hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 旺角入赤柱一問
開啟左側

旺角入赤柱一問

WN4156 發表於 2021-8-20 11:35 | 顯示全部樓層

A19 please
teddybus 發表於 2021-8-20 11:54 來自手機 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2021-8-20 11:00
唔好咁睇唔開去黃竹坑新圍轉,除咗73之外全部都係劏客價

咁行多一個站去鄉村俱樂部,平多一兩蚊
B.B.B. 發表於 2021-8-20 11:55 來自手機 | 顯示全部樓層
人地問1 定2 你地就答3 同4
 樓主| 051039 發表於 2021-8-20 15:55 | 顯示全部樓層

B.B.B. 發表於 2021-8-20 11:55
人地問1 定2 你地就答3 同4

我都醒唔起可以171轉260/6x,唔係泳季都係一個唔錯嘅選擇,至於嗰啲轉行東九龍轉3次車嘅就算數啦
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
cky 發表於 2021-8-20 18:44 來自手機 | 顯示全部樓層
珀島魚蛋 發表於 2021-8-20 11:18
796C>20/22/22M>608>14,$15.2

人地想搵條快嘅路線
你就要人轉三次車
識唔識閱讀理解㗎?
miklcct 發表於 2021-8-20 22:04 | 顯示全部樓層

我習慣係視乎時段:
星期六下晝:黨鐵南港島線去黃竹坑新圍轉車
星期日朝早:171特快直插落黃竹坑新圍轉車

呢個方法基本上係最快,星期日朝早旺角去赤柱可以40分鐘內到。

去到黃竹坑新圍,大部分情況下都上到52即班,有時好彩嘅話甚至上到平啲嘅40。當然73同973亦都係平價選擇。但係見到260嘅話我會無視。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
051039 + 10 大師級作品

查看全部評分

進智公交
miklcct 發表於 2021-8-20 22:12 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2021-8-20 09:29
有得 @ 嘅話你應該@ 珀蛋 兄問呢條問題,佢經驗多

BTW,個人其實搭6 係最繁忙時段會快過 6X,始終行少段深 ...

呢方面嘅話我嘅經驗係咁,6快過6X係因為唔入馬坑,而唔係因為深水灣。

金鐘去淺水灣:6A會快過6 2分鐘,260再比6A快2分鐘
淺水灣去赤柱:6A會快過6X 2分鐘

喺朝早繁忙時間,4線開齊嘅時段,由中環去赤柱,260會最快,比6A快2分鐘,再比6快多2分鐘,再比6X快約3分鐘。

但係一到非繁忙時間,6就會輸突(因為繞經馬坑,呢個圈要用7分鐘)

如果由赤柱返中環,因為香隧關係,基本上邊條快啲係賭大細,通常來講6就最穩定(因為唔行香隧),6A同6X就睇個落橋位造化,260就睇條堅拿道天橋,一塞就隨時輸哂比皇后大道東。
進智公交
michlui0718 發表於 2021-8-20 22:21 | 顯示全部樓層
就咁1同2揀就肯定2穩陣啲
99MAN 發表於 2021-8-20 22:34 | 顯示全部樓層
過返a19問唔該
 樓主| 051039 發表於 2021-8-20 22:59 | 顯示全部樓層

michlui0718 發表於 2021-8-20 22:21
就咁1同2揀就肯定2穩陣啲

其實諗諗下禮拜六下晝彌敦道有機會塞,所以又未必2會快過1
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus