hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 九巴263線延長建議 [烏溪沙站↔富泰邨]
開啟左側

九巴263線延長建議 [烏溪沙站↔富泰邨]

cky 發表於 2021-8-7 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層

屯馬線兆康坐到尾 70 分鐘 25 個站,同呢條新 263 坐成四十幾個站要成個半鐘 (唔計出城隧之後條單線路唔生性),吸引力極低咯,做番宜家咪算咯。
lsc04d11 發表於 2021-8-7 19:55 來自手機 | 顯示全部樓層
沙田區31個站?   btw當年話開既263B呢? 來往火炭及屯門站都係一班車者。。。
tszhinchan3 發表於 2021-8-7 21:08 | 顯示全部樓層
不如開263X,烏溪沙跟40X走法到第一城之後上城隧。
Anonymous 發表於 2021-8-8 10:23 來自手機 | 顯示全部樓層

前嗰幾個話263要飛安友又唔出聲。
又要玩魚蛋論,架車又改完又唔係直去你屋企樓下,客又冇做多到,但又逼人轉車。逼人轉車都唔緊要,連逼人轉車嘅理據都唔充分。市中心直出,班次唔會多左,最多都係市中心嗰班唔會屯門M線轉城隧X線,但呢班客都唔夠非繁坐到大半滿甚至全滿。

再講,如果正常情況下繁時263可以市中心上到頂閘,非繁可以市中心坐滿嘅話,讓線又有咩所謂?

我亦都要必須重申,我贊成可以明顯令少啲人轉車嘅改組方案,包括開去碼頭,良田,洪福等。但繁時需保留部分安友班次
currypig 發表於 2021-8-8 12:27 | 顯示全部樓層
呢啲線要開都唔好搞現有條主線
盞倒米,城隧/屯轉網絡開到咁完善
$16.70 就入到屯門,點會整條廿幾蚊同屯馬鬥嘔心

比盡咪好似 263c 咁早晚對開幾班就乜都夠
老實講,條將馬就算開左,我都唔覺得佢會好旺場
有 20 分鐘一班算威,比九巴開,好快又 25-30
SE7378 發表於 2021-8-8 14:03 來自手機 | 顯示全部樓層
與其咁樣拉條 263,拉到乘客唔睬之餘又挑戰車長身體健康,
倒不如好好諗下點樣幫 40X 馬鞍山區沿線乘客可以耀安直出城隧好過,
然後向馬鞍山乘客宣傳新 40X 轉 263 出屯門,一樣可以吸客回流。
SE7378 發表於 2021-8-8 14:06 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-8-7 00:29
263 屯轉以北 根本用唔盡架車
屯轉  屯市有海量 58M / 260X / 960 任轉

最近諗緊 263 同 961 交換屯門區總站,961 改做屯門灣銅特快,
不過山景同未來屯門商業區出新界東嘅需求都幾難估 ⋯⋯
天空之神 發表於 2021-8-8 14:35 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-8-8 14:06
最近諗緊 263 同 961 交換屯門區總站,961 改做屯門灣銅特快,
不過山景同未來屯門商業區出新界東嘅需求都 ...

961 中上環執 960 跌出黎既客執到上 10 大點改灣銅特快......

* 960 既客係 962 系搶返黎

.
SE7378 發表於 2021-8-9 00:22 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-8-8 14:35
961 中上環執 960 跌出黎既客執到上 10 大點改灣銅特快......

* 960 既客係 962 系搶返黎

Wow,961 靠執 960 雞執到唔再蝕錢之餘,仲變咗做賺錢線 ⋯⋯

咁就無計,屯門灣銅特快唯有靠老九搵車(屯馬)開線喇,
屯門區內就兆康站南 - 彩暉 - 富泰 - 屯公三站之後直出屯轉,
去程過西隧後行中灣繞直出灣北,菲林明道天橋落返入電車路直去天后,
回程行盧押道轉出海皮,然後飛夏慤道天橋直去皇后像廣場同砵典乍街,
最後上林士街天橋直入西隧,可以進一步搶 962 系屯門來往銅記嘅生意。
天空之神 發表於 2021-8-9 07:47 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-8-9 00:22
Wow,961 靠執 960 雞執到唔再蝕錢之餘,仲變咗做賺錢線 ⋯⋯

咁就無計,屯門灣銅特快唯有靠老九搵車( ...

961 直頭大賺果種下繁頂閘飛站時常有
早繁轉九又執哂上唔到 960 果班轉車客

無計架啦,老九乘屯轉同月票搶對家太多多到瀉
下繁 962 系頂多企住返

Even 962G 都唔使點企
X962 企幾個咁樣
比你幾乎車鏈都唔夠抽
剩返搭 962 都係字軌客,
同掃到部分市中心上唔到 960/961 客
I.e. 月票更蝕底

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
SE7378 + 1 + 5 精闢見解,多謝師兄

查看全部評分

.