hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 九巴263線延長建議 [烏溪沙站↔富泰邨]
開啟左側

九巴263線延長建議 [烏溪沙站↔富泰邨]

JX9097 發表於 2021-8-9 09:59 | 顯示全部樓層

呢個建議簡直係派膠...請過主
kingprowm 發表於 2021-8-9 10:51 | 顯示全部樓層
星期六搭過屯門站去石門落車都係一小時左右

屯門直達馬鞍山睇唔到有幾大需求,而且屯馬線屯門去馬鞍山既行車時間 72 分鐘唔見得慢得不能接受

應該冇乜大需要開呢條線
currypig 發表於 2021-8-9 16:03 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-8-9 10:51
星期六搭過屯門站去石門落車都係一小時左右

屯門直達馬鞍山睇唔到有幾大需求,而且屯馬線屯門去馬鞍山既行 ...

岩,屯馬唔係特別慢
但一半時間潛左入地底,仲要坐得唔舒服
打側個人搖來搖去,人又逼又嘈
觀感其實極之唔愉快
巴士起碼有啲野望下
elmmoo 發表於 2021-8-10 01:49 來自手機 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2021-8-7 17:48
我都係重覆嗰啲 point

如果幫助唔到上座率嘅話,根本唔駛講咩飛走安友。如果幫到上座率,個人唔介意將2 ...

其實都只係講咗一句「我諗全世界都想 」
然後你就起晒鋼
發生咩事?
好似全世界都想發達咁,唔通係你人哋講兩句想發達又同講上面果一番說話啦喎
同埋已經講明係除咗VIP 嘅人架啦 263 一開線真係唔經果到架喎
大家都知冇可能會飛走㗎啦 好明顯係講笑

想我認真答你
飛走VIP 嘅話 VIP 班人都會坐60M/60X/ 61X去轉
改快路線除咗提升上座率之外
唔可以係因為想縮短行車時間咩?

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
Anonymous + 2 + 10 Tag 左你同知你係講笑,sorry

查看全部評分

elmmoo 發表於 2021-8-10 01:56 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-8-8 10:23
前嗰幾個話263要飛安友又唔出聲。
又要玩魚蛋論,架車又改完又唔係直去你屋企樓下,客又冇做多到,但又逼人 ...

其實非繁加埋VIP 都唔會坐得滿
繁時都係過埋轉車站先會頂閘
咁不如直接屯轉開/ 一係飛屯轉啦

不過263A/C (如有未來263B )
其實可以諗下唔經VIP 改經其他區aka 碼頭/新墟
令城隧番屯門小區轉少一次加掠水 覆蓋範圍更廣
同埋順便屯轉北行清客 善用返資源

cky 發表於 2021-8-10 03:31 來自手機 | 顯示全部樓層
currypig 發表於 2021-8-9 16:03
岩,屯馬唔係特別慢
但一半時間潛左入地底,仲要坐得唔舒服
打側個人搖來搖去,人又逼又嘈

宜家香港人十個有九個坐車唔係㩒電話就係瞓覺,架車行路面定地底係冇乜分別,正如鐵路行高架都邊個會望足全程風景?巴士其實都一樣,佢行緊隧道都冇嘢睇啦。

至於搖來搖去,巴士經常會 cut 線,鐵路就固定晌路軌上,比較下也是鐵路相對較少搖來搖去。

至於座位舒適問題,都係觀感因素居多,你整到巴士咁嘅座位,一樣有人嫌硬嫌唔舒服要坐好似豪華巴咁嘅配備先滿意,試問晌咁高載客量及流動量而言,座位相對採用較簡易潔嘅模式係較佳。

如果我係晌屯市或愛定一帶,咁當然 263 再城隧轉係好啲,屯門站都或者會諗坐 263,但如果良田建或新墟一帶,要轉兩輪車,咁搭去鐵路站轉鐵的誘因就大了。
Anonymous 發表於 2021-8-10 08:01 來自手機 | 顯示全部樓層

elmmoo 發表於 2021-8-10 01:49
其實都只係講咗一句「我諗全世界都想 」
然後你就起晒鋼
發生咩事?

如果你係講笑嘅話,我可以同你講聲對唔住。

不過咁,呢度好多版友次次講起263,唔理內容就好認真咁話飛安友,安友係帝區,仲進一步話想殺60M⋯⋯本身唔提60M都好地地,提埋60M真係火都嚟

關於回車快嘅問題,其實宜家以常規線嚟講,263回車都係相當快,而且收費遠高過M線,甚至貴過X線。里數可能同X線差唔多,但行車時間肯定比X線少。所以,基本上唔使再加快都已經夠大賺。而如果班次唔加而改快甚至減班,即等同收車。與其比人收車,倒不如提出啲更加好啲建議 (開特班)

THomas20010808 發表於 2021-8-10 11:04 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-8-10 08:01
如果你係講笑嘅話,我可以同你講聲對唔住。

不過咁,呢度好多版友次次講起263,唔理內容就好認真咁話飛安 ...

60M建議我係套用返「天馬行空」嗰位朋友嘅思維去諗,可能我表達方式唔係太好。我個人對60M冇乜意見

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +2 收起 理由
Anonymous + 2 + 2 咪就係「天馬行空」嗰位朋友,不過都要同你.

查看全部評分

kingprowm 發表於 2021-8-10 11:27 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2021-8-10 03:31
宜家香港人十個有九個坐車唔係㩒電話就係瞓覺,架車行路面定地底係冇乜分別,正如鐵路行高架都邊個會望足 ...

搭車從來都係一程過唔駛轉車最重要

好似屯門元朗去馬鞍山呢個情況,屯馬線唔駛轉車但搭巴士要,當然搭屯馬線去

睇風景呢樣野,除非係新路新風景才會睇,普通屯公城隧睇過無數次,有乜好睇
上星期六搭車都睇李慧詩啦

大西北來往馬鞍山,車程長,客量不足,又要同鐵路競爭,巴士公司應該唔會浪費資源搞

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +2 收起 理由
cky + 1 + 2 精闢見解

查看全部評分

cky 發表於 2021-8-11 01:49 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-8-10 11:27
搭車從來都係一程過唔駛轉車最重要

好似屯門元朗去馬鞍山呢個情況,屯馬線唔駛轉車但搭巴士要,當然搭屯 ...

當有人覺得坐廿幾個站鐵路都係苦差
咁坐四十幾個站巴士就會變成樂事咩?

競爭力而然
真係睇唔到咁延長法就可以搶到幾多客
屯馬未全通之前
我晌公司過馬鞍山
屯門同事都叫我不如坐 261 去上水轉東鐵去大學再轉 87K
仲好過出屯市坐 263 再晌沙田/城轉轉馬鞍山車