hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴58P又私自提早尾班車
開啟左側

[突發!] 九巴58P又私自提早尾班車

arfung 發表於 2021-8-12 08:07 來自手機 | 顯示全部樓層

KelvinSJ743 發表於 2021-8-12 05:00
朝早 58P 可以試下紅橋後直接入轉車站之後再直奔到德士古道

朝早部分58M司機好憎排隊停紅橋,尤其建生/寶田特別班,正線坐滿企緊人都排隊入站,反而佢地半空車會先跟在後面,然後中線直接抽頭走不上客。那管車站排左廿幾三十人,但連續飛走2班都試過,駐站人員話管唔到佢地...都幾無奈。

反而960全部正班特車都不會飛站,完全2種文化。
ctb234 發表於 2021-8-12 08:36 | 顯示全部樓層
樓主以後改搭鐵比較穩陣
依家啲巴士服務,一啲都唔可靠
elmmoo 發表於 2021-8-12 08:48 來自手機 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2021-8-3 20:48
如果覺得不合理地提早,有冇嘗試等下?反正都有 58 M,遲搭冇乜損失,定係純粹㩒頁面而唔係實際要搭? ...

58P 都慢正線5 分鐘左右
服務範圍只係總站果到少少唔同
正常見P 車唔開就正常會跳上M 車 唔會理咁多
同埋當時屯公塞出黎 條孖坑泊唔滿車都知咩事

fly831 發表於 2021-8-12 10:23 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-8-12 00:37
其實 58P 重要性大不如前
260X 去良田更快
加上新墟市中心經常塞車都影響緊乘客量

你肯定唔係58P常客

就係因為市中心成日塞, 260X停屯公三站時間更長, 去良田唔快得58P幾多
轉車站死等58P既客先係越黎越多, 頭幾班經常係頂閘出轉車站

至於早繁開58P, 早年小弟已經講緊, 但九記寧願所有班次全部推晒入屯仁街華都,
印象中亦好似冇區佬提過

最愛猛男
fly831 發表於 2021-8-12 10:26 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-8-12 08:07
朝早部分58M司機好憎排隊停紅橋,尤其建生/寶田特別班,正線坐滿企緊人都排隊入站,反而佢地半空車會先跟 ...

以前就係
近呢一年58M都少見左跳住去, 多數都係一架跟一架貼實慢碌

最愛猛男
GD1570 發表於 2021-8-12 11:06 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2021-8-12 10:23
你肯定唔係58P常客

就係因為市中心成日塞, 260X停屯公三站時間更長, 去良田唔快得58P幾多

坦白,多次喺轉車站18:30左右,58P頭車同260X某班次通常都會前後腳開。

好多次58P先開,260X排後面,260X返到田景路,58P先轉入嗚琴路。

原因唔駛講,好多時58P喺屯公三站排隊塞車嘅時間,
其實夠晒260X停屯門市廣場同新墟街市站,
加上58P建生寶怡客都唔少,變相屯門區首兩站用時更多,
一個唔好彩屯天盞燈唔生性,寶怡又食燈尾嘅話,
隨時260X行完田景路,P車先開始入田景路咋。
你有你可愛,我有我好笑。
天空之神 發表於 2021-8-12 11:33 | 顯示全部樓層

你肯定唔係58P常客

每次見 58P 都係有位坐慢速過市中心咁樣屯轉又無客特登等 P 仔

如果出去
58M1 良田 + 紅橋 + 市中心 /
58M2 寶田 + 建生 + 紅橋 ,屯市右線 直出
唔另開no 做,其實效果已經好好多
.
GD1570 發表於 2021-8-12 12:13 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-8-12 11:33
每次見 58P 都係有位坐慢速過市中心咁樣屯轉又無客特登等 P 仔

如果出去

屯公三站好多時都係冬寶田或建生特先上到車,唔停晒三站真係難搞啲...
你有你可愛,我有我好笑。
elmmoo 發表於 2021-8-12 12:26 來自手機 | 顯示全部樓層
你肯定唔係58P常客

但其實屯赤開咗
屯公新墟一段繁時真係經常塞
就算58P 定260X 都唔會快得幾多

但塞唔塞車都係入到屯門先知
上車果下個客跟本就係睇自己目的地行先
以良景計三架車都差唔多
去建生就有得簡都一定唔會上260X
elmmoo 發表於 2021-8-12 12:32 來自手機 | 顯示全部樓層

你肯定唔係58P常客

其實早繁58M 點解唔可以正式拆做三線?
1.良景特 (正名58P) 飛屯公兩站直出屯轉
2.寶田特
3.建生特
正式班次0700暫停到08:30 之後先開
tbh 良景特班開15/6分鐘一班 07:52 08:08
而中間08:00 又夾住正班
其實無輪係08:00 正班定08分特都差唔多時間上公路
對良景客黎講即係已經同前車差15 分鐘