hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 989 搭後記
返回列表 發新帖
開啟左側

989 搭後記

psypericarp 發表於 2021-8-11 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層

989 同 102 轉東鐵,繁忙時間比較的話起碼快10-15分鐘,102 鰂魚涌去紅隧非繁都起碼30分鐘,計埋落車行上紅磡站加埋埋站時間等等,真係可以快10分鐘以上。
psypericarp 發表於 2021-8-11 23:30 來自手機 | 顯示全部樓層
試過海福落車轉火車,觀察過其實唔算係好多人轉火車,有人轉不過唔算多,通常d 人上橋大部分都係去番大圍市中心,另外有部份人都係行去名城新翠田心方向
cz9328 發表於 2021-8-12 00:30 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2021-8-11 18:35
去九龍塘咁兜大圈法,肯定快唔過直接搭地鐵去

再check 番鰂魚涌站去九龍塘站,都係嘅...

MTR網站資料話由鰂魚涌站3號月台出發,經東隧去九龍塘站官網指 ~25分鐘。

但未計由地面行去鰂魚涌站3號月台嘅時間。當然,989如果路面冇擠塞而~30分鐘可以到大圍,咁就差咗「大圍>九龍塘」嗰程嘅時間。
106116_1023 發表於 2021-8-12 00:58 | 顯示全部樓層

東隧老隧下繁塞車咪顯得989快囉
如果夜晚唔塞..682太古坊-第一城可以20分鐘
Chelsea FC
kwn1029 發表於 2021-8-12 09:28 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2021-8-11 12:17
同埋如果去對面住宅
個站前面又有隧道又有天橋
應該方便過用後面的天橋

右轉其實唔只係轉東鐵既,
都有唔少係海福、富嘉同金禧花園既客,
呢個細框框都佔唔少人口比例
請時刻保持感恩及包容的心
 樓主| cky 發表於 2021-8-12 21:46 來自手機 | 顯示全部樓層
我發覺可能講得唔清楚
我指左轉右轉係指啲客用站後的升降機天橋
如果講附近的住宅,應該連橋都上
或者穿過 7 仔入去
fly831 發表於 2021-8-12 23:24 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2021-8-12 00:58
東隧老隧下繁塞車咪顯得989快囉
如果夜晚唔塞..682太古坊-第一城可以20分鐘

誇左D卦, 太古坊碌到落電照街都10分鐘啦
就算夜晚少人上落順燈冇塞車, 都要超過5分鐘
電照街到第一城20分鐘就差不多

最愛猛男
 樓主| cky 發表於 2021-8-12 23:45 來自手機 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2021-8-12 23:24
誇左D卦, 太古坊碌到落電照街都10分鐘啦
就算夜晚少人上落順燈冇塞車, 都要超過5分鐘
電照街到第一城20分 ...

巴士埋完站之後十居其十都會食燈位
用太古坊嚟計
通常食硬嘅有

鰂魚涌站
模範邨大酒店
健康邨上東廊或前面轉彎支燈(二選一)
港運城就一半一半,但過到呢支都過唔到電照街渣華道箇支
轉入東廊果支就一時時

咁數,十分鐘已經好好
Mercer 發表於 2021-8-13 17:10 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-8-11 06:28
呢度啲板友好勁嫁 不要問只要信
話唔定人地有讀心術呢
我就弱啦 永遠聽啲好大聲嘅阿叔/阿嬸大聲講 先至 ...

之前聽過話936行長沙灣站有月票轉乘客

睇左幾班車, 有時都冇人落車.

但989半個鐘就到大圍站都幾好啦, 銅鑼灣開車果堆, 半個鐘都唔知入西隧未.
十四鄉準居民 恭喜晒!
 樓主| cky 發表於 2021-8-13 19:29 來自手機 | 顯示全部樓層

今晚再搭多一次
架車早了兩分鐘到
可能星期五關係
同一班車少咗好多人
雖然太古坊上車人數相約
但只有半車客
民新街飛站
模範邨同健康邨都只係四五個人

出繞道入西隧前輕微塞車
但好快就 cut 返入西隧線入隧道
一樣 30 分鐘到海福
針對有站友話落車後分佈