hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論將軍澳日後巴士走線
開啟左側

[問題] 論將軍澳日後巴士走線

JX9097 發表於 2021-7-22 19:16 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2021-7-22 18:37
邊使兜康城?將藍唔係剩係得康城出口
98D 特一個站都唔使改喎, 寶順路直去到尾盡頭轉右咪將藍入洞囉
建議 ...

98D行完將藍之後要兜番上去觀繞先係重點
倒不如以不變應萬變,有將藍後將隧理論上唔會塞到咁誇張
行車時間自然可以縮短
poondriver 發表於 2021-7-22 19:47 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2021-7-22 19:07
其實98D特由寶琳北路迴旋處起計,去到將隧入口嘅距離,行將藍先啱啱到寶邑路寶順路十字路口;行將藍啱啱 ...

今次我就buy 佢啦 你計少左塞車
早繁由坑口尾站上到將隧入口至少15分鐘埋單

行新路將軍澳唔會塞車 15分鐘計可能已經上到繞道什至更遠了
teddybus 發表於 2021-7-22 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-7-22 18:04
請問加嚟有乜用?
一.有冇轉乘?冇的話我點解要喺將轉轉車?
二.將轉有位上車嗎?依家102連觀塘都做唔到 ...

俾好想黐將隧線搭嘅興田居民坐

By the way 記得你提過P690
其實可以搞P290 P690行將藍
咁咪可以唔停觀塘區直出
GK3258 發表於 2021-7-22 20:25 來自手機 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2021-7-22 19:47
今次我就buy 佢啦 你計少左塞車
早繁由坑口尾站上到將隧入口至少15分鐘埋單

有無諗過第一將藍會分流左部分車輛,第二茶果嶺道個迴旋處係隨時比屯赤塞得更勁呢。用依家嘅時間去預其實唔太合理,上繁環保大道條龍基本上大部分會去左將藍,其實將隧應該只會微塞,埋單應該同茶果嶺個垃圾迴旋處嘅塞車打和。
仲有樣野,P2路吉落將藍係慢線,上繁東隧條龍會唔會推翻上將藍條慢線都係一個未知數。
ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-22 20:55 來自手機 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2021-7-22 18:57
E36 E37慳里數慳隧道費
你留意翻里數上,將南選擇將藍vs將隧里數上接近一樣,係得康城先叫將藍短少少,但 ...

屯赤推力大,政府同巴士公司因隧道費原因雙管齊下去推
但香港已經唔係以前嘅香港,政府主導長官意志大過自由經濟市場。推力雖然冇屯赤咁大,但運吉要推嘅,壓到落嚟,如果只係打和或甚至只係慢少少,巴士公司咪又係跪低,但又要繼續吹噓新基建幾快幾好幾靚,唔配合就算唔揾郭安下次招標都冇運行。而家係大政府小市場,連招唔招標都冇絕對標準,可以玩殘巴士公司。
JX9097 發表於 2021-7-22 20:58 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-7-22 19:50
俾好想黐將隧線搭嘅興田居民坐

By the way 記得你提過P690

邊__度有位畀興田上?出城頌明成日都冇位,好彩有架102B就好啲
入城牛頭角/油站都搞唔掂,仲邊有位剩

我期待你爭取P290/ P690呀下,小學雞
GK3258 發表於 2021-7-22 21:08 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-22 20:55
屯赤推力大,政府同巴士公司因隧道費原因雙管齊下去推
但香港已經唔係以前嘅香港,政府主導長官意志大過 ...

你覺得響依家運吉焗幫屎水執屎嘅情況下,佢仲會唔會推屎水去死?枱底下屎水都會識政府唔好搞,最多開分枝啦。政治上綱都要睇下呢樣係咪政治正確,我就見唔到改舊線去行條新路有咩政治正確喇。
~誰@359~ 發表於 2021-7-22 22:25 | 顯示全部樓層
其實將藍開左,即時既效果係可以趕晒將軍澳西貢清水灣既東隧車行 / 塞將藍
咁樣將隧、山路甚至將軍澳道上山就有條件畫巴士專線,還公共交通一個合理既營運環境
字大只顯得人自大
ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-22 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2021-7-22 21:08
你覺得響依家運吉焗幫屎水執屎嘅情況下,佢仲會唔會推屎水去死?枱底下屎水都會識政府唔好搞,最多開分枝 ...

行新路最多打和或慢少少
新巴本身就做將南,只係少咗798同機場綫,唔見得行新路就要死。九公司可以將轉吸客,屎水亦可將藍轉吸對家客,各施各法,邊面吸多啲就要睇各自走綫、站位同誠意。
GK3258 發表於 2021-7-22 23:47 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-22 23:10
行新路最多打和或慢少少
新巴本身就做將南,只係少咗798同機場綫,唔見得行新路就要死。九公司可以將轉吸 ...

嘩真係天真過天真嬌,個世界係咁樣796P就唔會自轉一圈去做尚德尾站,5A就唔會運椅都繼續死霸啟德啦