hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 撤回建議
開啟左側

撤回建議

89X 發表於 2021-7-26 20:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

撤回建議

考慮到循環線可能會導致路線過長
九龍段路線亦可能顯得迂迴

因此現決定撤回九巴 280X 改為循環線的建議

ate214 發表於 2021-7-26 20:28 來自手機 | 顯示全部樓層
轉循環連大塞救車既方法都無埋
亦都唔會有人兜完尖沙咀先係中郵落車
垃圾建議
 樓主| 89X 發表於 2021-7-27 12:17 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2021-7-26 20:28
轉循環連大塞救車既方法都無埋
亦都唔會有人兜完尖沙咀先係中郵落車
垃圾建議 ...

雙向線一樣會塞車
而且兩個方向都有機會塞

雖然雙向線方便車務調動
但係如果將巴士調去對面總站
一樣都會影響另一個方向的班次

現時 14X 219X 一樣係尖沙咀的循環線
亦沒有因為塞車問題而改為雙向線
當中 14X 更加係由雙向線改成循環線

至於兜尖沙咀嘅問題
其實 280X 去程本來就唔經中郵
要去中郵唔搭 280X 可以搭 81 或者地鐵
轉循環係為了提升效率同埋節省資源

另外當 287X 都有乘客由沙田搭到大角咀落車
我覺得有乘客搭循環嘅 280X 到中郵落車都唔出奇

ate214 發表於 2021-7-27 20:04 | 顯示全部樓層

89X 發表於 2021-7-27 12:17
雙向線一樣會塞車
而且兩個方向都有機會塞

錯誤類比的屑

你用彌敦道同廣東道比?
14X轉全日同時無廣東道
除110之外亦無循環線行廣東道(110起碼有得換更)

287X搭到入大角咀係因為一程車對手既87B車程班次都較差
280X同81比去油麻地? 仲要塞埋廣東道? 蚊訓喇

作為沿線居民絕不認同任何280X轉循環既建議
 樓主| 89X 發表於 2021-7-29 01:45 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2021-7-27 20:04
錯誤類比的屑

你用彌敦道同廣東道比?

個例子純粹喺想帶出
14X 219X 沒有因為塞車問題而改成雙向線

相信呢兩條線沿途嘅塞車點唔會少得過 280X
如果廣東道比起 14X 219X 沿途嘅塞車點更加塞車
咁我就無話可說

另外 3# 提及過
280X 去程本來就唔經油麻地
覺得 280X 兜嘅話可以搭返 81
雖然 81 九龍方向都要兜大圍

總而言之,呢個只喺一個 suggestion
如果唔可行就擱置,維持現狀
始終要點樣做,係由巴士公司決定

THomas20010808 發表於 2021-7-29 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層
280x南北行班次不相等,如果做循環線就要架車搞到兩邊班次相等
 樓主| 89X 發表於 2021-7-29 14:01 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2021-7-29 10:45
280x南北行班次不相等,如果做循環線就要架車搞到兩邊班次相等

呢一點問題不大
畢竟 280X 大部份時段都係 15 或 20 分鐘一班

THomas20010808 發表於 2021-7-29 18:11 來自手機 | 顯示全部樓層
89X 發表於 2021-7-29 14:01
呢一點問題不大
畢竟 280X 大部份時段都係 15 或 20 分鐘一班

用夜晚計

北行

南行

呢度隨時用多兩三架車
 樓主| 89X 發表於 2021-7-29 23:01 | 顯示全部樓層

頭先計過一下
現有用車數目應該勉強開到 15 分鐘一班
可能繁忙時間加多 1-2 架車會比較好