hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴58P又私自提早尾班車
開啟左側

[突發!] 九巴58P又私自提早尾班車

ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-12 12:32 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-8-12 12:13
屯公三站好多時都係冬寶田或建生特先上到車,唔停晒三站真係難搞啲...

仲有堆雙向分段
極其量只能從正綫抽車去做早繁58P
寶田特同建生特不變
fly831 發表於 2021-8-12 12:46 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-8-12 11:33
每次見 58P 都係有位坐慢速過市中心咁樣屯轉又無客特登等 P 仔

如果出去

所以我係講頭幾班, 一般路況正常的話, 1845打後既58P都唔會坐滿上屯公, 轉車站亦唔會打爆

最愛猛男
elmmoo 發表於 2021-8-12 12:49 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-12 12:32
仲有堆雙向分段
極其量只能從正綫抽車去做早繁58P
寶田特同建生特不變

其實咪即係同而家無分別。。
fly831 發表於 2021-8-12 13:10 | 顯示全部樓層

elmmoo 發表於 2021-8-12 12:32
其實早繁58M 點解唔可以正式拆做三線?
1.良景特 (正名58P) 飛屯公兩站直出屯轉
2.寶田特

非不能也不為也

好明顯良田特本身已經頂閘, 改快就最好,
但都唔係冇缺點, 有(小)部份區內客冇左特快去屯仁街/華都, 起碼慢兩三個字

寶田建生特就繼續做正線救命草

不過, 九記就梗係寧願全部慢碌fully utilize所有班次,
58P下繁明明有客都要CUT時間慢慢陰乾, 有辦你睇啦
最愛猛男
GD1570 發表於 2021-8-12 14:44 | 顯示全部樓層
elmmoo 發表於 2021-8-12 12:32
其實早繁58M 點解唔可以正式拆做三線?
1.良景特 (正名58P) 飛屯公兩站直出屯轉
2.寶田特

早繁正線其實都好多人幫趁喺屯仁街或者華都花園落。
就算未有雙向分段時都已經有人落,
尤其是係學生哥,
所以你話早繁正線完全唔停屯公三站基本上無乜可能。

而且,我認同其實早繁跟260X咁出紅橋已經快唔少,
或者好似依家咁柯打車唔停紅橋都已經好好多。
要完全唔停又無咗正線我覺得唔太得,
一係正線都照開返15分鐘一班,再同建生特或寶田特夾夾時間,
盡量就唔好兩三架車拖住出。
依家寶田特同建生特好多時都拖住,加埋正線,再加埋柯打車,
隨時四五架車一齊拖住上屯公。
你有你可愛,我有我好笑。
arfung 發表於 2021-8-12 14:52 來自手機 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2021-8-12 10:26
以前就係
近呢一年58M都少見左跳住去, 多數都係一架跟一架貼實慢碌

近排好左? 希望真係啦。

我親身經歷0800/0820有58M「寶田/建生特」跟在正班後面,一落橋正班排隊埋站就抽出中線飛。

有一次,特車當時車上應該30人以下。反而正班坐滿,紅橋上車應該要企,目測約20~30人排隊。果次我搭班特車癲到屯轉都不埋站上客,全程車上不足30人,exactly那一個班次就唔講啦。

另一次不在車上,而在紅橋排隊中,大約20人排,又係滿座正班停,後面2班特車得好少客而全飛。即時和駐站職員投訴,一男一女都話無辦法。過曬呢堆車,下一班ETA12分,結果不少客唯有局上正班車企。那次我搭68A走人。
elmmoo 發表於 2021-8-12 16:27 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-8-12 14:44
早繁正線其實都好多人幫趁喺屯仁街或者華都花園落。
就算未有雙向分段時都已經有人落,
尤其是係學生哥 ...

58X 比人食咗?
GD1570 發表於 2021-8-12 16:36 | 顯示全部樓層

其實朝早58X自己都唔係好密,而且有時都顧唔掂自己班客,依家有埋雙向分段,唔肯定將58M堆分段客倒晒過去58X會唔會做成隱憂。

當然,除咗58X之外仲有快快趣嘅260X嘅
fly831 發表於 2021-8-12 23:14 | 顯示全部樓層
如果58M良田特直飛屯轉, 倒返呢批雙向客畀260X, 可能除笨有精, 反正260X過紅橋都好少會坐滿

PS其實自從有左雙向分段後, 而家已經有客識得咁搭, 非繁見過屯仁街可以落十個八個
最愛猛男
GD1570 發表於 2021-8-13 09:27 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2021-8-12 23:14
如果58M良田特直飛屯轉, 倒返呢批雙向客畀260X, 可能除笨有精, 反正260X過紅橋都好少會坐滿

但早繁260X都唔係密車...班客會有微言。

當然啦,正如版友話齋,仲有58X嘛