取消
2. 98 797 既然開埋九龍方向轉車站都咁差座上率, 就算逃過取消命運, 至少都要取消直出, 繞經將軍澳區其他地方, 以吸引更多客源

p.s. 估唔到有康翠人上黎擂台博比人圍剿
3ASV174 發表於 2021-7-16 15:38 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2021-7-16 15:26
我睇到呢份野係咁
1. 690 客量同當年 692 差唔多, 應該要直接取消
2. 98 797 既然開埋九龍方向轉車站都咁 ...

連埋藍田 690 過海客量大約同 98D 坑口直出特車一樣
建議一齊取消,坑口乘客直接改搭港鐵
康翠落寶琳轉鐵,一齊逼,希望坑口膠唔好又嫌人地塞滿佢架鐵啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
GW5878 發表於 2021-7-16 15:50 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-7-16 15:38
連埋藍田 690 過海客量大約同 98D 坑口直出特車一樣
建議一齊取消,坑口乘客直接改搭港鐵
康翠落寶琳轉鐵 ...

當年取消 692 又話中區 quota 又話地鐵港島線直接又乜又七
以上述附加條件計, 即使相同客量, 690 應該比 98D 特更有需要取消

如果以客量行先既, 比 98D 特更差既將軍澳外區線都仲係度累鬥累,
點排隊都未到 98D 特取消先,
仇恨坑口都唔好無視客觀因素先得架嘛
kay 發表於 2021-7-16 15:50 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-7-16 14:12
講真,
一個中一學生,都知道運吉做既實驗、調查,完全談唔上「科學化」可言。

你應該用對家思維解讀就會睇到D數其實SHOW出黎有咩前提
不過你應該睇唔到前提係咩,所以先咁回

我自己認為TD已經係將最高平均載客率地方SHOW出黎

而最高平均載客率位置係邊度一唔一樣都唔重要

所以解釋到樣野

690因為可能載客率無一個位高過港運城
所以可以前後APPLE TO APPLE

但同理690P
寶康公園48%
但之後佢做統計
可能已經無一個位有48%
最接近都要到東隧口44%