hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議改動686為986,989(全日化,延長至嘉亨灣) ...
返回列表 發新帖
開啟左側

建議改動686為986,989(全日化,延長至嘉亨灣)

樓主| PV4082 發表於 2021-8-23 23:33 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2021-8-23 13:47
隔離933/976收緊咩價?
你慢過人仲好意思加價?

姐係放入柴東就收得14.5?
AVBE46 發表於 2021-8-24 01:15 來自手機 | 顯示全部樓層
PV4082 發表於 2021-8-23 23:32
我又唔太諗到放邊,碩門起手?沙乙博又肯唔肯入顯徑先入隧道?有d疑問

如果686調轉行 放水泉澳等682BCD重組都冇壞

當然最理想就梗係
986 水泉澳開跟982X上公路
989 朝頭早帝都酒店上公路
987 大圍站開兜一圈顯徑入四美上公路(洗濕咗個頭比四美直上公路就冇得返轉頭,而且兜四美上青沙時間應該同行沙乙博上老隧差唔多)
AVBE46 發表於 2021-8-24 01:26 來自手機 | 顯示全部樓層
PV4082 發表於 2021-8-23 23:30
除左考慮686之外問題係 沙田就咁跟85行 我會有d擔心非繁客量夠唔夠
去柴東唔係唔得,但個價就唔會係17.9, ...

小西人基本上冇乜選擇,純粹食多一兩個客+解決總站問題(682都有人柴小上車)

沙田行沙乙博定係美林果一邊,個人比較支持85走線,一方面沙市速度唔太慢可以食盡(非繁忙時間好多都係街客,順着去嘅觀感好唔少),一方面美林果一邊比較遠離鐵路(行車公廟路都係鐵路沿線,仲要沿途有170 182,反而美林果一邊暫時一條過海線都冇)

另外提一提你,西隧口分段其實冇乜加價空間,城巴而家收$11.4,九巴收$11.2,加太多又會倒客
qunow 發表於 2021-8-24 03:47 來自手機 | 顯示全部樓層

PV4082 發表於 2021-8-23 23:32
我又唔太諗到放邊,碩門起手?沙乙博又肯唔肯入顯徑先入隧道?有d疑問

顯徑同美林照拆出嚟,即係基本上280X+985+982X,但985顯徑美林順序調轉先顯徑後美林
總站同982X同總站又或者水泉澳總站都得
HM3044 發表於 2021-8-24 14:13 | 顯示全部樓層
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2116787-1-1.html

我之前都出過一個post改986,樓主可以參考下

用4班989,4班686,及1班682D
換成3班989X,3班989A,及3班986
應該更能平衡各方需要
 樓主| PV4082 發表於 2021-8-24 23:35 | 顯示全部樓層
AVBE46 發表於 2021-8-24 01:26
小西人基本上冇乜選擇,純粹食多一兩個客+解決總站問題(682都有人柴小上車)

沙田行沙乙博定係美林果 ...

如果放柴東可以收12.5嘅

85行法如果停埋柴東唔係唔得嘅,勉強開到20,但之後唔知點樣多客落去