hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 荃灣綫中距離車費過高問題
開啟左側

荃灣綫中距離車費過高問題

eternalflame 發表於 2021-8-11 00:14 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-8-10 23:31
柯士甸站/九龍站去紅磡站同佐敦站去紅磡站係唔同價; 另外荔景站去紅磡站原來平過美孚站去紅磡站

...

因為荔景去紅磡減左再入閘費
不過用返宜家個網絡去睇
假設尖東/尖沙咀以同一站計算
荔景去尖東用南昌轉車
有潛質可以收紅磡同價
AtrHenu 發表於 2021-8-11 01:01 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-8-11 00:05
當年定下觀塘線收費遞增得比荃灣線慢
係因為觀塘線需要轉車,較荃灣線過海迂迴之故
我就唔太認為有參考路 ...

可能因為係89年藍田站,鰂魚涌轉車站啟用前大部份綠線過海線路程都係收最高收費處理,但隨著東隧通咗之後就部份路程用紫線個過海模式計算所以咪可以減價(包括:將軍澳路段),相反紅橙線過海路線多年走線唔太大變化咪沿用返原有模式而且有市鎮級收費問題所以咪差距大囉!!

AtrHenu 發表於 2021-8-11 01:11 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-8-11 00:14
因為荔景去紅磡減左再入閘費
不過用返宜家個網絡去睇
假設尖東/尖沙咀以同一站計算

其實黃埔去啟德平過去鑽石山兩級收費,同樣都係轉閘費問題減咗而造成.
groom1002 發表於 2021-8-12 14:43 | 顯示全部樓層

JC3987 發表於 2021-8-9 17:02
我認為前地鐵收費都唔係咁 zonal, 而係參考路面車程計費,相信係因為考慮到與路面交通工具嘅競爭力。

例 ...

鑽石山至何文田只計觀塘線2站一跳,而且無理兜圈問題,結果該段車費明顯不合理咁貴,尤其當屯馬開通明顯短咗都唔即減,只能年年加價,紅磡加幅多過何文田,務求何文田"平過"紅磡
JC3987 發表於 2021-8-13 01:14 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-8-11 00:05
當年定下觀塘線收費遞增得比荃灣線慢
係因為觀塘線需要轉車,較荃灣線過海迂迴之故
我就唔太認為有參考路 ...

首先,尖沙咀去觀塘 (荃灣線轉觀塘線)乘車距離大概係12.2公里。
10.6公里可能係你記錯油麻地-觀塘嘅乘車距離。

而你所講嘅 “因為觀塘線路線迂迴”,咪即係講緊觀塘線/修正早期系統嘅走線,比起來往觀塘-尖沙咀嘅其他途徑長,所以唔計足鐵路沿途12.2公里嘅車費。
其實同我講緊嘅每個車程可以唔跟乘車里數而另外計一個收費里數,係同一個概念嚟啫...

至於尖沙咀-觀塘係當幾多公里計,從而得出今日$8.3 呢個車費呢?
計直線距離?計路面距離?港鐵無公佈,所以我哋只有靠估...

而我前文就係話港鐵應該要公佈每個車程嘅收費里數,繼而用 farescale 換算出車費,有根有據。
咁就唔使成日被人 challenge 收費不公啦。

JC3987 發表於 2021-8-13 01:38 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2021-8-12 14:43
鑽石山至何文田只計觀塘線2站一跳,而且無理兜圈問題,結果該段車費明顯不合理咁貴,尤其當屯馬開通明顯短咗 ...

最合理嘅解決方法就係正視返觀塘線鑽石山-何文田/黃埔本身係兜咗路嘅問題,收返平一級(等同鑽石山-旺角)。

至於鑽石山-紅磡,我理解因為九鐵以前九龍區三站係當同一zone,所以同鑽石山-旺角東同價。
如果之後加價鑽石山-旺角東/紅磡加多少少跟鑽石山-旺角拍返齊,咁就變返鑽石山-何文田、紅磡同價啦。

依家港鐵鍾意就話因為兜路收平啲(e.g. 馬鞍山-南昌 跟 馬鞍山-太子同價),唔鍾意就收埋你兜路嘅錢(馬鞍山-鑽石山 計你 馬鞍山-大圍-九龍塘-鑽石山,但是明明馬鞍山-鑽石山行大老山隧道近好多)
實在非常之唔公道!

利申:馬鞍山經鑽石山站轉去九龍東返工,感覺日日被港鐵屈多兜路錢
kwn1029 發表於 2021-8-13 11:48 | 顯示全部樓層

JC3987 發表於 2021-8-13 01:38
最合理嘅解決方法就係正視返觀塘線鑽石山-何文田/黃埔本身係兜咗路嘅問題,收返平一級(等同鑽石山-旺角) ...

我係馬鞍山-觀塘返工客
屯馬 馬鞍山-觀塘 $12.1
89D 89P $9.4
裕民坊仲有九巴 -$1 機
所以除非好趕/所有陸路癱瘓 否則唔保屯馬
請時刻保持感恩及包容的心
groom1002 發表於 2021-8-13 13:07 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2021-8-8 22:33
我認為應該倒轉來說,與九廣鐵路(東鐵)比較,應該是地鐵(由修正早期系統通車開始已經)過高才對。在九廣 ...

東鐵大部分係地面,地鐵大多數係地底隧道,地鐵票價自然高過東鐵
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2021-8-13 21:48 來自手機 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2021-8-13 13:07
東鐵大部分係地面,地鐵大多數係地底隧道,地鐵票價自然高過東鐵

所以我已經冇計東鐵

唔好話吖,本身有「附加費」+特快的荃灣西去尖東都係同荔景同價,甚至去柯士甸/九龍仲平過由青衣去 顯得荃灣線2站一跳方式貴得唔合理,起碼$8.7呢吓要緩衝一下
tonyng 發表於 2021-8-13 23:14 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2021-8-13 13:07

所以問題在於做 merger fare rationalisation 時冇一併處理埋九鐵與地鐵在市區段的票價結構呢個歷史因素。當然,當年合併以減價招徠,冇可能加原九鐵票價,但龜龜亦唔會為咗拍齊九鐵而去全盤減市區線價(嚴重降低票務收入),先造成將兩鐵唔同計費方式「瀨尿牛丸」咁溝埋一齊,變成一盤「黯然銷魂」飯。

* Merger fare rationalisation 方式可參考此文:
https://medium.com/train-not-arr ... ture-2-16aaad1b06d1