hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E11B 不日開辦?
開啟左側

[路線計劃/RPP] E11B 不日開辦?

yc_king 發表於 2021-8-14 13:21 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

見到港島往天后方向嘅巴士站
貼咗E11B貼紙
就快開辦?
E21A 發表於 2021-8-14 16:59 | 顯示全部樓層
東涌過海巴士服務災難即將來臨
leo_ku 發表於 2021-8-14 17:34 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-8-14 18:35 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2021-8-14 17:34
呢次重組唔徹底就真,東涌西得半日過海,東涌北話就話多左E11B 但一樣得半日車,點解唔係E11A E11B 取代E11 ...

東涌西同東共享一條線都唔係咁過癮。

除非機場同東涌東share,東涌西同市中心一條
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
kay 發表於 2021-8-14 18:39 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-8-14 17:34
呢次重組唔徹底就真,東涌西得半日過海,東涌北話就話多左E11B 但一樣得半日車,點解唔係E11A E11B 取代E11 ...

E11AB全拆基本上等同開完E11A再開E11B

不過E11A又係慘D
拎條15-20分一班E11A拆E11B

當年930X延長服務時間都無郁過930非繁班次

世界很簡單 人類很複雜
Sita1004-1017 發表於 2021-8-14 18:43 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-8-14 18:39
E11AB全拆基本上等同開完E11A再開E11B

不過E11A又係慘D

根本E11系城巴都唔睇好會有客 所以先強行拉疏一半然後話俾你聽有直車

但係東涌綫全程先27分鐘,而且東涌站上車九成係有得坐,邊會有人睬你,留名睇最後摺線收場
kay 發表於 2021-8-14 20:05 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2021-8-14 18:43
根本E11系城巴都唔睇好會有客 所以先強行拉疏一半然後話俾你聽有直車

但係東涌綫全程先27分鐘,而且東涌 ...

所以咪拉長戰線做東涌北同西
但,唔係好似依家咁做

其實E11A下繁打後見
無你講到咁差
銅鑼灣都上到廿個

不過車程太長就真
變左怪獸級

世界很簡單 人類很複雜
GU9338 發表於 2021-8-14 20:33 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-8-14 20:05
所以咪拉長戰線做東涌北同西
但,唔係好似依家咁做

一部車都唔肯加咪搞咗 40 分班既垃圾出黎

算死草既產物,唔知佢算唔算到啲客唔會賣帳?
Sita1004-1017 發表於 2021-8-14 20:50 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-8-14 20:33
一部車都唔肯加咪搞咗 40 分班既垃圾出黎

算死草既產物,唔知佢算唔算到啲客唔會賣帳? ...

除咗上下繁可能多啲客之外 其他時間咁行真係同摺埋佢冇分別

朝早E11S主要靠東涌北 滿逸好少人
仲有睇清楚條E11B 出港島要係外圍上車,返黎又只係停美逸樓,完全係hea交功課
E21A 發表於 2021-8-14 23:37 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2021-8-14 20:50
除咗上下繁可能多啲客之外 其他時間咁行真係同摺埋佢冇分別

朝早E11S主要靠東涌北 滿逸好少人

作為東涌西人,唔可以否認既係:東涌北的確為E11帶來咗好明顯既客源。而家E11A下午2點時段已經可以滿窗口位;4點打後坐滿甚至要企;就算入夜後都可以keep住一單五六十人返東涌,班次甚至仲密過E21A(E21A入夜後要25-30分鐘一班;E11A早2個月已經恢復20分鐘)以前E11齋做市中心時期邊有咁好客。而家屎水窮,見東涌北咁好景咪all in囉。不過我有兩件事唔明:第一點解死都要做迎東邨?嗰條倔頭路根本唔適合咁多車入去,而家啲12.8去到仲要扭2手駄先掉到頭;第2點解真係咁算死草一架車都唔加?E11B 40分鐘一班仲要兜全東涌先上公路,仲衰過38出市中心直接轉E11。E11S係東涌西主要都係集中係總站(居逸樓)同北嶼,我日日見每班車都可以滿窗口位出去的。