hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 應該增加彌敦道左轉亞皆老街至雙線應付太多巴士左轉 ...
開啟左側

[問題] 應該增加彌敦道左轉亞皆老街至雙線應付太多巴士左轉

巴士的膠 發表於 2021-8-17 10:55 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2021-8-17 09:41
要諗係應該擺某幾條線由山東街入右轉新填地街。唔洗全部,分散投資啫。
...

咁不如倒轉匯豐只准巴士左轉,其他車山東徍一入,可以揀經砵蘭街、新填地街或者渡船街轉返北行。
andy92 發表於 2021-8-17 11:10 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2021-8-17 10:30
咁樣諗不如掉轉禁止巴士以外彌敦道直接左轉,逼d車左轉要提早係山東街入內街行先比出亞皆老街 ...

建議 10:00-22:00 變巴士專線,其他時間唔太塞都可以共用
mrm23 發表於 2021-8-17 11:20 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2021-8-17 09:51
呢個彎仲難轉過10號九龍城果種,而且又燈位又兩邊有舊樓所以路面擴闊唔到,諗都唔好諗
除非你直出到去渡船 ...

其實山東街直出渡船街應該真係有得諗下...
不過山東街都係經常俾朗豪坊停車場頂死。
Snoopy@FB8617 發表於 2021-8-17 13:21 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2021-8-17 10:30
咁樣諗不如掉轉禁止巴士以外彌敦道直接左轉,逼d車左轉要提早係山東街入內街行先比出亞皆老街 ...

咁內街D車都會嘔返出彌敦道
都係一樣照塞

其實而家又唔係真係咁多其他車左轉
要實際解決問題既我寧願開返彌敦道右轉旺角道
又或者取消過路處
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
k68420 發表於 2021-8-17 13:26 | 顯示全部樓層
其實當旺角道橫跨彌敦道條行人天橋終於起好後,我諗到時運輸署就會cut晒成個十字路口班馬線

到時恢復返部分路線可以由彌敦道北行右轉旺角道已經舒緩唔少
樂仔〞 發表於 2021-8-17 19:20 | 顯示全部樓層
其實我唔太理解點解要開返彌敦道北行右轉旺角道東行
D 車等右轉時即係佔用緊右邊行車線,其餘車得返一條線直行
如果真係咁可行,呢條 巴士專線 就唔會咁樣比運輸署 cut 走
ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-17 20:41 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-8-17 19:20
其實我唔太理解點解要開返彌敦道北行右轉旺角道東行
D 車等右轉時即係佔用緊右邊行車線,其餘車得返一條線 ...

嗰個位咁多年嚟都唔會點塞
就算以前巴士專綫袋口位剩返一條行車綫都係一樣
嗰段路由燈口位至A出口特登係冇任何巴士站,所以就算得一條綫都算好暢順

cut咗巴士右轉相信只係慣常減少十字路口交通負荷嘅方法
以前入西洋菜街嘅車龍,特別係巴士,經常會倒灌返彌敦道十字路
變咗當時就算有彌敦道北行右轉旺角道好多時都冇位轉入去
而唔係關只剩一條行車綫事

而家起好曬條天橋,西洋菜街而家又比較少倒灌,再加埋cut曬十字路口嘅行人過路
係有條件開返呢個巴士專綫
就算每轉燈最多放到兩架巴士,但對比匯豐轉左都係每次放到三四架,都已經好大比例可以紓緩一下
驚負荷唔嚟的話,可以逐條綫改試下,例如104>1/1A>93K等

樓主| rusf101001 發表於 2021-8-17 21:11 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-17 20:41
嗰段路由燈口位至A出口特登係冇 ...

既然有行人天橋過馬路
成個安全島拆左佢未有3條線
可以照比堆巴士排隊等轉右
仲好過長沙灣道右轉欽州街個巴士右轉位

936收皮935全日
樂仔〞 發表於 2021-8-18 00:49 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-8-17 20:41
嗰段路由燈口位至A出口特登係冇 ...

西洋菜街少塞返轉頭 ? ... 係少咗但都係間唔中出現囉
同埋當年個巴士專線只係得 203 同 95 用,咁緊係無乜事架,兩條線都疏車
而家你要推哂 1 1A 3C 9 93K 95 104 203E 去用,自然就會引致擠塞
天空之神 發表於 2021-8-18 07:46 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-8-18 00:49
西洋菜街少塞返轉頭 ? ... 係少咗但都係間唔中出現囉
同埋當年個巴士專線只係得 203 同 95 用,咁緊係無 ...

但呢個巴士專線係為左已取消既 300 而設

成個旺中loop 根本就係要巴士圍住轉圈