hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 8/2021 龍運車過檔九巴消息
開啟左側

8/2021 龍運車過檔九巴消息

harumi7890 發表於 2021-8-8 04:17 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-7 10:05
乘客有乘客嘅道理
見唔到一定要為巴士公司利益(包括但不限於方便買車調車行12.8從而節省成本、用大車而長 ...

有既~如果講到喺總站上既改善。當然呢樣野又又又係政府部門之間肯唔肯做既事黎。政府部門肯去改善或者叫做優化個問題從而解決本身個問題當然係好事。
但講到尾.又係錢。喺佢角度,如果為左可以用12.8而特登去修整總站工程,以而家呢個政府角度上.我睇唔到佢會拍板(DAB第一個已經衝住出黎為反而反)

唔係因為鍾意12.8米就想去用,係因為發展上係有需要用。而家馬鞍山越黎越多新屋苑落成。我當個疫情完左啦,以而家個運力。一定受唔住。你話會唔會因為用左12.8而去CUT班次?

咁係龍運呢間公司個問題。巴士公司要做任何改動都係要老運批先得,你會話唔係wo,佢成日偷雞做左好多野出黎。你估老運唔知咩,唔通佢比老運罰左錢都要同你講咩。差左老運去唔去做野

況且,要記住呢個係巴士唔係的士,唔可能滿足哂所有願望,係要大家平衡同取舍。講真而家馬鞍山真係去機場飛既人,有幾多人真係會搭a41p呀~係都的士全餐啦....
harumi7890 發表於 2021-8-8 04:20 | 顯示全部樓層
ryulky 發表於 2021-8-7 23:42
奇在681P 981P用同一條坑又唔見上壆, 還是連路都冇試就批 (機場線同市區線個準則唔同) ?
...

一定要試左路先會批唔批既,老運規矩

機場車同市區線有咩分別?咪多左行李呢樣野囉....人控制到,但行李你控制唔到嘛.當然呢個係咪就係老運準則都係係嗰句:去信問應該會答到你
Neutroginger 發表於 2021-8-9 02:30 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-8-7 07:46
其實A41P 唔兜耀安就可以用返 12.8?

如果係不如兜去前面迴旋處調頭好過

唔係第1次講....

A41P 唔行12米8, 似乎唔係耀安邨既問題

43X, 681P 都行緊, 見過佢地倒車, 卡死係入面出唔返黎未?
RyanPun 發表於 2021-8-9 07:01 | 顯示全部樓層

harumi7890 發表於 2021-8-8 04:17
有既~如果講到喺總站上既改善。當然呢樣野又又又係政府部門之間肯唔肯做既事黎。政府部門肯去改善或者叫 ...

唔肯定E21A批12.8係咪關俊民苑個路口事,不過批准行之前嗰個路口的確有做過工程,移前咗安全島,E21A先有用12.8米。你硬係要話普通嘅路口同總站有分別,我都無話可說。

成個站唯一最大疑點係左轉入口,之但係,多咗嚿行李架係咪真係咁影響部車嘅轉向能力?

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
天空之神 發表於 2021-8-9 07:49 | 顯示全部樓層
Neutroginger 發表於 2021-8-9 02:30
唔係第1次講....

A41P 唔行12米8, 似乎唔係耀安邨既問題

所以係問題一條要倒車就曬氣啦

.
harumi7890 發表於 2021-8-9 14:33 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2021-8-9 07:01
唔肯定E21A批12.8係咪關俊民苑個路口事,不過批准行之前嗰個路口的確有做過工程,移前咗安全島,E21A先有 ...

都唔洗點懷疑....呢個路口基本上都幾多問題.....

你可以話係~即係你講既E21A問題同109一樣~109以前都係行細車點解何文田站開到後用得大車,一樣原因。路面改善而試路成功,老運就會批。
老運就係咁,佢寧願要安全.反正12米車都行得咪由你繼續行先。無野唔好煩佢

同埋
我當佢行改善做擴闊工程.要移走呢個大花槽加燈柱條數。絕對唔平(對比E21A嗰支燈...)
RyanPun 發表於 2021-8-9 15:06 | 顯示全部樓層

harumi7890 發表於 2021-8-9 14:33
都唔洗點懷疑....呢個路口基本上都幾多問題.....

所以我一路都唔明白,多嚿行李架、會炒路邊,冇行李架、就唔會炒路邊?我唔係反對A41P非總站不可,之但係多人都懷疑嘅一點,點解九巴龍運12.8米明明係同一批訂嘅車,行同一段路都可以有唔同結果?

出入口嘅路口固之然係細,而且站長嗰個泊位印象中有移前過,以前泊位冇記錯係唔會過塊紅色牌。假設你個論點係真的話,乜唔係已經證明咗,一係車種問題、一係運輸處執行上有唔同準則咩?咁樣已經唔算關路口事喎,E21A/109就真係路段問題、要做改善工程先可以加大車,你話當初冇比681P/981P,都仲講得通。

harumi7890 發表於 2021-8-9 18:06 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2021-8-9 15:06
所以我一路都唔明白,多嚿行李架、會炒路邊,冇行李架、就唔會炒路邊?我唔係反對A41P非總站不可,之但係 ...

唔係個行李架問題。係用喺行李架上面堆行李問題。
車堆死物都車人個重心都唔同咗。明唔明?
唔係所有乘客都咁乖咁跟圖咁打直放行李。基本上都係自私就自己。

己經有E車試過AAT位轉迴旋轉灣。成件行李突然飛出黎掟爆咗玻璃。呢個就係分別

但都係嗰句。係咪真係呢個原因真係老運先知。就好似E32咁。E32改咗葵南之後一路都未批12.8米一樣。原因當時竟然話葵南到葵芳站位肥佬未批一樣咁荒謬。一路等咗好耐先批一樣。

呢個就係老運做野既方式。
ky927 發表於 2021-8-9 23:01 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2021-8-7 02:34
當2部95去K/L/S其中兩間廠,咁即係6部65唔會全部歸U廠,最少1部會分落K/L/S其中一間廠

九巴有新豪華線? ...

可能擺返落208,重新變返豪華線 XDDDDDDDDDDDDDD
RyanPun 發表於 2021-8-9 23:25 | 顯示全部樓層

harumi7890 發表於 2021-8-9 18:06
唔係個行李架問題。係用喺行李架上面堆行李問題。
車堆死物都車人個重心都唔同咗。明唔明?
唔係所有乘客 ...

你講到咁,咁樣肥都無話可說,不過本身都預咗A41P咁耐都冇批12.8嘅原因,都係啲離奇嘢。因為重心問題而肥喺一個本身已經有12.8米行嘅路口,我都係第一次聽。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 1 + 10 我都係第一次聽 lol

查看全部評分