hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 彌敦道南行巴士站似乎準備加代號
開啟左側

彌敦道南行巴士站似乎準備加代號

ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-28 20:33 來自手機 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2021-7-28 20:22
問題係個站名就咁柯士甸道,又唔學得善水咁註明交界既另一街名「柯士甸道 彌敦道」,就咁柯士甸道,範圍 ...

香港唔太習慣列曬兩條路交界,始終香港人太講求快同效益,列曬出嚟就好冗長。台北捷運有松江南京站,香港要用同一個命名就會有彌敦太子站同彌敦佐敦站。
要簡略站名,惟有乘客自己有個assumption自己搭緊架車行緊邊條大路(例如彌敦道),咁個站名就係交界處。
JCTK 發表於 2021-7-28 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-7-28 18:17
S for 南行?排到咁大,中間攝多個站點算

成條彌敦道仲有邊個位可以攝多個站
3ASV356 發表於 2021-7-28 20:37 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-7-28 19:11
基本上唔係自己友物業都唔會用
話知你有幾出名
再嘈成條彌敦道嘅站都叫哂「彌敦道」

下一站係「彌敦道S59站」

下一站係「彌敦道S44站」

下一站係「彌敦道S32站」

下一站係「彌敦道S21站」

Quanta 發表於 2021-7-28 21:08 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-7-28 20:23
德成街應該叫恆豐中心,如果唔想叫商場名,索性叫佐敦站都得

地鐵站咁長咁多出口 用地鐵站仲衰過用街囉
旺角站已經係例子
KC3555 發表於 2021-7-28 23:47 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-7-28 19:59
頭先太子南行見去到排到去S五十幾

咁即係成條路編站:南行總數有55個九巴站牌
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
wesleyyc 發表於 2021-7-28 23:59 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-28 20:33
香港唔太習慣列曬兩條路交界,始終香港人太講求快同效益,列曬出嚟就好冗長。台北捷運有松江南京站,香港 ...

其實用建築物未得囉
例如281A 南行改做
  • 太子站、花園街
  • 銀行中心、奶路臣街、旺角站
  • 信和中心、豉油街

一定清楚過依家個命名方法

ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-29 00:06 來自手機 | 顯示全部樓層

wesleyyc 發表於 2021-7-28 23:59
其實用建築物未得囉
例如281A 南行改做

官方解釋過建築物成日改,唔想巴士站都要一齊成日改。當然SellHK自己建築物就例外。
Twinings 發表於 2021-7-29 00:09 來自手機 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2021-7-28 20:22
問題係個站名就咁柯士甸道,又唔學得善水咁註明交界既另一街名「柯士甸道 彌敦道」,就咁柯士甸道,範圍 ...

其實彌敦道北行嘅「柏麗購物大道」同「柯士甸道」都係位處彌敦道/柯士甸道交界附近,而家後者就咁叫「柯士甸道」係好混淆,應該叫「寶靈街」或者「佐敦站」會更合適?

換個角度黎睇,「柏麗購物大道」都有資格叫「柯士甸道」。
GK3258 發表於 2021-7-29 00:10 來自手機 | 顯示全部樓層
講真普通巴膠都唔係個個記得哂啲街名啦,何況普通人,身邊無數人你講街名佢都唔識,反而講有咩鋪就會知。有個number好處係你行到去個站,見數字就知向邊邊走,我覺得絕對係好事。
busnrail_fans 發表於 2021-7-29 00:12 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-7-28 19:11
基本上唔係自己友物業都唔會用
話知你有幾出名
再嘈成條彌敦道嘅站都叫哂「彌敦道」

沙田源康街站,間酒店開咗咁耐都仲未改名叫帝逸酒店站

上水清曉路往上水官中方向則邊嗰幾個私樓屋苑,都唔係新鴻基樓
御皇庭站唔係叫「清城路」站

御景峰站冇keep住叫「清河邨」站

78/9k往沙打方向個逸峯站,就走去改則斤個非新鴻基屋苑/商場名,唔keep住叫「馬適路」站