hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 覺唔覺得808應該取消錦英路個站?
開啟左側

覺唔覺得808應該取消錦英路個站?

tszhinchan3 發表於 2021-8-3 16:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

成日聽到錦英A、B座同富寶班人嘈佢地係果個站上唔到車但好奇怪,坐85M、86K同87D,佢地又乖乖地咁識行上總站搭車,又從來冇要求過係斜路加站
點解佢地又唔行上808總站搭車呢?
明知小巴冇得企位,你班人好心就行上去搭啦!
同埋留位問題又真係冇L用
而家規定總站要空6個位比中途站人上車,但通常去到斜路已經坐爆,錦龍苑個站根本都冇得上
而回程又因為有人係斜路落車而食燈
所以我覺得最好方法就係取消斜路「錦英苑」來回兩個站,唔好再助長班懶人而搞到車程慢上加慢!
currypig 發表於 2021-8-8 08:30 | 顯示全部樓層
小巴既特式同好處就係方便同靈活,
而唔係比啲人佔領道德高地
紅小有啲見過爭兩步都唔行
等你駛前再上都有

你都會有年老既一天,你好氣好力無問題
但啲公公婆婆,可以行少一段,就幫助好多
當你過條馬路都要用兩三分鐘果陣
叫佢地再行埋上錦英,啲體力就無左一大半
個站唔係比懶人,係比有需要既人
eternalflame 發表於 2021-8-10 22:17 | 顯示全部樓層
以前做過當區居民講兩句

如果係出沙田方向, 錦英AB兩座居民係視乎係唔係有需要坐808而揀去總站, 定係過馬路去叫兩飛
想出市中心的話, 總站有時會有特班轉左經狗屋落山, 但叫兩飛的話就睇下87K定係808到先
富寶就睇下住上面定下面同近唔近健康院, 如果唔近又想落山, 就只可以行幾十級樓梯上樓主講嘅小巴站上車
唔係就要行落去明愛中學出面個度叫三飛 (803, 808, 87K), 但個站長期都有人排隊
803/808根本唔會上到車, 即係得返10分一班87K可以上
既然個小巴站頭就係樓梯盡頭最頂, 又有咩誘因去等過馬路同行多起碼2-3分鐘去總站呢?
85M/86K/87D同808不同之處就係佢地去到明愛個站都有位坐
808係短途駁腳線緊係即捕即解啦

住左個面咁耐又未聽過返錦英方向會有人嫌停AB座個站會等燈等耐左喎

RyanPun 發表於 2021-8-10 22:42 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2021-8-10 22:17
以前做過當區居民講兩句

如果係出沙田方向, 錦英AB兩座居民係視乎係唔係有需要坐808而揀去總站, 定係過馬 ...

近AB座過富寶嗰盞公仔燈,乜唔係一掃sensor就即轉綠燈咩?印象中嗰盞唔駛點等燈,除非有人唔知嗰綠燈sensor係要掃先識轉、又或者係近年拆咗嗰舊嘢/改咗間距喇。
以前聽過一個笑話,行到埋路口,見著部87K慢慢碌上嚟,係唔駛衝紅燈追,燈口位掃一掃盞綠燈出嚟,就可以施施然等部87K埋站。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
eternalflame 發表於 2021-8-10 23:36 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2021-8-10 22:42
近AB座過富寶嗰盞公仔燈,乜唔係一掃sensor就即轉綠燈咩?印象中嗰盞唔駛點等燈,除非有人唔知嗰綠燈sens ...

好多人都唔會掃好似碌葛咁企係度架😂
住錦英AB座仲會係相反方向40X站頭直接過馬路去87K站頭上車添

但由富寶上山過左馬路轉右仲要行到86K站尾先過到808總站個邊,其實都幾兜路
RyanPun 發表於 2021-8-11 06:57 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-8-10 23:36
好多人都唔會掃好似碌葛咁企係度架😂
住錦英AB座仲會係相反方向40X站頭直接過馬路去87K站頭上車添

疫情下唔想掂啲冇人清潔過嘅公共設施我會理解,但印象中呢盞燈一向都係咁盞鬼。

當然,要等公仔燈所以嫌遠有啲唔合理,不過本身斜路808係有一對站做富寶,加上富寶行去808總站都幾唔就腳。
老實講,貪平想坐808嘅,根本唔會計較呢點,加上外面有87K,都算叫做大包圍做哂兩邊客,起碼唔係叫你行天梯落市中心先🤡
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
HV7025 發表於 2021-8-11 13:36 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2021-8-10 22:42
近AB座過富寶嗰盞公仔燈,乜唔係一掃sensor就即轉綠燈咩?印象中嗰盞唔駛點等燈,除非有人唔知嗰綠燈sens ...

盞燈到而家仲係撳掣轉燈

BTW 我同樓上兩位一樣,未聽過有人介意停富寶,另一邊廂808去到小瀝源都有幾個大巴無嘅站,未聽過有人投訴
小巴本身上落就靈活啲,係咁架啦
新市鎮小巴已經大致跟大巴站,市區小巴大把上落客點唔係巴士站都係咁
利申間中會喺錦英總站搭808
eternalflame 發表於 2021-8-11 16:40 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2021-8-11 06:57
疫情下唔想掂啲冇人清潔過嘅公共設施我會理解,但印象中呢盞燈一向都係咁盞鬼。

當然,要等公仔燈所以嫌 ...

就算未有疫情之前都一樣有人癡癡地等待而唔會拍下個掣