hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論將軍澳日後巴士走線
開啟左側

[問題] 論將軍澳日後巴士走線

GK3258 發表於 2021-7-23 01:14 來自手機 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2021-7-22 22:25
其實將藍開左,即時既效果係可以趕晒將軍澳西貢清水灣既東隧車行 / 塞將藍
咁樣將隧、山路甚至將軍澳道上山 ...

講多幾個新隧道問題,先利申搵到嘅資料未必係最新,但估計大基建無乜得點改。
先講所謂“轉車站“。個轉車站響藍田交匯處,係出將藍係南行方向,單向設站,但個站過後就係茶果嶺迴旋處,而唔係T2主幹道,T2主幹道東行亦可以直接經橋去茶果嶺迴旋處途徑該站。意思係咩呢?出將軍澳屈落茶果嶺係順路經個站,但茶果嶺翻將軍澳要經個站呢,要先上橋行支路自轉一圈屈翻去個站,停完站就出翻迴旋處調頭再入翻去隧道,留意入隧道條路唔係劃一條直線,而係S字型咁行大運,下面再講。講遠少少,將來如果係出將軍澳直去T2,係唔經個站架,要經呢就要先出翻茶果嶺方向,停完站迴旋處調頭再入翻交匯處,T2去將藍亦一樣。所以將來巴士如果要停呢個轉車站,唔塞車都起碼用你最少五分鐘。
第二樣野講未起好T2之前,將軍澳經將藍出九龍。之前都有提過,未有T2前得兩個出口,一個直插東隧,響隧道雙白線嘅支路,類似啟德隧道東行,即係你去東隧一定要慢線,咁上繁東隧係點大家都知,將來將藍就好似依家下繁啟隧咁塞翻轉頭,整死條慢線,最慘係如果將來有T2入隧道行快線係無得茶果嶺出,不過呢個係後話。好喇講完一個出口,另一個係藍田交匯處落茶果嶺,要留意係得一條行車線,然後吉落一個迴旋處,情況同屯赤屯門出口相似,唯一唔同係你可以展望2026(起碼delay多兩三年)會有T2,而唔似屯赤嘅屯門繞道期都無。茶果嶺迴旋處可以去邊呢?可以轉左去油塘去翻觀塘道,可以轉右偉業街上翻繞道,不過兩邊都起碼食幾支燈咁解。
最後講埋未有T2翻將軍澳。未有T2,要入將藍得東隧出口同茶果嶺迴旋處兩個選擇。呢樣經典喇真係,明明茶果嶺個迴旋處有條袋仔路可以直接轉左,但轉左原來係落T2而唔係將藍,去將藍麻煩出迴旋處。最絕係咩?係茶果嶺同東隧係先Merge埋一條線,然後一個大S形咁行,個S講緊係全個交匯處咁行,先至落翻呢條兩線嘅隧道,換句話講,呢條隧道嘅回程,響未開T2之前,瓶頸位係得一條行車線,仲要如果有巴士行要去經轉車站,架巴士要經過呢個瓶頸位兩次。
純文字表達1999,唔明可以再解釋多啲,但呢條隧道真係一個笑話黎。
巴士的膠 發表於 2021-7-23 08:33 來自手機 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2021-7-22 09:16
屎水點都會keep住現有線嘅,始終係同老九爭生意,少班車搶少人幾個客。反而將藍會似青沙,屎水應該開繁時 ...

咁又唔一定,行將南直入東隧條龍應該短過經將隧,到時可以為西貢區遠離鐵路嘅地區開過海線,例如西貢、科大、影業路公屋,仲附送埋坑口尾站
巴士的膠 發表於 2021-7-23 08:47 來自手機 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2021-7-23 01:14
講多幾個新隧道問題,先利申搵到嘅資料未必係最新,但估計大基建無乜得點改。
先講所謂“轉車站“。個轉 ...

暫時唯一優勢就係塞將藍慢線入東隧一定比將隧加藍田塞少咗。

反而對觀塘而言,封咗鯉魚門道右轉做巴士專線更加重要,否則迴旋處下面塞車就攬炒埋迴旋處上面,成個藍田油塘都係陪塞。

封完私家車喺觀繞同觀塘道右線排隊,巴士就可以經啟田道迴旋處落巴士站。
ef66 發表於 2021-7-23 08:56 | 顯示全部樓層

6幹全線通車後,如A29、290會不會改行6幹
tkglobe 發表於 2021-7-23 09:02 來自手機 | 顯示全部樓層
其實最大機會係一條線都唔會改,除咗已經有計劃嗰啲新路綫
GK3258 發表於 2021-7-23 09:14 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2021-7-23 08:47
暫時唯一優勢就係塞將藍慢線入東隧一定比將隧加藍田塞少咗。

反而對觀塘而言,封咗鯉魚門道右轉做巴士專 ...

我認同繁時整一兩班將藍東隧線,係比現有線更有優勢,始終係打左尖。但全日應該有難度,始終藍田事實上係養起半條將軍澳過海線,唔經藍田相信巴士公司都唔會有信心。
講翻條路,鯉魚門道右轉之後,落斜嗰段依家兩線,將來得翻一條線,落到底會同將藍出口黎個死亡交叉,將藍巴士要cut入慢線,私家車唔用autotoll要cut出中線,都幾有睇頭。封鯉魚門道做巴士專線我覺得係一個好方法,不過要其他車行到高超道先可以調頭入東隧應該會比人反枱。
HB1972 發表於 2021-7-23 09:17 | 顯示全部樓層

B.B.B. 發表於 2021-7-22 07:59
幾過隱喎隻飛機就指右 隔離個箭咀就指直去

估計由於現時將藍隧道未開通,所有圖中路口不可轉右上將藍隧道。7號幹線九龍個括號內面可能寫東,九龍(東)即去觀塘用將隧。轉右工業邨可經跨海大橋經康城南轉入工業邨,九龍應該而是指九龍(中),即經6號幹線去啟德個面,飛機圖示當然係經6號幹線去3號幹線(西九龍公路)去機場,香港(東)都係指經將藍隧道入東隧收費廣場。
GK3258 發表於 2021-7-23 09:32 來自手機 | 顯示全部樓層
HB1972 發表於 2021-7-23 09:17
估計由於現時將藍隧道未開通,所有圖中路口不可轉右上將藍隧道。7號幹線九龍個括號內面可能寫東,九龍(東 ...

留意個直去箭嘴,如果將來痴塊轉右上去夠唔夠位先。
正路呢啲job都係直接換將來永久牌,再痴膠紙擋左未開路段,而唔會印個臨時安排再釘上去。
根本就係塊牌錯哂
JX9097 發表於 2021-7-23 10:18 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2021-7-23 08:33
咁又唔一定,行將南直入東隧條龍應該短過經將隧,到時可以為西貢區遠離鐵路嘅地區開過海線,例如西貢、科 ...

科大過海需求應該同一般通勤市民相反方向喎
西貢需求唔係冇
但距離實在有啲長,行車時間亦因而拉長

影業路/ 昭信路公屋座數都唔多
靠佢哋...巴士公司應該冇乜信心
吳宗錡 發表於 2021-7-23 11:11 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-7-22 12:11
Cut 剩 690 694 仲想點

期待一下 290X 將南直出將藍六幹直出荃灣

不如條兩繁過海線,上繁日出康城→將藍→東隧→中環灣仔繞道→中環→港澳碼頭→中環至北角→東隧→將藍→將軍澳工業邨,下繁將軍澳工業邨→將藍→東隧→北角至港澳碼頭→中環灣仔繞道→東隧→將藍→日出康城
另外,290B可唔可以一拆二,一條行將藍直出荃灣,一條行將隧觀塘道唔停站直出龍翔道?