hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 613A 投入服務、613 減班
開啟左側

[路線消息] 九巴 613A 投入服務、613 減班

teddybus 發表於 2021-8-18 12:55 來自手機 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2021-8-18 12:03
ITALK風氣唔係盲撐轉車?

將轉開個時記得呢度仲有人話將轉個公廁都係賣點之一;我睇咗啲咩......?

錯喇,係盲撐將轉
轉車點擺山上佢哋就自動由撐轉反
nwfb1001 發表於 2021-8-18 12:56 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2021-8-18 12:24
秀茂坪啲人出名俾7.6去觀塘,10.4去油塘
就算20蚊特快過海都俾

藍田仲有人出名俾$18由啟田搭E22落藍田站
teddybus 發表於 2021-8-18 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2021-8-18 12:23
哈哈..竟然公廁都拎黎講...
唔怪得呢度D人成日話P960/P968係豪華巴士,我問左好多次點解多塊窗簾就=豪 ...

可以遮醜
所以最好拎去行P690
畀班直出將轉派齊齊拉窗簾遮住自己
避免影響市容
andy1010 發表於 2021-8-18 13:41 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-8-18 10:49
613A如果去到西灣河跟82X上東廊
再跟788返小西灣
做柴灣工業城應該會好好多 ...

做柴斜好過做工業城啦 東區醫院多人返工
kay 發表於 2021-8-18 13:55 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2021-8-18 13:41
做柴斜好過做工業城啦 東區醫院多人返工

工業城先係客倉

工業城班友依賴小巴轉港鐵
你開到巴士去
點都有人過檔

講真613A跟大部份路線行法衰D講又係食少少流水客
世界很簡單 人類很複雜
kokchun 發表於 2021-8-18 14:57 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-8-18 13:55
工業城先係客倉

工業城班友依賴小巴轉港鐵

788 東行朝早開 5 分一班都多客過 780 多多聲

613A 要做柴小客
其實可以考慮入太古城上返東廊
就算唔直插工業城都可以改張振興入柴鐵打個轉做埋柴灣工業邨
然後行柴東當做埋小西灣工廠區算

好過而家咁兜法

Timothy 2B
qunow 發表於 2021-8-18 15:50 來自手機 | 顯示全部樓層

富欣道站位可以食到82M特別班次取消剩低嗰班駁鐵客,但0730 0745九龍開到小西灣已經晏得濟
106116_1023 發表於 2021-8-18 15:53 | 顯示全部樓層

[color=#eeeeee !important]
kokchun 發表於 2021-8-18 14:57

788 東行朝早開 5 分一班都多客過 780 多多聲

太古城唔會隨便批巴士入,例子有82X
朝早趕返工就唔會有人想太古城行番去太古坊
仲有,而家邊一忽兜?
明明係水務局順住去柴小,無兜太古城圈無兜鯉景灣耀東連興華都無入
你可以話去柴小慢,但唔可以話兜

之前italk呢度先有人話82X同682入柴小差唔多時間
預期慢又嘈,快又話差唔多,行番原路算數,而且估計主力應該係太古坊客多
Chelsea FC
JX9097 發表於 2021-8-18 17:55 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2021-8-18 12:23
哈哈..竟然公廁都拎黎講...
唔怪得呢度D人成日話P960/P968係豪華巴士,我問左好多次點解多塊窗簾就=豪 ...

根本就係九巴先將standard拉低(坐距縮短變高載)
跟住畀番原本嘅坐距你
就大條道理同你講係豪華車

窗簾...平均十程都唔知有冇一程有人用
畀盡都係日間最曬嘅時候會多啲人用
kay 發表於 2021-8-18 18:00 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-8-18 17:55
根本就係九巴先將standard拉低(坐距縮短變高載)
跟住畀番原本嘅坐距你
就大條道理同你講係豪華車

唔駛坐埋D古靈精怪
vogel
citylight
lazzerini ethos
座椅都要感恩
世界很簡單 人類很複雜