hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議][一雞兩味] 75 / 629 重組,改善深灣服務 ...
開啟左側

[建議][一雞兩味] 75 / 629 重組,改善深灣服務

天空之神 發表於 2021-8-11 12:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言
由於 南港島線開業,令75 及629 線客量大跌,削減大部分服務

水上樂園將會開業,預計每日有 4500 人(上限9000人) 入場
而同時該區沒有鐵路,城巴建議同日起將 629 重新延長至大樹灣
建議捉緊契機,同時對 75 線及 629 線進行重組

詳情如下

75 改為早上深灣單向往中環 ,下午中環往深灣及夜晚中環來往深灣

1. 深灣
2. 南朗山道
3. 香港仔隧道
4. 堅拿道西
5. 舊灣仔警署
6. 皇后像廣場
7.  國金二期
8. 中環天星碼頭

1. 中環天星碼頭
2. 中環交易廣場
3. 大會堂
4. 政府總部 / 晚間班次 軍器廠街
5. 入境事務大樓 / 晚間班次 修頓球場
6. 香港仔隧道
7. 南朗山道
8. 深灣

629 中環天星碼頭 - 深灣及大樹灣

A. 海洋公園(大樹灣)
1. 深灣
2. 南朗山道
3. 香港仔隧道
4. 堅拿道西
5. 舊灣仔警署
6. 皇后像廣場
7.  國金二期
8. 中環天星碼頭

1. 中環天星碼頭
B. 中環 8 號碼頭
2. 中環交易廣場
3. 大會堂
4. 入境事務大樓
5. 香港仔隧道
C. 黃竹坑站
6. 南朗山道
7. 深灣

D. 海洋公園(大樹灣)

班次
75 深灣開
0600 0630 0650
0710 0730 0750
0800-1130 30

629 海洋公園開
1200-2000 20

75 深灣開
2030-2200 30

629 中環開
0800 0830
0900 0930
1000-1600 20

75 中環開
1620-1900 20
1930-2300 30

收費
629 全程 $12.4
深灣往中環分段 $5.5
中環往深灣優惠分段 $5.5,下車拍卡
黃竹坑站往大樹灣 $6.9
不設香隧轉乘優惠

75 全程 $5.5
分段不變

歡迎討論
.
珀島魚蛋 發表於 2021-8-11 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-8-11 13:41 | 顯示全部樓層

75/629嘅關係類似
北嶼E線A線咁,遊客多嗰陣
就走去犧牲居民利益係講唔通

唔係走去削減75服務、加雙向
分段亦損害緊俾$12.4乘客之利益
(時間耐咗)再者除非629大樹灣班次
密車到無需企位,落車拍卡安排如果在頂閘
班次出現,近頭門嘅客要暫時落車騰出空位。
S3bl430 發表於 2021-8-11 16:17 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-8-11 13:41
75/629嘅關係類似

我覺得75/629反而係互補關係,兩者乘客流向是相反的。

另外,時日唔同,我建議新629還是放棄高昂溢價收費吧。如果參考海洋公園往返金鐘中環八達通收費只需5.6元,再計及深灣和大樹灣始終有段距離,建議新629比75多收1.5-2元。

7-7.5元已相對港鐵和南區港島對外線有個溢價,亦不算離地
kitarolo 發表於 2021-8-11 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-8-11 16:17

另外,時日唔同,我建議新629還是放棄高昂溢價收費吧。如果參考海洋公園往返金鐘中環八達通收費只需5.6元,再計及深灣和大樹灣始終有段距離,建議新629比75多收1.5-2元。

應該難啲……
而家旅客線收入大減
善巴仲講緊月蝕8位數

https://hd.stheadline.com/amp/news/realtime/hk/2074359

好難放棄收$12.4
同意75與629大樹灣班次
最多客用嘅時段係相反,但唔
代表可以削75服務,唔好忘記
居民要承擔非金錢嘅成本,例如
條路多咗車行擠塞咗。

S3bl430 發表於 2021-8-11 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-8-11 16:31
應該難啲……
而家旅客線收入大減
善巴仲講緊月蝕8位數

如果話收得貴就一定賺,P968就唔會比968小一折客。629的對手是地鐵,收費平車程快,629唔減價就真係無機會咸魚翻生。

另外,629已不是當初開車海的線王,板友建議中一條20分鐘一班的路線,說會增加道路壓力就真係比較牽強。兩者客量都可以用霉黎形容,其實629真的可以放下特快入海洋公園的形象,入灣仔內街,睇下可唔可以爭取到街坊客仲好啦
 樓主| 天空之神 發表於 2021-8-11 20:55 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-8-11 13:41
75/629嘅關係類似

我唔支持頂閘照載,12.4 既回車速度同 B3 系差唔遠而且全程唔涉及入繁忙街道
有客善水應該會bump 車做

不過其實得幾招做回贈
1. 落車去車頭拍卡
2. 落地拍卡
3. 即日來回回贈,首程深灣上車

最成熟係 1

3 都可行,但問題係 $5.5 少過 $12.4 既一半有機會有漏洞
2 就老九做緊,深灣擺一部機成本唔大

反而少人睇到既係 75/629 走去停鵝頸橋,
其實借機做埋深灣出銅鑼灣客,甚至乎係時代廣場直出中環客既可能性
.
 樓主| 天空之神 發表於 2021-8-11 20:56 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-8-11 16:17

另外,時日唔同,我建議新629還是放棄高昂溢價收 ...

所以 629 必須放棄正門,明知入去正門同龜龜硬碰

輸時間輸車費無人搭
就唔好阻住重組
.
kitarolo 發表於 2021-8-11 21:10 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-8-11 20:55
我唔支持頂閘照載,12.4 既回車速度同 B3 系差唔遠而且全程唔涉及入繁忙街道
有客善水應該會bump 車做

不過其實得幾招做回贈
1. 落車去車頭拍卡
2. 落地拍卡
3. 即日來回回贈,首程深灣上車

最成熟係 1

3 都可行,但問題係 $5.5 少過 $12.4 既一半有機會有漏洞
2 就老九做緊,深灣擺一部機成本唔大

的確咁嘅收費最好係站頭有足夠
車/車長,未必話不設企位但盡可能
坐滿即開出,而我贊成用(2)回值機方式

所以 629 必須放棄正門,明知入去正門同龜龜硬碰

輸時間輸車費無人搭
就唔好阻住重組

贊成,況且運吉都可能迫佢唔再停正門
情況猶如E21C,唔會走去停東涌同龜記
競爭,兼令獨市位高票價客變得物非所值。
HM3044 發表於 2021-8-15 12:46 | 顯示全部樓層

其實629/75就好似260/6X咁
同意629應該放棄正門,直入大樹灣