hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) E5T過檔消息
開啟左側

E5T過檔消息

UF6850 發表於 2021-8-10 18:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

TG8125 E5T1  K
TV7180 E5T2  K
TJ8990 E5T3  L
TH659  E5T4  U

另傳聞U廠唔要E5T4
CRH5 發表於 2021-8-11 18:02 | 顯示全部樓層

E5T5 TH2110 沙田車廠 (前 6504)
E5T6 TH2433 沙田車廠 (前 6502)
E5T7 TH3363 九龍灣車廠 (前 6506)
E5T8 TH3990 荔枝角車廠 (前 6507)
E5T9 TH4359 荔枝角車廠 (前 6505)
E5T10 TH9318 沙田車廠 (前 6508)

樓主| UF6850 發表於 2021-8-16 17:28 | 顯示全部樓層
12/8
E5T11 TJ2383
E5T12 TJ3111
E5T13 TJ4095

PZ8988 發表於 2021-8-10 20:31 | 顯示全部樓層

咁巴閉唔要就唔要,TH659真係垃圾?
Kirino 發表於 2021-8-10 20:53 | 顯示全部樓層
PZ8988 發表於 2021-8-10 20:31

龍運批豪華mmc普遍都好垃圾,上斜84/85xx可能仲快,唯一好處係冇乜啪,95xx就唔知,好耐冇坐,見親都罷上
不是Dennis,甚麼也好
平田 發表於 2021-8-10 21:19 | 顯示全部樓層
可能因為龍運啲車,基本上冇得休息,由朝到晚到零晨,不斷咁跑,根本行唔到18年!

唔同九巴有好多巴士中段時間,可以休息
Kirino 發表於 2021-8-10 21:22 | 顯示全部樓層

平田 發表於 2021-8-10 21:19
可能因為龍運啲車,基本上冇得休息,由朝到晚到零晨,不斷咁跑,根本行唔到18年!

唔同九巴有好多巴士中段 ...

城巴批歐五車況好似好唔少
HR1377 發表於 2021-8-10 23:42 | 顯示全部樓層
Kirino 發表於 2021-8-10 21:22
城巴批歐五車況好似好唔少

城巴專二車輛一樣跑到殘哂,尤其是80xx
Kirino 發表於 2021-8-11 00:02 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2021-8-10 23:42
城巴專二車輛一樣跑到殘哂,尤其是80xx

85/65xx普遍都好過龍運
樂仔〞 發表於 2021-8-11 00:04 | 顯示全部樓層

PZ8988 發表於 2021-8-10 20:31

屯門廠都無乜線可以用龍運車
比佢咪盞 kick 手 kick 腳阻住跳飛機 / 柯打
如果唔係點解到而家屯門廠都無接收過龍運過檔車
AtrHenu 發表於 2021-8-11 00:44 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-8-11 00:04
屯門廠都無乜線可以用龍運車
比佢咪盞 kick 手 kick 腳阻住跳飛機 / 柯打
如果唔係點解到而家屯門廠都無接 ...

講真批前龍LWB批車理數已經很高仲俾U廠管理下肯定殘上加殘相信唔要批車也係呢個原因,不過唯一引E5T的理由係只係因為要做P系豪車後備.
apack2021 發表於 2021-8-11 03:06 來自手機 | 顯示全部樓層
平田 發表於 2021-8-10 21:19

唔同九巴有好多巴士中段 ...

冇錯,唔止E500 Turbo,大部分龍運車行車時數都好長,試過多次因車務調動,導致冇油擺街。而且大部份車都有不同程度漏油及其他狀況,好多車都五癆七傷。