hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署計劃E43改行屯赤
開啟左側

[小道消息] 運輸署計劃E43改行屯赤

Anonymous 發表於 2021-7-28 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層

BlackBird 發表於 2021-7-28 18:49
E43 華明>博覽館, 里數60.7KM
https://reurl.cc/GmYYKA
博覽館>華明, 里數61.8KM

對你嚟講就係廢話姐,對九巴嚟講就係開線關鍵,反正唔開嘅你都係焗搭

不過個人支持E43做翻條全日真E線,但總冇可能直達機場,最少都要經埋東涌後勤區
thorchan 發表於 2021-7-28 19:59 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-7-28 17:36
呢點我同意。
尤其當要由屯門紅橋(E車黑洞)往返東涌時。

唔好話紅橋,其實差唔多整段青公新墟段行屯赤之後都變返黑洞,以往仲可以靠屯轉上67M/X。
E36A的客源基本盤就真係迎滿逸<->屯門。

FD_8592 發表於 2021-7-28 20:43 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-7-27 14:55
而家個行法完全係垃圾
一班車都未必有 20 個客
就算行屯赤塞都好過行吐公塞

放心...我有朋友 見過...成車得2 個....
FD_8592 發表於 2021-7-28 20:48 | 顯示全部樓層

回正題...
運輸署負責巴士路線既部門係唔係唔記得早一兩星期先話研究E36/E37 部分時間改行大欖
目的係避開屯門塞車影響班次...
而家又拉條E43 行屯赤...咁有咩分別?
再者...E43 同A43 既服務範圍唔同...齊齊行大欖有咩問題?
現行既龍運路線又唔係未試過A車同E車行同一條路而導致是但一條線少左客
唔太明點解唔比E43 行大欖

GU9338 發表於 2021-7-28 20:51 | 顯示全部樓層
FD_8592 發表於 2021-7-28 20:48
回正題...
運輸署負責巴士路線既部門係唔係唔記得早一兩星期先話研究E36/E37 部分時間改行大欖
目的係避開 ...

對元天好咪有 E36P 甚至研究部分時間 E36/E37 行返大欖
對第二區計到盡咪會想每班車 $183 隧道費都唔想俾
請用文明來說服我。
Anonymous 發表於 2021-7-28 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層
回正題...
目的係避開 ...

一字記之曰: 錢

先開A後開E同先開E後開A係兩回事
he_01 發表於 2021-7-28 20:55 來自手機 | 顯示全部樓層

thorchan 發表於 2021-7-28 19:59
唔好話紅橋,其實差唔多整段青公新墟段行屯赤之後都變返黑洞,以往仲可以靠屯轉上67M/X。
E36A的客源基本 ...

E33轉67M/X以前都係得減$4優惠 搭返614/K51轉其實都係差唔價錢
thorchan 發表於 2021-7-28 21:26 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2021-7-28 20:55
E33轉67M/X以前都係得減$4優惠 搭返614/K51轉其實都係差唔價錢

有時唔差得幾多錢,腳程就成為選擇的重點,67M/X落到新墟段,之後的腳程肯定比614/K51少。

ryandroid 發表於 2021-7-28 23:15 來自手機 | 顯示全部樓層
回正題...
目的係避開 ...

E43 行屯赤已經係折衷辦法
大把區外人想E43 繼續行吐公等摺
等政府收返欖隧後
E43 改行大欖會順理成章啲
依家行屯赤再先經博覽館+後勤區再落逸東嘅話
就已經比依家好好多
bestwishes706 發表於 2021-7-28 23:59 | 顯示全部樓層

E43行屯赤應該好難避免減價

當初如果只係喺上水搵一個總站,之後直上粉嶺公路去東涌北會唔會更好?就算只係收到$14.3,但里數可以壓到40幾公里,同以往E34A相約,就算坐滿都唔會蝕

係就會走咁啲A43客,一係東涌北走線再趕客啲,跟E32A連東涌市中心邊皮都唔經...

再執到綠小44客,分分鐘仲有so