hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議部分時間開辦E36X取代E36A,取消E36P
開啟左側

建議部分時間開辦E36X取代E36A,取消E36P

Anonymous 發表於 2021-7-20 12:01 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-7-20 11:20
如果講到屯門天水圍之間巴士
咁有價值(屯門來往元朗已有68A)
E36A唔願停元朗大馬路應該係里數

講到去到元朗廣場=去到成個元朗咁

E36A行大馬路路夠里數唔緊要,大馬路後兜飽佢未得,好過宜家元朗唔湯唔水,唔知想點
E21A 發表於 2021-7-20 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-7-19 22:19
E36A開得佢一定參考以往屯元天喺
青馬轉E31/E32A嘅數據,其他時段或
方向應該無咁頹?定線擺明同旅遊業

我估滿逸應該有班客寧願出市中心轉正線都唔會坐呢條又長又兜既E36A,由期是大馬路
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2021-7-20 15:02 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-7-20 12:01
講到去到元朗廣場=去到成個元朗咁

E36A行大馬路路夠里數唔緊要,大馬路後兜飽佢未得,好過宜家元朗唔湯 ...

天水圍改跟舊A37行,元朗改經大馬路已經可以新增好多客源又夠里數

依家咁行俾人感覺係等摺線,連本身E34P下繁要企人到依家E36A倒走.晒,我建議的E36X正正就係滿足返繁忙時間去東涌北/東涌碼頭(有唔少人轉船去三跑)的需求
既然區議員又要求行返大欖,將E36/37改返又𧗠生不少問題,咁咪係塞車時間開條E36X俾佢地,如果佢哋用腳投票坐E36X到時再係E36/37抽車就得,又可以摺左條無客的E36P
thorchan 發表於 2021-7-23 21:10 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-7-19 21:17
屯門往天南直車真係咁重要?
今日(19號)E36A 1905 逸東開出,計埋我
5個客入隧道,一客屯門大會堂落、有一客

呢條線個客源係反向,下繁基本上係由屯元天返迎滿逸的客。
就算係以前的E34P,下繁逸東出車都係靠市中心執雞先有客。

thorchan 發表於 2021-7-23 21:13 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-7-20 15:02
天水圍改跟舊A37行,元朗改經大馬路已經可以新增好多客源又夠里數

依家咁行俾人感覺係等摺線,連本身E34P ...

倒?依家E36A就真係倒緊E33的米。E33依家個走線其實非常趕客,滿逸<->屯門E36A 40分鐘內,對比E33要50分鐘仲要轉車,基本上迎滿逸的客好多都走哂去E36A。
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2021-7-23 21:24 來自手機 | 顯示全部樓層

thorchan 發表於 2021-7-23 21:13
倒?依家E36A就真係倒緊E33的米。E33依家個走線其實非常趕客,滿逸屯門E36A 40分鐘內,對比E33要50分鐘仲 ...

所以我咪只建議削減傍晚至夜晚入元朗E36A(呢段時間冇咩東涌人去嗰邊啦),我提嗰個E34P>E36A倒客係指下繁入元朗,以前E34P東涌北係上到要企,但依家坐都坐唔滿,証明E36A元天上落的站係完全趕客

即我呢個建議係,東涌出城早上-下午,及全日屯門》滿逸/東涌北維持E36A,其他無客時間(而係屯元天通勤時間)改為E36X,而E36X服務範圍包含東涌北

而E36A早上特別班次屯門開又可以繼續收$13.9,LWB無蝕

其實真係要改善到呢條線嘅客量可以加班,留學我上面建議天水圍跟舊A37,元朗改行大馬路;但如果lwb繼續只係當佢係屯門$13.9掠水線而無視元天=E43,咁就真係等摺

thorchan 發表於 2021-7-23 22:03 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2021-7-23 21:24
所以我咪只建議削減傍晚至夜晚入元朗E36A(呢段時間冇咩東涌人去嗰邊啦),我提嗰個E34P>E36A倒客係指下繁 ...

條線行差唔多成個月,E36A個客倉唔係元天而係屯門,對迎滿逸居民來講13.9一D都唔掠水,反而係物有所值:直車免轉有位坐直入屯元天,就算係去到屯元天區內再轉,都已經賺到轉車的時間。 E33同E34系未行屯赤反向已經經常爆車,特別係E33,好難聽咁講,東涌居民已經對E33無哂耐心,有得揀根本就唔想搭,所以E36A客流主力係迎滿逸<->屯門,元天同東涌北私樓相對變得次要,但因為要俾返無得轉E32A同E31的配套,某程度上E36A變成迎滿逸的責任線。

又用返E33為例,迎滿逸全部都要轉車,滿逸就算E31轉乘加$1.2,時間上已經損失15分鐘或者以上,迎東直頭先唔見37M的$3.5。依家滿逸直車13.9只需要40分鐘內入到屯門一程過,迎東直頭20分鐘,仲要係有位坐,13.9其實一D都唔掠水。
自己自開線以來係除了星期六朝早因為無車之外,已經係完全放棄E33。

依家要的其實係星期六朝早6-7俾一班車,星期六仲要返工的其實都唔少。

另外,E36A依家夜晚個收車時間已經係同E21A差唔多玩法,逸東尾車係早過元朗尾車,即係一早預D人夜晚時間搭返入去。話E36A倒客,其實因為一開始條線就已經係唔入市中心執雞,做完逸滿就直接入東涌北。

樓主| Sita1004-1017 發表於 2021-7-24 10:13 來自手機 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2021-7-23 22:03
條線行差唔多成個月,E36A個客倉唔係元天而係屯門,對迎滿逸居民來講13.9一D都唔掠水,反而係物有所值:直 ...

對於直達係好好多,但係非繁客量實在強差人意

唔怪得下繁E36A倒走晒啲客,原來連碼頭都唔經,以前E34P呢個位係客倉黎
Anonymous 發表於 2021-7-24 11:20 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-7-20 15:02

依家咁行俾人感覺係等摺線,連本身E34P ..
繁時同非繁情況唔同
繁時開E36X贊成,甚至應該行62X/259D模式
但係: 1. 個編號方面可以再改下,免得再倒自己米
        2.如果係就元朗居民,就需要入埋後勤區。但咁樣東涌住宅區就去唔到,變相抽走人地啲班次

非繁(唔塞車時間) 嚟講,行屯赤經屯門同天水圍嘅時間對比舊路仍有優勢
問題係
1. 完左天水圍唔經大馬路
2. 班次疏落
兩樣加埋,即使E36/E37日間逆向班次只有20/25一班,都會令直車優勢完全消失。
如果龍運唔想加經大馬路,其實元朗方向可以喺朗業街個泊車灣加一個站,已經好得多
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2021-7-24 13:05 來自手機 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2021-7-24 11:20
繁時同非繁情況唔同
繁時開E36X贊成,甚至應該行62X/259D模式
但係: 1. 個編號方面可以再改下,免得再倒自 ...

你睇返我個行法係東涌北+後勤區,入東涌北係希望做返原E34p客源(特別而家E36A唔入碼頭趕走好多客)
至於E36A 要吸客真係停大馬路 又可以同輕鐵爭,依家由E36A去元朗d站 真係係屯門/天耀落車轉西鐵仲快