hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 當初40改跟42咁行會唔會好過上龍呈?
開啟左側

[問題] 當初40改跟42咁行會唔會好過上龍呈?

TommyS58 發表於 2021-8-9 09:23 | 顯示全部樓層

dominic023 發表於 2021-8-9 09:06
40A唔夠客有一定程度都係有40幫佢食客,係咪真係無客就要加埋40係美孚長沙灣嘅客一齊計。仲有認為以荃灣西 ...

尤其回程
都唔明有40A既同時點解仲要開40長荔街特車
加埋長荔街站位麻麻
試過幾次都唔多人上車
~~
天空之神 發表於 2021-8-9 09:23 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-8-9 00:05
我見過40A根本唔爆
仲要全日?

其實初步睇 33 全日,40A 全日將 40 分解左佢都未嘗不可,甚至將 40A 延長上葵涌邨會有助將來同 38 再重組
33 荃灣 荃灣西
38 葵盛 葵興 青公,不經葵芳
40A 葵涌邨 葵興 葵芳 長沙灣 美孚
40P 石圍角 北葵涌 東北葵
42C 長安 大窩口 青公
X42C 青衣
toyl 發表於 2021-8-9 10:02 | 顯示全部樓層
TommyS58 發表於 2021-8-9 09:23
尤其回程
加埋長荔街站位麻麻

邊班先……我記得早少少果班係幾好客,得尾車少D,亦都間中有客係長荔街落。
40A未延長前真係有客係唔上40A要上40特車去麗港城,40A拉上平田,舊特車其實都幾難再取消。

同埋呢……其實40最惡頂係40分鐘都未上到跑道,再加上垃圾ETA死都要正支線撈埋一齊出,街客唔搭開根本唔知有特車存在!
後期一改入咗麗城,同已經洗濕咗個頭,同麗港城一樣
有太多獨巿位佢哋貴價都要總站上車搭唔足全程去中途落,好難再拎得返出嚟再改快。

ricky 發表於 2021-8-9 10:19 | 顯示全部樓層

其實要統計呢個轉乘有幾多人用緊,以前可能仲有人用呢個轉乘來往荃灣去九龍城,但而家屯馬綫都通埋。
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2021-8-9 10:54 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-8-9 06:11
大家話40飛美孚做40A問題係40A真係夠客全日?同埋當初改老嗰陣d 2A/6D補償點搞 ...

行葵芳內街又唔係咁睇,好似930咁行出入九龍。
前荃葵青區居民
JCTK 發表於 2021-8-9 11:53 來自手機 | 顯示全部樓層
TommyS58 發表於 2021-8-9 09:23
尤其回程
加埋長荔街站位麻麻

以前40長荔街特車成日美孚都已經上到頂閘, 純粹轉入去兜圈阻住成個地球轉, 啲客見過鬼都怕黑啦
附近仲要又有紅小又有地鐵
無敵風火輪 發表於 2021-8-9 15:18 | 顯示全部樓層

Steven_BUS 發表於 2021-8-8 22:06
荔枝角道D交通燈一唔順就要等1分幾,2分鐘先再綠燈,
跟住沿途又要同2A,12A,32,214排隊埋站,
行龍呈就算塞車, ...

龍翔一般都係下繁西行塞獅隧嗰度
無敵風火輪 發表於 2021-8-9 15:19 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-8-9 09:23
其實初步睇 33 全日,40A 全日將 40 分解左佢都未嘗不可,甚至將 40A 延長上葵涌邨會有助將來同 38 再重組 ...

有啲難,下繁42C上路可以落半車客再翻上半車客,
shakugan2005 發表於 2021-8-9 21:49 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-8-9 06:09
有囉,回程42並唔係咁慢

當然要茘枝角道直去唔好兜返出長沙灣道

剩係停一停運動場道都慢過12A啦喎
血肉長城 發表於 2021-8-9 23:07 來自手機 | 顯示全部樓層

行荔枝角道太子道快過呈祥道龍翔道… … 依家有啲人真係慣性調轉啲嘢嚟講