hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論將軍澳日後巴士走線
開啟左側

[問題] 論將軍澳日後巴士走線

天空之神 發表於 2021-7-22 17:28 來自手機 | 顯示全部樓層

cx838 發表於 2021-7-22 14:53
係改都A29改,將軍澳站開,經將南,調景嶺,尚德,寶琳,坑口,康城,跨灣橋,將藍隧道,T6,三幹直去機 ...

唯一一條坑口直出隧道線都無埋,一定比人話 25 仔
JX9097 發表於 2021-7-22 18:04 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-7-22 15:48
將轉應該加埋小巴啦,最好包括102

請問加嚟有乜用?
一.有冇轉乘?冇的話我點解要喺將轉轉車?
二.將轉有位上車嗎?依家102連觀塘都做唔到咁滯,加個轉車站把托?
JX9097 發表於 2021-7-22 18:08 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2021-7-22 16:39
善用個巴士站就更加簡單啦,
將 98A 改為 寶達-康翠-寶林-坑口-轉車站-觀塘 即可
...

咁康翠點落觀塘?
唔可能叫山上兜大圈嚟畀坑口直出
己所不欲 勿施於人
JX9097 發表於 2021-7-22 18:11 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-7-22 17:28
唯一一條坑口直出隧道線都無埋,一定比人話 25 仔

唔係呢個問題,反正所謂直出都只係單邊收$10
重點係A29喺將南比依家A29P仲要兜
A29改康城先出亦係同當初為解決坑寶行車時間過長嘅前設背道而馳
所以基本上唔太可能發生
ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-22 18:12 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-7-22 13:14
先唔評論將藍定將隧快d,
但岩岩起完個將轉,
如果又踢走一堆線去將藍,

轉車站政績工程WFC
屯轉欖轉成功就係因為集中全個區需求,新界東打散曬大老山、青沙、粉嶺、城隧,甚至獅隧,有冇人特登理過想集中返一齊?冇亦做唔到。
ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-22 18:16 來自手機 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2021-7-22 12:23
屎水塞入去就會無左將轉網絡,而且將藍唔似屯赤,行將藍其實係慢過舊隧,所以一定唔會改過去。 ...

慢咗都照行你會見到E36/E37
屎水將轉除咗798同A/E車之外,其他將南綫都叫順路落將藍。為搬而搬,搬曬過去唔出奇。
(我冇話一定快咗)
GW5878 發表於 2021-7-22 18:37 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2021-7-22 17:16
咁要經康城藍田喎 人地講緊將南隧個轉車站呀

反正應該最後都係開特車

邊使兜康城?將藍唔係剩係得康城出口
98D 特一個站都唔使改喎, 寶順路直去到尾盡頭轉右咪將藍入洞囉
建議中既 98A 跟現時 798A 咁樣兜個坑口圈又係寶順路直行
98S 就要不經寶林先順路

天空之神 發表於 2021-7-22 18:45 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-22 18:12
轉車站政績工程WFC
屯轉欖轉成功就係因為集中全個區需求,新界東打散曬大老山、青沙、粉嶺、城隧,甚至獅 ...

其實屯轉解決唔到 57M 59A
仲要一眾路線非繁齊齊運凳

繁時就硬食塞車,仲慘過城隧
都唔知係咪真正成功

但粉轉就一定係失敗
單邊仲要無重組無新線
.
GK3258 發表於 2021-7-22 18:57 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-22 18:16
慢咗都照行你會見到E36/E37
屎水將轉除咗798同A/E車之外,其他將南綫都叫順路落將藍。為搬而搬,搬曬過去 ...

E36 E37慳里數慳隧道費
你留意翻里數上,將南選擇將藍vs將隧里數上接近一樣,係得康城先叫將藍短少少,但本身直出得797,而797大家都知根本唔會改。
現有路線改行將藍,里數隧道費無乜分別,輸左成個將隧網絡同埋少數興田寶達客,屎水會唔會咁蠢走去改啊
繁時新線行將藍就有可能
GK3258 發表於 2021-7-22 19:07 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2021-7-22 18:37
邊使兜康城?將藍唔係剩係得康城出口
98D 特一個站都唔使改喎, 寶順路直去到尾盡頭轉右咪將藍入洞囉
建議 ...

其實98D特由寶琳北路迴旋處起計,去到將隧入口嘅距離,行將藍先啱啱到寶邑路寶順路十字路口;行將藍啱啱出將藍隧,行將隧係已經出到觀塘碼頭個位,你仲未計茶果嶺道四枝燈,成件事根本無任何着數。