hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴將開辦往來屯門(第54區)及各區的巴士服務 ...
開啟左側

[路線消息] 城巴將開辦往來屯門(第54區)及各區的巴士服務

kmb63x 發表於 2021-11-29 12:44 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-29 11:08
點都好過新墟轉
反正淨係計轉車模式都仲叫做獨市
不過個人希望虎地直出係經汀九橋去青衣站

67a可以54區直出屯轉經汀九橋去青衣係唔錯
fly831 發表於 2021-11-29 12:48 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2021-11-29 12:00
260X weekend 中午轉車站排隊尾直頭會上唔到車

近來係特別嚴重
可能係因為西九開左博物館

所以老九又「特別」宣傳搭過海線可以去到
最愛猛男
ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-29 13:45 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2021-11-29 12:44

唔用屯轉都可以送客去東涌綫
好過送客畀對家
ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-29 14:55 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-11-29 11:57
78A一開始都係話15-30分鐘一班...
呢點唔使太擔心,到時67A一定會加班

合理推算
沙盤推演,厹以為自己坐定粒六,點知...
arfung 發表於 2021-11-29 15:58 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2021-11-29 11:55
假日非繁 258D/259D/260X/960 屯轉都經常無位坐

後兩者紅橋轉車係最穩陣

唉,假日中午前,很多時960到紅橋只剩企位。
想有位坐? 一係等30分一班960P,一係課金upgrade P960…

960假日早上試過收到17-18分一班車…未埋紅橋都估到無位坐。
GD1570 發表於 2021-11-29 16:09 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2021-11-29 12:44

依個建議都唔錯,直出青衣一直都係屯門人希望的,無奈無乜線合適...
依家有新線,大可以咁樣行,應該可以開拓新客源。
68A又可以鬆少少。
你有你可愛,我有我好笑。
arfung 發表於 2021-11-29 16:42 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-11-29 16:09
依個建議都唔錯,直出青衣一直都係屯門人希望的,無奈無乜線合適...
依家有新線,大可以咁樣行,應該可以 ...

如果做密67A駁人去屯轉轉車為主,泊青衣站都係好提議。
起碼回車較快又分流68A。

以前63M青衣站一站直到大會堂,約18-30分就行得完,睇司機和路況。
GD1570 發表於 2021-11-29 17:14 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-11-29 16:42
如果做密67A駁人去屯轉轉車為主,泊青衣站都係好提議。
起碼回車較快又分流68A。

我唔會要青衣站後直落屯公轉車站,
經停一吓青衣西路兩個站都係重點嚟嘅...

直去轉車站唔係唔得,客源唔多囉...
(厹又唔會畀二次轉乘)
你有你可愛,我有我好笑。
ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-29 17:26 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-11-29 17:14

以前63M行青衣北岸其實唔快得過而家68E/279X行青衣西路好多
停下青衣西路執下客都好
arfung 發表於 2021-11-29 18:00 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-11-29 17:14

同意,青衣站北岸公路直出和經青衣西路時差不遠,後者較可取。
感覺當年係方便取消63M才安排直出。

最好有2次轉乘方便轉249M往返青衣南。
其實工廠區/IVE有客既。