hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 967、967X、969、N969 服務重組
開啟左側

[路線消息] 城巴 967、967X、969、N969 服務重組

10598C 發表於 2021-8-4 09:49 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-8-4 05:02
天水圍北無西鐵喎,單係搭出西鐵站嘅時間都差唔多夠部巴士兜哂全天水圍。

一係搭萬能嘅265M轉968啦,成 ...

過咗晚繁後天水圍出港島真係門可羅雀
每個鐘開少三班967寧願過客比對家都無可避免
何況本身總站位恩富都唔一定會搭967環遊天北過海
最起碼而家967X延長服務時間,受惠人數會多過受影響人數唔少

不過其實真係唔見得天北搭去西鐵站,會慢過巴士兜全天水圍
天北西邊有K76特快,東邊有705/706約12分鐘就到天水圍站
K76去到西鐵站,265M頂盡先啱啱上元朗公路
10598C 發表於 2021-8-4 09:58 來自手機 | 顯示全部樓層
b123as 發表於 2021-8-4 08:06
其實跟N969咁行仲好過直接967+969 咁行。
不過可能善水都預967個邊唔多人搭,路都唔改就算數。
...

屎水應該係唔想原有班客改嚟改去,日間客就跟967行,通宵就另一種行法
唔知而家咁樣改法,之後天恩上車9個字落唔落到公路
不過堆967/969都應該執執走線就真,本身上繁都亂,而家連埋下繁都混亂

Fun fact: 天水圍北晚繁打後至通宵都有車去灣仔銅鑼灣,相反日間冇(得幾班967X)
另外晚繁打後天中上969過海唔使兜嘉湖北,車程會快過日間約5-8分鐘
kay 發表於 2021-8-4 10:06 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-8-4 09:58
屎水應該係唔想原有班客改嚟改去,日間客就跟967行,通宵就另一種行法
唔知而家咁樣改法,之後天恩上車9 ...

其實967X咁改
應該都會有下一步

返天水圍遲早應該都係967X+969
去程差在幾時967轉晒跑新版967X(行電車路去銅鑼灣)

而轉967X有個好處係唔駛開全日
967本身出港島尾班2240
返去0900頭班

但既然少客時段比佢諗到969兜埋佢
返天水圍既967X 1100/1200開車都唔係問題
世界很簡單 人類很複雜
GD1570 發表於 2021-8-4 10:26 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-8-4 10:06
其實967X咁改
應該都會有下一步

睇返荃灣個case,應該下一步就會將967改為早繁服務,中午前967X就應該會開始雙向服務。

但天水圍人係咪真係受呢,就真係要睇吓班客點諗。
你有你可愛,我有我好笑。
alcc172517 發表於 2021-8-4 11:05 來自手機 | 顯示全部樓層
整到太複雜...繁時有967做金鐘做短棍,其他時間967x全部拉去銅鑼灣做特快,南行大會堂之後加停政總,演藝學院,入境處返銅鑼灣,北行舊行法再加停海富應該比直行電車路仲要慢得多,其實就咁跟返969直行,或者想做返海皮就962BX,E11咁出,怕塞車甚至用5x 969Bhsbc直接轉出去都得,不過出左去唔好入返去停永吉街就可以了果隻
cktse 發表於 2021-8-4 12:38 來自手機 | 顯示全部樓層
213D 發表於 2021-8-4 00:27
兜完成個天水圍,西鐵都到左美孚啦,而家簡直係264M翻版,冇人會搭架啦,大家都係落西鐵算啦,又快又方便 ...

俾得你叫雙飛就係路線重疊喇
cktse 發表於 2021-8-4 12:43 來自手機 | 顯示全部樓層

alcc172517 發表於 2021-8-4 11:05
整到太複雜...繁時有967做金鐘做短棍,其他時間967x全部拉去銅鑼灣做特快,南行大會堂之後加停政總,演藝學院, ...

其實專登兜返入去停永吉街嘅用意何在?
GA6072 發表於 2021-8-4 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層
N969 24小時化一個鐘一班,話之你又967,又969ABCDEFG,點都好過一線N種行法
PV4082 發表於 2021-8-4 13:03 | 顯示全部樓層
大家可能會問點解夜晚出港島d天北客要比晒厹

明顯係少到出一班蝕一班啦。
AtrHenu 發表於 2021-8-4 13:43 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-8-4 10:26
睇返荃灣個case,應該下一步就會將967改為早繁服務,中午前967X就應該會開始雙向服務。

但天水圍人係咪 ...

講真遲早再係這樣城巴下一步會將967X改到來回半全日並加停中環,金鐘而中午打後,9:00前就來回由  969N服務至尾車仲有著數.