hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 967、967X、969、N969 服務重組
開啟左側

[路線消息] 城巴 967、967X、969、N969 服務重組

andrewyl 發表於 2021-8-4 14:22 來自手機 | 顯示全部樓層

cktse 發表於 2021-8-4 12:43
其實專登兜返入去停永吉街嘅用意何在?

目的都係想接埋 967 , 969系嘅留後客。
而家開過嚟去到永吉街都仲有位剩。
咁緊係載到幾多得幾多,最好打爆埋架車添。
其實尻嘅 968x 都係一樣咁作用遮。
bestwishes706 發表於 2021-8-4 14:41 | 顯示全部樓層
967X服務時段,應該趁呢個機會借啲意將969喺同時段飛走嘉湖北

以前967就話金鐘止步,宜家有967X就唔應該再要969入去自轉
andrewyl 發表於 2021-8-4 14:50 來自手機 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2021-8-4 14:41
967X服務時段,應該趁呢個機會借啲意將969喺同時段飛走嘉湖北

以前967就話金鐘止步,宜家有967X就唔應該再 ...

我都同意,可能下一步改喇。
好多嘉湖北客都係西鐵站落車轉 Shuttle .
除非係晚繁時間,因為 shuttle 都爆,
咁就會坐到尾。

b123as 發表於 2021-8-4 18:22 來自手機 | 顯示全部樓層

andrewyl 發表於 2021-8-4 14:50
我都同意,可能下一步改喇。
好多嘉湖北客都係西鐵站落車轉 Shuttle .
除非係晚繁時間,因為 shuttle 都 ...

晚上11 點後先銅記上車都有客會坐到尾,因
行到西鐵站過左邨巴尾班

其實第一步應該先改出港島跟N線冇合體咁兜先
w061327a 發表於 2021-8-4 19:35 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2021-8-4 14:41

以前967就話金鐘止步,宜家有967X就唔應該再 ...

鋪路 969 唔再自轉相信都都係遲早要做嘅事,依家 967/969 客量分唔匀,967X 大半日落銅鑼灣可以吸銀座重建帶來嘅大量新客源,而 969 飛走嘉湖北之後,天榮站嘅新客行去天中搭車出港島又唔駛兜到傻先上公路。如果唔重組恐怕堆新客會走咗唔少去搭輕鐵轉鐵

城巴 20,在啟德晴朗的一天出發
andrewyl 發表於 2021-8-4 21:22 來自手機 | 顯示全部樓層
w061327a 發表於 2021-8-4 19:35
鋪路 969 唔再自轉相信都都係遲早要做嘅事,依家 967/969 客量分唔匀,967X 大半日落銅鑼灣可以吸銀座重 ...

如果要分家嘅話,咁就睇下啲南區車會唔會作遷就?不過睇個勢應該都再拗唔到。
到期時 967 (x) / 969 就各自負責行南北。

andrewyl 發表於 2021-8-4 21:27 來自手機 | 顯示全部樓層

b123as 發表於 2021-8-4 18:22
晚上11 點後先銅記上車都有客會坐到尾,因
行到西鐵站過左邨巴尾班

其實天北個邊都係想南北分家,
不過摩頓臺個邊擺唔到咁多車,
所以就搞而家咁嘅怪模樣出嚟。
睇下南區個邊又點睇,
之前已經兩區都拗過一輪。
Sh2747 發表於 2021-8-4 21:45 | 顯示全部樓層
慳欖隧隧道費⋯C水仲未去到變N369
bestwishes706 發表於 2021-8-4 22:07 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2021-8-4 21:27
其實天北個邊都係想南北分家,
不過摩頓臺個邊擺唔到咁多車,
所以就搞而家咁嘅怪模樣出嚟。

早排962系列 969又減過嚟,我諗應該仲塞得落967X嘅

如果967X再擴展服務時段嘅話,969應該難免要再減班

分家嘅話,日間非繁中段969可能要落到20,又唔知天瑞天耀嗰邊接唔接受到
andrewyl 發表於 2021-8-4 22:17 來自手機 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2021-8-4 22:07
早排962系列 969又減過嚟,我諗應該仲塞得落967X嘅

如果967X再擴展服務時段嘅話,969應該難免要再減班

我諗兩條條 15 分鐘起跳。換嚟 969 唔駛自轉加兜 天北,應該可以慳好多時間,同 967 (x) 又可以去老銅。不過再諗諗睇擺車個度點安排。所以留下一回再分解。