hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 一人一個港鐵趕尾班車經歷
開啟左側

一人一個港鐵趕尾班車經歷

LRT610-1092 發表於 2021-7-26 10:15 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我先吧:
當時是2019年10月,港鐵因為示威,提早在2100收車。我當時在炮台山上的堂遲了完(原定2030,但當天差不多2040才下課),入閘已經2045。我當時要回鑽石山,很怕在油塘趕不上往黃埔的尾班車,就開始查油塘有什麼車去鑽石山。我搭到北角後,見到對面月台有一列往寶琳的K-train,我就立刻像跑100米一樣,衝到對面月台上車,就在我上車後約15-20秒,車就開出了。到了油塘後,我聽到2台廣播「往黃埔列車即將到站」,我就舒一口氣。

你們有沒有一些港鐵趕尾車的經歷?
keilingha 發表於 2021-7-26 13:49 | 顯示全部樓層

有段時間我經常要趕馬鞍山綫嘅尾班車,嗰陣係細站 (非大圍) 上車,據官方講係尾班車開出前五分鐘停止入閘 (事實上我行路極快,由入閘上到月台通常只需 30 秒)。
試過一次尾班車開出前三分鐘仲入到閘,亦試過一次尾班車開出前六分鐘已經關閘機,嗰次真係激死,我個錶係同天文台對時,分秒不差,唯有死死氣搭其他較轉折嘅通宵車。嗰陣先知原來關閘機係人手操控。
arfung 發表於 2021-7-26 16:26 | 顯示全部樓層
keilingha 發表於 2021-7-26 13:49
有段時間我經常要趕馬鞍山綫嘅尾班車,嗰陣係細站 (非大圍) 上車,據官方講係尾班車開出前五分鐘停止入閘 ( ...

閘機應該是人手控制,記得有車站(那個就費事講)職員在尾班前2分鐘仍比入閘,叫大家快步,然後叫call機去月台話有客追緊黎等埋。
當時有班巴士到,一落車有10個8個都係追轉鐵,親身試過很感謝職員彈性配合。
timewater 發表於 2021-7-26 17:30 | 顯示全部樓層

明明柴灣站由大堂到月堂只需1分鐘, 但港鐵早於尾班車前5分鐘關閘, 求助車站職員不果
arfung 發表於 2021-7-26 17:54 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2021-7-26 17:30
明明柴灣站由大堂到月堂只需1分鐘, 但港鐵早於尾班車前5分鐘關閘, 求助車站職員不果 ...

職員拒絕協助? 還是無人在閘機附近幫唔到手?
再分享一下,試過在某站,尾班即將開出,估計還有2-3分鐘,當時閘機已顯示「X」,但熱心職員開閘比追車客直入,包括我自己,話到落車的站才到票務處補票。

當時約有8-10人左右一齊受惠,那個車站就無謂講了,anyway衷心感謝該站職員。

DIH 發表於 2021-7-27 12:54 | 顯示全部樓層

十幾年前讀馬料水大學上莊,有諮詢會,我地半班莊員都冇住宿,諮我地的師兄們就有住宿,東鐵南行尾班係00:49(現為00:52),做完諮詢好似都00:20-30左右,個個九秒九衝落山,我出到九龍塘再駁01:11班觀塘線。

......有冇離題?當年未合併
lsc04d11 發表於 2021-7-27 16:50 來自手機 | 顯示全部樓層

我淨係試過喺兆康站趕K51尾班車者  明明富泰開2345 我架西鐵44分都埋兆康站 48分跑到巴士站 等到2400都冇車 死死地氣行番去搭505   明明平時朝早富泰去兆康南勁耐(K58式富泰去兆康北都係) 一到尾車 3分鐘竟然可以去完兆康南仲要影都冇?
miklcct 發表於 2021-7-28 01:08 | 顯示全部樓層
keilingha 發表於 2021-7-26 13:49
有段時間我經常要趕馬鞍山綫嘅尾班車,嗰陣係細站 (非大圍) 上車,據官方講係尾班車開出前五分鐘停止入閘 ( ...

如果我遇上類似情況我會叫職員開返度閘,話未夠鐘閂閘囉。
進智公交
Kingston_Kwan 發表於 2021-7-30 19:52 | 顯示全部樓層
港鐵尾班車都要趕成咁
唔係工作/上堂需要嘅話
咁佢本人Time management都好有問題
X你老母麥淑X
UR7523UV7523 發表於 2021-7-30 19:59 來自手機 | 顯示全部樓層

#7 日頭富泰去兆康5-6分鐘,尾車時段係快小小架