hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴招標12米3軸雙層電動空調巴士
開啟左側

[車型及機械] 城巴招標12米3軸雙層電動空調巴士

ky927 發表於 2021-7-24 15:57 | 顯示全部樓層

我覺得好似似上張標無岩所以開多張標

54區九巴用電車唔一定好事。電巴發展好似未夠成熟。仲要雙層都未有一架黎香港,試左車先好wor

但係諗到黎到架架雙層都綠色,真係打左下尿震
kay 發表於 2021-7-24 16:08 | 顯示全部樓層
其實依家唔到香港唔揀電動車
不過ADL都有相關型號
只係點樣整香港版本
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| s20141095 發表於 2021-7-24 16:12 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2021-7-24 15:57
我覺得好似似上張標無岩所以開多張標

54區九巴用電車唔一定好事。電巴發展好似未夠成熟。仲要雙層都未有一 ...

市場上有比亞迪B12D,宇通E12DD和ADL E500EV

如果巴士公司買demo車,試吓架車點樣o唔ok先,然後才決定買咩車
總好過一次過買灑
ky927 發表於 2021-7-24 16:29 | 顯示全部樓層

s20141095 發表於 2021-7-24 16:12
市場上有比亞迪B12D,宇通E12DD和ADL E500EV

如果巴士公司買demo車,試吓架車點樣o唔ok先,然後才決定買 ...

Agree。市場上有,但適唔適合始終試下先買好囉

香港又熱、又多塞車,電單層都未做到主流,一下子入電雙層,好冒險.....(你買50架廢車事少,擺50個炸彈出街行事大呀)
ECBuzz 發表於 2021-7-24 20:15 來自手機 | 顯示全部樓層
我發覺呢度同 Fb 專頁 (尤以後者為甚) 真係好多井底之蛙, 一味話 "中國的會爆炸", 無視客觀技術同銷量上, 內地嘅電動巴士已穩居世界前列, 同埋改用零排放巴士已經係世界大勢所趨嘅事實 (本人純粹以事論事, 並非親中)。想借問呢度咁多位版友究竟電動巴士係唔係完全唔適合香港使用? 同埋佢哋嚮香港應用嘅最大困難究竟嚮邊? 以電動雙層巴士嚟講, 個人認為 ADL E500/BYD 嘅組合會係唔錯嘅選擇。另外離題一問: 唔知各位美國廠牌 Proterra 嘅電動單車巴士技術啱唔啱香港使用?
kay 發表於 2021-7-24 20:21 來自手機 | 顯示全部樓層
香港用車比較粗用,一部車要長時間行走,又要上山下海,市區高速度度都要去。即係爬山唔可以中途行唔到,充電時間越短越好。係睇大廠技術應唔應付到
szeto993 發表於 2021-7-24 20:43 來自手機 | 顯示全部樓層

ECBuzz 發表於 2021-7-24 20:15
我發覺呢度同 Fb 專頁 (尤以後者為甚) 真係好多井底之蛙, 一味話 "中國的會爆炸", 無視客觀技術同銷量上,  ...

先唔講會唔會爆炸,香港連電動私家車配套都未做好就唔好攞出嚟講,以香港講求高效率嘅營運環境嚟講電動車嘅優點係完全被抵銷曬,比亞迪當年高調打入香港市場用的士切入,結果用咗幾耐全軍覆沒?
ccatvb 發表於 2021-7-24 20:52 | 顯示全部樓層
我發覺呢度同 Fb 專頁 (尤以後者為甚) 真係好多井底之蛙, 一味話 "中國的會爆炸", 無視客觀技術同銷量上,  ...

四隻字:能量密度

ECBuzz 發表於 2021-7-24 21:04 來自手機 | 顯示全部樓層
ccatvb 發表於 2021-7-24 20:52
四隻字:能量密度

此話何解?
THomas20010808 發表於 2021-7-24 21:12 來自手機 | 顯示全部樓層

香港嘅營運條件好嚴苛,一日隨時行18小時,到到都要去,就算高速公路都有唔少大斜(如英皇道上東區走廊及屯公沿線)

巴士公司又唔會比時間你中段泊喺度叉電,然後又要耐熱防過熱,又要有一定標準防水(成日落雨打風),真係唔係好多車適合