hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區議會主席建議重組33A及237A
開啟左側

[其他] 葵青區議會主席建議重組33A及237A

ATSE40 發表於 2021-8-15 00:26 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-8-14 21:56
謝提醒,終於醒起有呢件事了,幅圖我之前都應該見過

我諗最大問題係對於葵盛呢類屋邨,無直車去深長荔, ...

我諗個佢上埋紅磡站個重點係可以雙向轉隧巴,而唔使返歸慢過 936>38,經西隧口都唔易做埋佐敦。直接轉出加士居道就無點留意,但係嗰度係停線,唔似係易出亦都無得行橋避橋底佐敦道塞車。

63X 當年改快一樣係完全掉低深長荔客,甚至其他嘅建議好似 30X、41、41A 都係一樣,但係我覺得佢個重點透過密線轉乘無咁密嘅線減少重疊,增加效率,自然兩條線都唔會差,而唔係深水埗前一條線平幾毫過咗深水埗又掉返轉嗰啲囉。

葵涌邨而家 237A 都係一齊做,兜入去多三幾分鐘,不過尖沙咀係紅小禁區,最大對手都係鐵。

唔係太認同 30 分鐘一班嘅做法,報告上幾頁都有講等候時間係同車程一樣咁重要。我諗呢個都係其中一個原因令到報告無考慮分車做佐尖。如果考慮埋葵盛用呢條線轉隧巴嘅客,30 分鐘一班啫等於唔做佢哋咁。
腦補當真,真要補腦
kay 發表於 2021-8-15 18:17 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-8-14 23:42
咁講啦,呢度好多時都有連巴士公司都唔敢提嘅縮數計劃嘅,又唔使分係咪顧問嘅。

又,運吉做交通運輸策略 ...

咁都睇個前設係點

當年南港島線同西港島線份野
明顯係落ORDER叫顧問諗CUT車
基於CUT到車就得

運吉連做QC重組可行性都無就掟出街
其實係好危險
(13都要CUT..叫人搭小巴3)

之後都無再搵顧問
反而係巴士公司邊D唔想做就可以擺上去

新巴拎(78) 95B 590A 94X etc
城巴拎90C 97A 973P etc
九巴當年拎212
依家11 85BS 286M

其實11如果QC下,應該都ban九巴
但可能唔係RPP,所以鬆手
而且CUT得11
其他線就唔改得
世界很簡單 人類很複雜
HF3204@243M 發表於 2021-8-15 21:57 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-8-15 00:03
最應該攞黎找數果條叫38A
縮33A入海濱食38A 再加37M
自然夠車重組

咁就變咗海濱楊屋道一帶要兜上山先去到葵涌工廠區

S3BL100 發表於 2021-8-15 22:27 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2021-8-15 00:26
我諗個佢上埋紅磡站個重點係可以雙向轉隧巴,而唔使返歸慢過 936>38,經西隧口都唔易做埋佐敦。直接轉出加 ...

30 分一班係無其他辦法先要咁做

但問題係原來班客本身全日大部分時間 15 分一班車出深長荔旺角,變成要轉車,37M 大部分時間都係雙位數班次,老實都唔算得上密,再加上 33A 自己都係廿分班,個人認為咁既轉乘會比起 30 分一班直達車仲要差

更何況我好相信葵盛呢類老化公屋區,出深長荔旺角需求會比起去尖沙咀更大,根本無理由為少數人方便而影響多數人

63X 當日係已經好差,先要盡地一鋪咁改;41 41A 青衣出深長荔有其他替代品,先可以咁改;而 30X 沿線因為人口結構,出深長荔需求相對較少,但無其他替代品,已經 ban 左

37 出深長荔需求點睇都一定多過 30X,影響人數只會更多

fb.com/scientisthk2usa/
S3V1742C 發表於 2021-8-16 06:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HF3204@243M 發表於 2021-8-16 08:12 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-8-16 06:25
甘又點 so what
你最叻就話縮條43上葵涌邨
無視大窩口利益

咁厹有34唔做好佢
攞條青衣線去兜
你咪一樣無視咗青衣人出荃灣既需要

講明,唔係我離題先
S3V1742C 發表於 2021-8-16 09:22 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
HF3204@243M 發表於 2021-8-16 22:55 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-8-16 09:22
原來大窩口無人來回青衣南既
個重點係大窩口無必要為左成全所謂重組
一次又一次犧牲大窩口利益

42C
S3V1742C 發表於 2021-8-18 09:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3V1742C 發表於 2021-8-18 09:34 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽