hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [實地乘車匯報] 坐 260 尾班車入赤柱
開啟左側

[實地乘車匯報] 坐 260 尾班車入赤柱

cky 發表於 2021-8-14 23:24 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

宜家人在赤柱
本着求真精神
睇下究竟 260 對赤柱客有幾重要
頭先就走去搭轉尾班入赤柱 260 睇下客量係點
以下匯報一下

用車:9144
金鐘站上車,赤柱村口落車

總站加 + 大會堂 1 0 1
金鐘 4 0 5 (2分鐘前有架 6 嚟咗,上咗 4 個,目測車上約有三四十人)
入境大樓 7 0 12
黃竹坑新圍 4+1手抱 1 16 (8人留後)
深水灣 0 0 16
蒲苑 0 0 16
香島小築 0 0 16
麗景道 0 0 16
淺水灣海灘 1 0 17
保華大廈 1 0 18
淺水灣道 127 號 0 0 18
赫蘭道 0 0 18
舂坎角道  0 0 18
衛奕信徑 0 0 18
赤柱峽道 0 0 18
赤柱崗抽水站 0 0 18
赤柱峽道交匯處 0 0 18
旭逸居 0 3 15
海灣園 0 0 15
赤柱村 0 7 8 (到達 2227)

首先,全程得 260 一架經過得入境處有人上,上咗 7 個
金鐘站同黃竹坑新圍有留後或上第二架車的,假設都唔係以赤柱村打後落車
咁呢 7 個人應該係轉車最麻煩的人
其餘都應該有替代路線可用

至於旭逸居、海灣園冇巴士經過有幾唔方便?
頭先實測由總站行去呢兩個分站
海灣園來往村口係 3 分半鐘
旭逸居係 8 分鐘
係咪遠到行唔到?
真係見仁見智
我仲衰住吹住煙咁行

最後送張十點幾靜到無倫的大街照
得一間 pub 有開
記得疫情初期 6 點禁堂食初期
仲有好多人拎住膠杯晌海濱公園飲啤酒食外賣
宜家連赤柱廣場都冇乜人坐晌度傾計

評分

參與人數 5aPower +4 HugeC +40 收起 理由
xdxd + 1 + 10 完美論證
MCMoore + 1 + 5 佢會唔會打丁打到虧_
kitarolo + 5 出錢又出力求證
Tummy + 2 + 10 科學求眞智慧救港
天空之神 + 10 有圖有真相

查看全部評分

Choi 發表於 2021-8-14 23:45 | 顯示全部樓層
會唔會之前强檢,有人怕咗所以唔坐260坐其他車?

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
kitarolo + 5 Lightning never strikes twice

查看全部評分

新造的人、如鷹展翅上騰。
珀島魚蛋 發表於 2021-8-14 23:53 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-8-15 00:21 | 顯示全部樓層

我上年某幾日下繁(6:20-6:50p.m.)試過由入境處入赤柱,都係只有7-8人上車
然後坐唔滿窗口位入香隧,

你坐果班唔算小人
錯字連篇
xdxd 發表於 2021-8-15 00:37 來自手機 | 顯示全部樓層
18條友,我睇唔到呢班車可以點賺錢…
znc1911e 發表於 2021-8-15 00:46 | 顯示全部樓層

哈哈哈哈哈
哩程車賺少少的話
成個港島簡直應該係賺到盤滿缽滿啦

恬不知恥
 樓主| cky 發表於 2021-8-15 00:50 來自手機 | 顯示全部樓層

另外再送多程尾班出中環的 6 號報告

用車:7042
0005 監獄開出 0 0 0
赤柱村 1 0 1 (加白衫一名)
馬坑廣場 2 0 3
淺水灣海灘 4 0 7
蔚峰園 1 0 8
嶺南小學 1 0 9
香港華仁書院 1 1 9
合和 0 2 7 (白衫落車)
太古廣場 0 5 2
交易廣場 0 2 0
0037 到達
 樓主| cky 發表於 2021-8-15 01:49 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2021-8-14 23:45
會唔會之前强檢,有人怕咗所以唔坐260坐其他車?

咁 6 都有同 260 用 9系車,我諗都未必係原
再者黃竹坑新圍仲係收 12.4
73 收 6.7
40 收 6.9
完全睇唔到為乜要坐 260

樓主| cky 發表於 2021-8-15 01:52 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-8-15 00:37
18條友,我睇唔到呢班車可以點賺錢…

手抱箇個我懷疑博慒當免費咁坐添
ATSE40 發表於 2021-8-15 02:01 | 顯示全部樓層

其實夜晚連行去海皮搭車嘅人都少啦,用 6A 走線(260 價錢)做夜晚都好過而家咁樣
腦補當真,真要補腦