hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 彌敦道南行巴士站似乎準備加代號
開啟左側

彌敦道南行巴士站似乎準備加代號

ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-29 17:41 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2021-7-29 00:10
講真普通巴膠都唔係個個記得哂啲街名啦,何況普通人,身邊無數人你講街名佢都唔識,反而講有咩鋪就會知。有 ...

係,其實係好事
順數字仲可以數到大概要行多幾遠或應該行邊個方向

通常喺橫街行出嚟,有時唔知個站喺左邊近啲定右邊近啲
特別係十幾年以嚟主幹大路嘅站位越打越散同疏
月台號碼配合類似駿業里出嚟嘅指示,就容易揾到個站
唔使下下開電話睇
00742603 發表於 2021-7-29 21:45 | 顯示全部樓層
wesleyyc 發表於 2021-7-28 23:59
其實用建築物未得囉
例如281A 南行改做

姐用城新站名啦
eternalflame 發表於 2021-7-29 21:49 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-29 17:41
係,其實係好事
順數字仲可以數到大概要行多幾遠或應該行邊個方向

如果條街有返咁上下長就容易處理嘅
我反而覺得學新加坡咁整unique ID會簡單啲
ccicoltd 發表於 2021-7-30 00:04 | 顯示全部樓層

FY5856 發表於 2021-7-29 17:22
北行都有
陣間有客以為個站係 N48, N213, N216 就好笑了

留名看 N21 站有人等城巴。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
sq285 發表於 2021-7-30 00:26 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2021-7-30 00:04
留名看 N21 站有人等城巴。

仲有N11同N23
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
kwn1029 發表於 2021-7-30 11:01 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2021-7-28 19:47
想問好耐,厹既站名準則,係咪最大敵人,即係黨鐵站名,係最後考慮?

我見彌敦道就好似係咁,例如明明有 ...

北行「快富街」唔改做「旺角站」係因為亞皆老街轉出黎既車 (例如 58X/59X/67X) 上一個站就係叫「旺角站」,唔想重覆。

除非亞皆老街果個站改名叫「通菜街/旺中」, 如果唔係應該都唔會改了
請時刻保持感恩及包容的心
KC3555 發表於 2021-7-30 15:47 來自手機 | 顯示全部樓層

深夜編號已經上網頁,南行S1-S55,北行N1-N78
Quanta 發表於 2021-7-30 21:12 來自手機 | 顯示全部樓層
整到同N線一樣樣真係會好亂囉,唔係話啲站唔可以叫Nxx,但個顏色應該改下
mckhgc 發表於 2021-7-30 21:19 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2021-7-30 11:01
北行「快富街」唔改做「旺角站」係因為亞皆老街轉出黎既車 (例如 58X/59X/67X) 上一個站就係叫「旺角站」 ...

咁點解唔係南行都叫「快富街」?我又唔覺厹會咁重視係咪重覆,281A北行兩個「柯士甸道」,86C北行兩個「福華街」(好似早幾個月至改第一個做「長沙灣政府合署」,但其實叫「黃金電腦商場」比較合理),最好野係273連續兩個「基新中學」,其實第二個「基新中學」應該叫「豪嶺峰」或「置榮徑」。

有關旺角鐵路站附近一堆巴士站既命名,可以用「旺角站(街名)」處理:

旺角站(彌敦道南行、近B1出口) 、快富街(彌敦道南行,近A1出口) >>>> 旺角站(快富街)
奶路臣街  >>>>  旺角站(奶路臣街)
西洋菜南街 >>> 旺角中心
旺角站(近通菜那堆)  >>>>  旺角站(通菜街)

最差配套 狗也不D
KX8724 發表於 2021-7-31 10:39 | 顯示全部樓層

btw 佢個代號雞那咁大個字
已經有途人問係咪開左新線