hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有咩亂改名嘅巴士站?
開啟左側

[問題] 有咩亂改名嘅巴士站?

shakugan2005 發表於 2021-8-14 19:27 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2021-8-14 19:20
關於麥邊,我見巴典個解釋都好合理,唔算亂改名,有時啲鄉郊站名可能有佢個歷史原因
不過而家就反而因為麥 ...

「轉彎」有落唔該, 所以應該有站叫做「轉彎」?
poondriver 發表於 2021-8-14 19:29 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2021-8-14 16:27
我將幾個唔相關嘅建議擺埋一齊講:
  • 有啲站名用所在街名命名,但係並唔係條街唯一一個站,例如「駿日街 ...

• 關於2個點 我記得有一說法係有段時間領匯係咁幫D商場改名 隔一段時間就改一次 巴士公司又要就佢改一次
    所以最後把心一橫改做路名或者地標就算
    tommy14D 發表於 2021-8-14 20:04 來自手機 | 顯示全部樓層
    上秀茂坪中末改名,晨早叫秀茂坪南邨啦
    ~~Knysna~~ 發表於 2021-8-14 20:08 | 顯示全部樓層

82年通用地圖 ,93年地圖改版已刪除該地名
    sam to hang 82.jpg mak pin 82.jpg

98年雅苑地圖
    sam to hang 98.jpg mak pin 98.jpg
    Twinings 發表於 2021-8-14 22:49 來自手機 | 顯示全部樓層
    吳宗錡 發表於 2021-8-14 15:37
    建議:
    中電→大興電話機樓
    中華電力→帝國大廈

「中電」對面嘅「大興街」都有問題,明明同大興街路口有一段距離,仲要有另一個巴士站「大興商場」位於大興街之內,如果改做「德雅工業中心」會更加好。

另外「大興警署」應該改名做「大興行動基地」或者「兆軒苑」,因為大興警署都冇咗20年 -.-
    gordon0530 發表於 2021-8-14 23:15 | 顯示全部樓層
    吳宗錡 發表於 2021-8-14 16:27
    我將幾個唔相關嘅建議擺埋一齊講:
  • 有啲站名用所在街名命名,但係並唔係條街唯一一個站,例如「駿日街 ...

• 雖然坑口北真係將軍澳醫院隔離,但如果改做將軍澳醫院,堆無咩地理知識嘅街客就未必知道條線係去邊,甚至以為係去將軍澳站附近(搭690見過呢種人),叫翻坑口北好似會清楚d,不過加塊轉頁亦未嘗不可
    心灰了還未碎 心死了還在醉
    流星☆雨 發表於 2021-8-15 00:29 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2021-8-14 19:20
    關於麥邊,我見巴典個解釋都好合理,唔算亂改名,有時啲鄉郊站名可能有佢個歷史原因
    不過而家就反而因為麥 ...

比起「水口四眼馬」,麥邊已經相對正常得多
    趕客路上 理_得你
    流星☆雨 發表於 2021-8-15 00:36 | 顯示全部樓層
    講到站位/屋苑命名,峻巒 / Park YOHO先係最值得恥笑。

峻巒改名Park YOHO,冇中文名
    巴士總站惟有叫返峻巒
    而呢個屋苑係新鴻基嘅
    趕客路上 理_得你
    sq285 發表於 2021-8-15 00:52 來自手機 | 顯示全部樓層
    32H/38葵盛圍葵康苑,去葵康苑只係可以喺上一個站落,點解唔用天恩堂或者林護記念中學做名?
    AtrHenu 發表於 2021-8-15 01:24 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-8-14 15:29
    大把九巴站名都係亂改
    下下都要夾硬用街名而唔用樓宇名
    明明講完條街名都冇人知喺邊 ...

根本現時車站系統用返幾十年遺留個思維命名,所以係時候兩巴應該開始用下附近政府大樓/私人大廈做車站如無法命名就先用地名,街道名稱而唔下下用乜乜街或XX鐵路站做車站.