hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 798A班次過早問題
開啟左側

[問題] 798A班次過早問題

Choi 發表於 2021-8-13 09:45 | 顯示全部樓層

可否改行山出?如果對家反對最多寶達唔停站。
新造的人、如鷹展翅上騰。
MyTiF 發表於 2021-8-13 09:58 來自手機 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2021-8-13 09:45
可否改行山出?如果對家反對最多寶達唔停站。

先唔講對家反唔反對,淨係山下有正線行隧道都唔會諗搭行山,仲要連康華興田個批轉車站客都做唔到。如果行山連寶達都唔停,咁到頭來咪又係得康翠人搭。有咁大需求不如好似尚德咁玩自己開條邨巴仲好,無謂大家兜嚟兜去。
B.B.B. 發表於 2021-8-13 10:07 來自手機 | 顯示全部樓層
俾你揀調景嶺開直上山走會開694A 定798A 呢?
Choi 發表於 2021-8-13 12:22 | 顯示全部樓層

MyTiF 發表於 2021-8-13 09:58
先唔講對家反唔反對,淨係山下有正線行隧道都唔會諗搭行山,仲要連康華興田個批轉車站客都做唔到。如果行 ...

話時話有幾多人將轉搭798去沙田?
Choi 發表於 2021-8-13 12:22 | 顯示全部樓層
B.B.B. 發表於 2021-8-13 10:07
俾你揀調景嶺開直上山走會開694A 定798A 呢?

都開
JX9097 發表於 2021-8-13 15:16 | 顯示全部樓層
將軍澳特快 發表於 2021-8-13 00:27
運得一架? 咁不如唔好開798A

仲有798B
li1872903 發表於 2021-8-13 16:34 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2021-8-13 12:22
話時話有幾多人將轉搭798去沙田?

今朝9:19見到有2個,之前同樣時間就見過有4-5個人上,架車都唔知有冇50個人
10598C 發表於 2021-8-13 23:04 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-8-13 09:25
都唔知有咩線佢係想做
796P?
797都試過收車。。

有九巴咪有心做
796P唔係有得改去尚德同296D鬥;797有得同98揮(雖然被指派錯線)屎水先有心做
796P至善、調景嶺段都係要焗兜尚德
797直程瘋狂放血都要做

不過最近網上有片比較尚德去TST 地鐵紫+藍+紅 vs 地鐵紫+綠+啡 vs 296D,係一般日間路況下,結果地底兩種行法都快過的士級嘅296D
所以796P潛力大極有限
dennis28a 發表於 2021-8-13 23:15 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-8-13 23:04
有九巴咪有心做
796P唔係有得改去尚德同296D鬥;797有得同98揮(雖然被指派錯線)屎水先有心做
796P至善 ...

好多屯門同北區人寄望善水打救嫁,咪破壞人地幻想。

屯馬綫一通,796C 796X 收車收到無眼睇,觀繞有事寧願去救 796P 797 去唔理其他線。
 樓主| 將軍澳特快 發表於 2021-8-14 00:35 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2021-8-13 16:34
今朝9:19見到有2個,之前同樣時間就見過有4-5個人上,架車都唔知有冇50個人
...

應該得康城同興田客, TKL客寧願兜都唔轉, 然後鬧798太兜