hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 73又收車
開啟左側

[經歷分享/報告] 73又收車

PV4082 發表於 2021-8-10 14:02 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2021-8-10 13:54
樓主明知 1144 上車會送 1145 73 車尾
但為咗 bbi 連 1142 260 都唔上 ?

人地係南區出屯門係買月票再咩170轉260X轉59X架

窮d係咁冇辦法
 樓主| 珀島魚蛋 發表於 2021-8-10 14:02 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-8-15 02:48 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-8-9 19:01
講真,華富去赤柱已經不敢特地等73,寧願坐63A小巴去到香港仔轉52號小巴。雖然貴少許但服務較穩定。

問題係數碼港/華富來往赤柱73又平又快(尤其西行),因為唔使入馬坑,所以我次次都死等,從來唔會搭小巴,除非途中去香港仔食飯。
搭小巴重要轉車唔同站,有時未必上到即班58,加埋兜馬坑嘅時間,呢度已經隨時夠等一班73。
進智公交
cky 發表於 2021-8-15 03:52 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-8-15 02:48
問題係數碼港/華富來往赤柱73又平又快(尤其西行),因為唔使入馬坑,所以我次次都死等,從來唔會搭小巴 ...

認真
閣下會有幾多次要由數碼港/華富特登去赤柱食飯先?
日日?
一星期一次?
一個月一次?
係後者,俾多幾蚊有乜所謂?
前者,你份工又真係好得閒
容許你咁樣來回坐巴士走去食飯都得
miklcct 發表於 2021-8-15 06:05 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2021-8-15 03:52
認真
閣下會有幾多次要由數碼港/華富特登去赤柱食飯先?
日日?

73係城巴喺南區最優質嘅流水線,因為定線直接(尤其西行由赤柱片到華富係同自己飛車幾乎一樣,只係差條黃竹坑道天橋),又多短途分段收費,所以沿途大上大落,非常受乘客歡迎。由數碼港至赤柱沿線,只要係73覆蓋到嘅地方,73都係最理想嘅選擇。

我喺數碼港返工嗰排真係會坐巴士出去食飯喎,因為大家都知數碼港無啖好食,所以我寧願搭73去華富二邨幫襯黃店好過。

另外我當時好多時都係搭73去數碼港返工,因為嗰排我泳會朝早喺淺水灣練習,而我朝早過去淺水灣亦都係用N171轉73。

再加上我週末入南區,亦都係用171過咗香隧之後轉73,尤其西行有個香隧口止短途分段,更加令我只會死等73。

所以我嗰排係搭好多73,一星期可以搭成十幾次,部分日子甚至一日搭四次73,係我當時最常搭嘅路線排行大約第二。
進智公交
Choi 發表於 2021-8-15 09:45 | 顯示全部樓層
其實73可否改大循環,去程赤柱峽道回程經馬坑?最多赤柱總站換車長
新造的人、如鷹展翅上騰。
Kj2052 發表於 2021-9-8 15:58 來自手機 | 顯示全部樓層

Td回覆
聲稱欠人收車,調唔切後備車長
AE367 發表於 2021-9-8 16:04 來自手機 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2021-9-8 15:58
Td回覆
聲稱欠人收車,調唔切後備車長

吓吓都話欠人收車,都唔知係堅定流
ky927 發表於 2021-9-8 17:09 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-8-15 06:05
73係城巴喺南區最優質嘅流水線,因為定線直接(尤其西行由赤柱片到華富係同自己飛車幾乎一樣,只係差條黃 ...

其實南區催向cut車cut線,但有D線真係有潛質做大流水......淨係41A嘅載客率,加雙向分段都幫到下48/73,黎緊4+71 肯做都係可以分均D 啲客;

係咪唔夠客就cut線,我唔認同;但係的確線係有重組都同提高載客空間。
chunglau 發表於 2021-9-8 21:38 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2021-9-8 17:09
其實南區催向cut車cut線,但有D線真係有潛質做大流水......淨係41A嘅載客率,加雙向分段都幫到下48/73, ...

其實依家巴士最需要考慮嘅唔係只係巴士站所在地點嘅方便與否,而係要考慮下,班次、用車係咪滿足到市民,好多時都係班次、用車等問題趕客,例如:明明6A、6X、13、23、26、41A、63、73、81、91、94、973、260可以使11.3米嚟載客,但係6A、6X、73、260、973偏偏為咗6號嚟用70XX,41A呢,又話客量問題唔用,13、23、26、63、81、91、94、95又唔知為乜要同9、14、15、X15爭38XX嚟用