hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴月票 DLC 搭 P960 P968 迷思
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴月票 DLC 搭 P960 P968 迷思

JC8385 發表於 2021-8-13 21:33 來自手機 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2021-8-13 21:10
正如東鐵頭等繁忙時間要企,一樣有人願意支付較貴車費入去頭等車廂企,九巴豪華巴士的原理一樣而已。

九 ...

利益衝突之下
正線乘客利益到最後必然受損
呢D咪攬炒囉

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 呢D咪攬炒囉

查看全部評分

neoplan720p 發表於 2021-8-13 21:46 | 顯示全部樓層

由始至終開呢種同原本走線無乜大分別既特貴價「P」線,
就係唔正常。

當然,你可以話有班客真係唔睇價錢衝上車,或者真係願意用$30幾蚊去買個位坐,
但車程無快過之下,點解一個所謂「豪華位」值$10幾蚊?(唔計月票upgrade價)

本身960、968唔夠載,
唔係應該加班或者拆線咩?
點解要用「P」線黎upgrade個價錢,但車程又無快過,去既地方又無點變過?
坦白講,如果P960、P968收$30,但飛走中上環直去灣仔銅鑼灣,大把人會gur好多。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
ryumew 發表於 2021-8-13 21:49 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-8-13 19:14
出幾架v6b頂住先囉

借幾架E5T頂住先啦
teddybus 發表於 2021-8-13 21:50 來自手機 | 顯示全部樓層

好奇一問,標題 DLC 係咩意思?
213D 發表於 2021-8-13 21:59 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-8-13 21:46
由始至終開呢種同原本走線無乜大分別既特貴價「P」線,
就係唔正常。

其實唔係個「豪華位」吸引人,而係個「位」吸引人,960 968都係總站出幾個站就無位坐嘅,大家都唔想企(日日企會企到癲,寧願企地鐵),不嬲P線都係個座位買得。
而且960 968都冇乜空間加班(總站唔夠位,沿途擺又好阻街),960話拆線都容易D,但係968真係做唔到,朝早個個趕返工,樓下有車就會上,但係返元朗都係大馬路轉車/行路返屋企,行元朗南或北都唔夠客(南人口太少+要塞鳳翔路/十八鄉迴旋處,北太近西鐵+巴士唔近多人住嘅橫洲),索性直接繼續大馬路行/轉車返屋企算,起碼轉車班次密過直車,就係一個問題:968過海,全人直車,3個字一班,同全人出大馬路等,3分鐘一班嘅問題嚟。
EW838 發表於 2021-8-13 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-8-13 21:50
好奇一問,標題 DLC 係咩意思?

DLC係Downloadable Content 嘅縮寫,可以理解為額外內容,唔少遊戲會推出付費DLC,相信標題所指嘅係俾額外車費買豪華櫈
S3BL343@66 發表於 2021-8-13 23:20 | 顯示全部樓層

213D 發表於 2021-8-13 21:59
其實唔係個「豪華位」吸引人,而係個「位」吸引人,960 968都係總站出幾個站就無位坐嘅,大家都唔想企(日 ...

下,960,968總站空間有限,所以加唔到班?
如果係既話,不如解釋點解本身已經爆既灣仔北同天后仲有位塞到P960/P968啦

S3BL343@66 發表於 2021-8-13 23:25 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-8-13 21:10
正如東鐵頭等繁忙時間要企,一樣有人願意支付較貴車費入去頭等車廂企,九巴豪華巴士的原理一樣而已。

九 ...

960/968唔夠載,咁咪加資源落正線身上囉
反而無啦啦走去整豪華車,變相加價,然後仲要形容九巴係願意補教,真係笑而不語
日後P線成功既話,只會鼓勵巴士公司不思進取,唔肯真真正正精簡路線提升吸引力,反而走去巧立名目趁機加價

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 只會鼓勵巴士公司不思進取

查看全部評分

shakugan2005 發表於 2021-8-13 23:44 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2021-8-13 23:25
960/968唔夠載,咁咪加資源落正線身上囉
反而無啦啦走去整豪華車,變相加價,然後仲要形容九巴係願意補教 ...

本身豪華巴士就係巧立名目趁機加價, 而且依家已經條條路線都係冷氣豪華巴士價, 我唔知邊度搵到架冇冷氣既普通巴士載客, 我都唔知P960/P968點樣豪華再豪華, 但我知203S/208到今日都仲係非常之豪華
fly831 發表於 2021-8-14 00:05 | 顯示全部樓層

今朝0820左右見有班P960過屯轉, 相信係0745嗰班, 全車唔夠廿個
最愛猛男